Účty zadarmo - bez podmienok 1.časť

Autor: redakcia
30.01.2019 (09:30)

Pri priemernej cene za účet v banke 5 až 6 euro mesačne, ročne zaplatíte na poplatkoch 60 až 72 eur. Túto sumu ľahko môžete ušetriť. Pripravili sme pre vás prehľad účtov, ktoré môžete mať zdarma a nemusíte spĺňať žiadne podmienky.


V tomto článku sa nebudeme venovať detským účtom, ani študentským, ktoré sú zvyčajne zdarma. Zameráme sa na balíky služieb, ktoré môžete využívať bez poplatku.

Účty bez poplatku a bez podmienok

Na trhu existuje niekoľko bánk, ktoré ponúkajú balík služieb zdarma bez toho, aby ste museli spĺňať akékoľvek podmienky. Štandardné bezhotovostné transakcie tieto banky nespoplatňujú. Keďže sa jedná o internetové banky, pozreli sme sa bližšie na to, ako je to s výbermi z bankomatu, keďže tieto banky svoje vlastné bankomaty nemajú.

690x65-A
 

ÚČTY ZADARMO

365.bank ÚČET
Fio banka OSOBNÝ ÚČET
mbank - male mKonto

365 banka je nováčik na trhu, profiluje sa ako "mobile first". Jej účet ocenia tí, ktorí chcú svoje financie spravovať výlučne cez mobil , alebo internetbanking a neplatiť za účet ani transakcie nič. Pobočky budete hľadať márne. Zdarma majú klienti aj neobmedzené výbery z bankomatov Poštovej banky a Poštomatov. Za výber z iného bankomatu klienti zaplatia poplatok 2,5 eur.

Neprehliadnite
Fio banka je internetová banka, ktorá postupne otvára na Slovensku aj kamenné pobočky, v tomto čase ich má osemnásť. Fio banka má pobočky aj v Českej republike a ponúka transakcie EUR-CZK bez poplatku. Zdarma je mesačne jeden výber z akéhokoľvek bankomatu, ostatné výbery sú spoplatnené sumou 1,2 eur.

mBank je tiež internetová banka, pôsobí na slovenskom trhu najdlhšie z týchto troch. Vo veľkých nákupných centrách sa nachádzajú mBank kiosky alebo Finančné centrá. V súčastnosti ich je spolu deväť. V mKioskoch si môžete zriadiť účet, prípadne vykonať platobné transakcie. Vo finančnom centre vám navyše poradia ohľadom hypoték či iných produktov. Ak vyberáte z akéhokoľvek bankomatu nad 70 eur, poplatok vám banka účtovať nebude. Pri nižších výberoch zaplatíte poplatok 1 euro. Netradičným poplatkom je poplatok za platobnú kartu, ak ju nevyužívate. To znamená, že pokiaľ kartou mesačne nezaplatíte aposň 70 eur, banka vám naúčtuje poplatok 1,3 eur.

Nie je bankomat ako bankomat

Napriek tomu, že vám vaša banka poplatok za výber z bankomatu účtovať nebude, môže sa vám stať, že bankomat vás vopred informuje na skutočnosť, že výber bude spoplatnený. Je to poplatok, ktorý si účtuje prevádzkovateľ bankomatu. Ak chcete ušetriť, transakciu môžete odmietnuť a nájsť iný bankomat, ktorý tento poplatok účtovať nebude. S týmto poplatkom sa môžete stretnúť v zahraničí, ale aj na Slovensku.

V ďalšom článku sa budeme venovať kamenným bankám a podmienkam, za akých môžete získať balík služieb bez poplatku.
 
Foto: Ivan Sedlák