Finančná poradňa

Autor: redakcia
16.04.2019 (10:00)

OTÁZKA: Prosím o radu, mám 27 rokov a chcel by som si šetriť na horšie časy, mesačný vklad. Kde by som mal dávať na poistku životnú alebo.... ďakujem za radu.


Odpovedá Stanislav Pánis, analytik J&T Banky:
Ak sa chcete pripraviť na horšie časy, v prvom rade je potrebné sa obrátiť sporeniu chrbtom a viac sa začať orientovať na investovanie. Zo sporenia nikdy nikto nezbohatol, štatistiky za ostatných vyše 100 rokov ukazujú, že jeho úročenie z dlhodobého hľadiska sotva pokrýva infláciu.

Ak zoberieme do úvahy aj dane, tak sporenie zväčša doručuje záporný reálny výnos. Znamená to stratu kúpnej sily takto ušetrených peňazí. Napríklad na Slovensku ubrala inflácia za posledných 20 rokov vyše 50 percent kúpnej sily peňazí. Naopak, za ostatných 20 rokov celková výnosnosť investícií do amerických akcií dosiahla necelých 300 percent, do nemeckých štátnych dlhopisov dokonca vyše 350 percent, pričom do slovenských ešte viac.

Aj po započítaní rôznych poplatkov súvisiacich s kúpou, držbou a zdanením investícií, tie s veľkou rezervou historicky infláciu vždy porazili. Iste, s investovaním je späté vyššie riziko a väčšie výkyvy cien ako so sporením. Investor však môže byť za ochotu podstúpiť riziko odmenený vyšším výnosom. Štatistiky ukazujú, že čím dlhší je investičný horizont, tým väčšia je pravdepodobnosť, že peniaze vložené do akcií alebo do dlhopisov prinesú kladný výnos aj napriek obdobiam kríz či neistôt.

To rozhodne nemožno povedať o sporení v systéme, kde si centrálne banky pod stabilnou cenovou hladinou predstavujú zväčša permanentnú dvojpercentnú infláciu.
 

Pýtať sa môžete aj vy, alebo si pozrite ďalšie rady ako efektívne investovať a sporiť.

 
Zdroj: J&T Banka, Foto: J&T Banka