Účty pre dôchodcov sú lacné, ale limitované

Autor: redakcia
23.10.2019 (09:00)

BANKY.sk sa pozreli na to, ktoré banky ponúkajú seniorské účty a či sa vôbec oplatia.

Keď človek prekročí dôchodkový vek nemal by sa spoliehať na to, že mu banka sama zmení balík služieb za lacnejší seniorský účet. Zvyčajne o neho musí klient požiadať.

Vo VÚB platí, že ak klient využíva štandardný balík služieb a má záujem využívať zvýhodnené Senior konto je potrebné požiadať o zmenu pôvodného účtu na seniorské konto. Klientovi ostáva po zmene pôvodné číslo účtu. Zmena je bezplatná a platí od nasledujúceho mesiaca. Vo VÚB banke účet pre seniorov dostanete aj keď ste poberateľom predčasného dôchodku, bez ohľadu na vek.

Podobný postup je pri senior konte v OTP banke aj v Slovenskej sporiteľni. Do banky musíte priniesť potvrdenie zo Sociálnej poisťovne o poberaní dôchodku.

V Poštovej banke je zmena zo štandardného účtu na účet Senior automatická po dosiahnutí 62 roku veku klienta. „V prípade ak sa stane klient poberateľom niektorej z dôchodkových dávok pred 62 rokom, musí prísť požiadať o zmenu na Seniorský balík na pobočke,“ dodáva Lýdia Žáčková, hovorkyňa Poštovej banky.

Menej služieb za menej peňazí

Účty pre penzistov sú podstatne lacnejšie ako bežné účty v banke. Ich cena sa pohybuje od 95 centov po 2 eurá. Pri dôchodcovských účtoch však zvyčajne platí, že za menej peňazí dostanete aj menej služieb.

Zvyčajne sú pri nich limitované výbery z bankomatu, trvalé príkazy, platby kartou či sú spoplatnené rôzne operácie. Napríklad vo VÚB zaplatí penzista za príkaz na úhradu 22 centov a za výber z bankomatu vlastnej banky 30 centov. V Slovenskej sporiteľni príkaz na úhradu bude penzistu stáť 20 centov. V OTP banke má dôchodca v rámci senior konta iba jednu platbu kartou, za ďalšiu platbu mu banka naúčtuje 20 centov. Len Poštová banka ponúka aj seniorom bežné operácie na účte bez dodatočných poplatkov.

Úroky na senior účtoch, podobne ako na bežných účtoch, sú minimálne alebo rovno nulové. Nie v každom seniorskom účte sú zahrnuté SMS notifikácie a internet banking. Tiež povolené prečerpanie nie je bežnou súčasťou tohto účtu. Poskytujú ho len v OTP banke a Poštovej banke.

Ako ušetriť na seniorskom účte

Aj na seniorskom účte sa dá ušetriť. Treba sa zamyslieť, aké transakcie zvyčajne robíte a vybrať si účet, ktorý bude mať tieto transakcie zahrnuté v mesačnom poplatku. Iný účet totiž bude vhodný pre človeka, ktorému príde na účet dôchodok a uskutoční 1 výber z bankomatu mesačne, pretože všetky výdavky uhrádza v hotovosti, alebo šekom. Penzista, ktorý má na účte nastavených niekoľko trvalých príkazov/inkás, aktívne využíva kartu a občas vyberá z bankomatu, pravdepodobne bude spĺňať podmienky, aby mohol využívať štandardný balík služieb a neplatiť za neho žiaden poplatok. Viac o tom, ako mať účet zdarma sme písali v článku: Účet zdarma - prehľad vernostných programov

Seniorské účty sa oplatia skôr dôchodcom, ktorí nie sú veľmi aktívni v bankových službách či na internete. Ak robia veľa platieb, často vyberajú z bankomatu či platia kartou môžu v konečnom dôsledku za lacný seniorský účet zaplatiť viac ako za klasický balíček služieb s neobmedzenými operáciami.

OTP Banka: Senior konto 1 eur mesačne

V cene je zahrnuré vedenie účtu, prístup do internetbankingu, vydanie platobnej karty, výpis z účtu a spracovanie prijatej platby. Za všetky transakcie uskutočnené platobnou kartou, výbery z bankomatov a za prevodné príkazy cez IB klient platí poplatok. Spoplatnené sú taktiež všetky operácie na pobočke.

Tu si pozrite, koľko zaplatíte za výber hotovosti, vklad hotovosti a prevodný príkaz na pobočke vo všetkých bankách.

Poštová banka: Užitočný účet Senior 2 eurá mesačne

V cene účtu sú zahrnuté viaceré transakcie:
  • všetky bezhotovostné transakcie cez IB alebo mobilnú apku
  • neobmedzený počet výberov z bankomatu Poštovej banky
  • 1 výber z bankomatu cudzej banky
  • 1 výber z Poštomatu
  • neobmedzený počet platieb kartou
Senior k účtu dostane až 4 platobné karty pre seba a disponenta. Hotovostné aj bezhotovostné operácie na pobočke sú spoplatnené podľa cenníka.

Slovenská sporiteľňa: Sporožíro Senior 1 euro mesačne

Tento účet nie je balíkom služieb, ale bežným účtom, čo znamená, že v mesačnom poplatku je zahrnuté iba vedenie účtu, žiadne ďalšie transakcie. Za všetky bezhotovostné aj hotovostené transakcie, klient platí poplatok podľa cenníka. Spoplatnené sú aj výbery z bankomatu, či platby kartou.

VÚB banka: Senior konto 95 centov mesačne

V cene Senior konta sú zahrnuté tieto transakcie:
  • výpis z účtu
  • internet banking
  • zriadenie a zmena trvalého príkazu/inkasa cez IB alebo call centrum
  • realizácia trvalého príkazu/inkasa
  • všetky došlé platby
  • vydanie platobnej karty a platby kartou v obchode
  • vedenie sporiaceho účtu pre seniorov

Poplatok za Internet banking síce senior neplatí, ale jednorazové príkazy, ktoré cez IB zadá sú spoplatnené. Výbery z bankomatu a transakcie na pobočke sú tiež za poplatok.
 
Banka Poplatok za vedenie seniorského účtu Bezplatný výber z vlastného bankomatu Platba kartou (bez dodatočného poplatku) Prevodný príkaz cez IB (bez dodatočného poplatku)
OTP banka 1 euro žiaden žiadna žiadne
PABK 2 eurá neobmedzene neobmedzene neobmedzene
SLSP 1 euro žiaden žiadna žiadne
VUB 0,95 eur žiaden neobmedzene Len trvalé príkazy a inkasá. Jednorázové príkazy sú spoplatnené.
 
Foto: Nicole De Khors, Burst.shopify.com