Počas koronakrízy sa podozrivé transakcie pri nakupovaní v e-shopoch zdvojnásobili

Autor: redakčne upravené
27.05.2020 (13:00)

Za posledné dva mesiace výrazne stúpli nielen online nákupy, ale aj počet podvodov v online priestore. Podozrivých transakcií bolo v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajšku až dvojnásobne viac.

Online nákup je síce bezpečnejší z hľadiska prenosu koronavírusu, no na druhej strane so sebou prináša viacero nástrah. Podvodníci v online priestore sa zameriavajú prevažne na neskúsených zákazníkov.

Objavili sa podvodníci, ktorí zneužívajú situáciu a ponúkajú dodanie nedostatkového tovaru, ako napríklad dezinfekčné prostriedky alebo rúška. Ľudia si objednajú tovar a zaplatia zaň, no buď ho nikdy nedostanú alebo až po veľmi dlhej dobe, ktorá je v rozpore s obchodnými podmienkami. Ďalším úskalím nákupu na internete je uloženie údajov z platobnej alebo kreditnej karty priamo v danom e-shope, ktorý však nemá svoje stránky dostatočne chránené pred napadnutím hackerov. Hrozí tak, že sa k údajom o platobnej karte dostanú hackeri a kartu následne zneužijú. "Za posledný mesiac a pol sme riešili dvakrát viac podozrivých transakcií než v rovnakom období minulého roku. Denne je to asi 200 prípadov," uvádza Linda Bilal, hovorkyňa spoločnosti Home Credit pre Slovensko a Českú republiku. "Ak zistíme podvodný e-shop, zablokujeme naše kreditné karty na platenie a ohlásime to. Banky a úverové spoločnosti medzi sebou spolupracujú a tieto informácie si zdieľajú," dodáva.

Pozor na phising!

Nebezpečný pre všetkých nakupujúcich v e-shopoch, je phishing. Možno práve preto, lebo vyzerá veľmi jednoducho. Zákazník dostane e-mail, ktorý vyzerá, ako keby prišiel z e-shopu a žiada ho o prihlásenie, pretože údajne došlo k chybe a potrebuje si potvrdiť jeho údaje. V dobrej viere zadá meno a heslo, a ak pri predchádzajúcom nákupe v e-shope uložil svoje údaje z platobnej karty, podvodník sa k nim ľahko dostane a kartu môže zneužiť. Ak sa stanete obeťou zneužitia karty, máte možnosť podvodné transakcie reklamovať vo svojej banke. Zoznam rizikových e-shopov je dostupný na stránkach Slovenskej obchodnej inšpekcie: https://www.soi.sk/files/rizikov%C3%A9%20eshopy.pdf. Tento zoznam sa pravidelne aktualizuje.

Európske eshopy s 3D secure ochranou

"Za posledný mesiac a pol sme identifikovali celkovo približne 50 podvodných e-shopov na Slovensku a v Českej republike. Zákazníkom radíme, aby nakupovali len v overených e-shopoch, čítali si recenzie a dali na odporúčania známych,“ hovorí L. Bilal. Všetky európske e-shopy sú zabezpečené 3DSecure ochranou, ktorú ale nemusia mať e-shopy z mimoeurópskeho prostredia. Najbezpečnejšie sú teda platby v e-shopoch, v ktorých vďaka zabezpečeniu 3D Secure potvrdíte každú transakciu v mobilnej aplikácii alebo cez SMS. Ak táto ochrana chýba, neznamená to hneď, že ide o podvodný e-shop, nemá však plné zabezpečenie a je tak ľahšie zneužiteľný.

Údaje o karte do e-shopu neukladajte

Ďalším odporúčaním je nikdy neukladať údaje o platobnej karte priamo do e-shopu. Radšej číslo karty, jej expiráciu a CVC kód vždy vypíšte znovu, aj pri pravidelných nákupoch.

Pozor si dajte aj nákupy mobilom cez aplikácie daného e-shopu. Tam je totiž skoro nemožné neuvádzať údaje o karte. Ak obchod dobre nepoznáte, radšej si aplikáciu nesťahujte a na nákup použite internetové stránky e-shopu.
 
Zdroj: Home Credit, Foto: Nicole De Khors, Burst.shopify.com