Kreditka je dobrý sluha ale zlý pán

Autor: redakcia
11.12.2020 (15:00)

Nakupovanie cez kreditnú kartu nebolí, lebo nemíňate svoje peniaze, ale peniaze banky. Ak ich však nesplatíte načas, čakajú vás vysoké úroky.

Zo štatistík NBS vyplýva, že Slováci najčastejšie zlyhávajú pri splácaní kreditnej karty. V druhom štvrťroku 2020 sa nesplácalo viac ako 13 % úverov z kreditnej karty. Na porovnanie, podiel zlyhaných úverov pri hypotékach bol len 1,6 %. To svedčí o tom, že Slováci sú stále zodpovednejší pri splácaní úverov na bývanie, aby neprišli o strechu nad hlavou.

Kreditná karta bola niekedy považovaná sa status bonitnejších ľudí. Nedostal ju od banky každý. Museli ste mať dobrú kreditnú históriu a vysoké obraty na účte, aby ste ju dostali. Banky však časom svoje prísne kritéria znižovali a dnes sa ku kreditke dostane v podstate skoro každý, komu chodí na účet pravidelne výplata.

Lenže s rozšírením kreditky prišli aj problémy s nepochopením tohto typu úveru a s jeho nesplácaním na čas.

Výhodou je flexibilita

Kreditná karta nie je, na rozdiel od debetnej platobnej karty, viazaná na bežný účet. V banke máte separátny úverový účet, z ktorého sa sťahujú peniaze za vaše nákupy počas mesiaca. To, koľko môžete mesačne minúť na kreditnú kartu určuje úverový limit, ktorý vám banka schváli pri žiadosti o vydanie kreditky. Samozrejme, výška úverového limitu závisí od vášho pravidelného príjmu. Úverový limit sa môže pohybovať od stoviek až do tisícok eur mesačne. V prípade nepredvídanej udalosti máte s kreditkou okamžitý prístup k finančným prostriedkom. Úver na kreditnú kartu má výhodu aj v tom, že je istý čas (od 40 do 55 dní) bezúročný. Disciplinovaní držitelia kreditiek celú dlžnú sumu na konci bezúročného obdobia vyrovnajú a nemusia banke platiť žiadne úroky.

Ak nemáte dostatok peňazí, aby ste uhradili celú sumu, ktorú ste kreditkou minuli, zaplatiť môžete len jej časť, napríklad isté percento (od 3 do 5%) z jej výšky. Z nesplatenej sumy vám banka bude účtovať vysoké úroky aj cez 20%.

Sankcie za nesplácanie

Navyše, ak je človek nedisciplinovaný a nezaplatí ani minimálnu splátku, okrem štandardných úrokov mu banka bude ešte účtovať aj úroky z omeškania (5%), ktoré predražia úver ešte viac. Nesplácanie kreditného úveru je dôvodom na negatívny záznam v úverovom registri. Ak človek opakovane neuhradí povinnú minimálnu splátku, banka mu kreditku zablokuje a môže pristúpiť aj k zosplatneniu celého úverového rámca.

Za kreditnú kartu (za vedenie kreditného účtu) platíte banke poplatok, bez ohľadu na to, či ju používate alebo nie. To je nevýhoda oproti povolenému prečerpaniu. Poplatky sa pohybujú v rozmedzí od 13-36 eur pri bežných kreditkách, pri prémiových (zlatých) kreditkách treba počítať s poplatkom okolo 100 eur ročne. Navyše, banky majú určené aj minimálne sumy čerpania úveru, ktoré sú v stovkách eur mesačne.

Ďalšie výhody kreditky

Kreditka má výhodu v tom, že je akceptovaná aj v zahraničí a najmä vo veľkých hoteloch sa bez nej neubytujete, pretože žiadajú jej číslo ako záruku vašej bonity. Tiež na túto kartu môžete získať aj cestovné poistenie, alebo rôzne iné vernostné benefity.

Výhoda kreditky je aj v tom, že v prípade jej zneužitia, vaše vlastné finančné prostriedky zostávajú v bezpečí.

Fakty o kreditke

  • získate ju v banke alebo nebankovej spoločnosti
  • ide o krátkodobý, a preto drahý úver
  • je to bezúčelový úver
  • má bezúročné obdobie od 40 do 55 dní
  • môže sa s ňou vyberať aj hotovosť v bankomate, ale je to drahšie ako pri debetke
  • za jej vedenie platíte poplatok, aj keď ju nevyužívate.
Zdroj: NBS, Foto: Ivan Sedlák