Nástrahy platieb mobilom

Autor: redakčne upravené
28.11.2022 (10:00)

Dostali ste SMS s informáciami o zaplatení, hoci ste na platbu nedali žiadny pokyn? Venujte tomu pozornosť aj v prípade, že vám nebola odpočítaná vysoká čiastka. Nie je totiž výnimkou, že tieto platby sa strhávajú opakovane za využívanie služby, o ktorej ste dokonca nikdy nepočuli. Ako je to možné a ako sa dá takýmto platbám zabrániť?

Čo môže byť za takouto platbou?

Takzvané prémiové SMS nie sú lacná záležitosť – čiastka za jednu SMS môže byť aj viac ako 10 EUR. „V praxi sa však stretávame najmä s nižšími opakujúcimi sa čiastkami,“ uvádza Eduarda Hekšová, riaditeľka spotrebiteľskej organizácie dTest. Typicky sú to ponuky, kedy je prvý mesiac objednanej služby zadarmo a podobne. Službou v takomto prípade môže byť napríklad predplatné za hru alebo prístup k plateným stránkam na internete. Niekedy je touto službou napríklad lokalizácia telefónu. Objednávka môže v určitých prípadoch vzniknúť aj kliknutím na odkaz v online hre. Početnú skupinu však tvoria aj spotrebitelia, ktorí objednávku neurobili vôbec a čiastky sa im napriek tomu pravidelne strhávajú. „V takýchto prípadoch je vhodné bezodkladne kontaktovať spoločnosť, ktorá neobjednanú službu poskytuje, alebo operátora, ktorý spotrebiteľovi pomôže s ďalším postupom a prípadne ďalšie platby zablokuje,“ vysvetľuje Hekšová.

Neexistujúca objednávka

Časté sú aj prípady, keď spotrebiteľom prišla na mobilný telefón informácia o zrealizovanej platbe bez toho, aby v danej chvíli nejakú objednávku vykonali. Pokiaľ si spotrebitelia nič neobjednajú, nie sú, samozrejme, povinní nič platiť. V prípade sporu by spoločnosť musela preukázať, že bola uskutočnená objednávka. Napriek tomu nie je vhodné s riešením príliš dlho otáľať. Neznáme platby je najlepšie riešiť bezodkladne. Skúsenosti dTestu potvrdzujú, že spoločnosti peniaze po výzve často vrátia.

Ako službu zrušiť

Pokiaľ sa spotrebiteľovi strhávajú peniaze a on netuší za čo, mal by sa bezodkladne obrátiť na poskytovateľa služby alebo na svojho operátora, ktorý mu pomôže s ďalším postupom, ako situáciu vyriešiť.
 
Zdroj: dTest, Foto: Matthew Henry, Burst.shopify.com