Hypotéku dostanete aj na príjem zo zahraničia

Autor: Andrej Dorič
03.10.2011 (13:45)

Keď zarábate v zahraničí a chceli by ste úver v slovenskej banke čaká vás viac papierovačiek. Ak však v zahraničí iba podnikáte úver na bývanie nemusíte vôbec dostať.  
 
Banky majú pre žiadateľov s príjmom zo zahraničia podobné základné podmienky na poskytnutie úveru ako pre bežných zamestnancov. V Tatra banke nie je podstatné, či pracujete na dobu neurčitú alebo dobu určitú, minimálna doba zamestnania však musí byť 12 mesiacov. „Ďalšími podmienkami sú, aby žiadateľ nebol v skúšobnej dobe ani vo výpovednej lehote, má trvalý pobyt v SR, minimálna výška jeho čistého priemerného mesačného príjmu je 1 000 eur,“ dodáva Boris Gandel, hovorca Tatra banky. Ak by ste tieto podmienky nespĺňali, môže vám pomôcť spoludlžník so štandardne akceptovaným príjmom. Príjem zo zahraničia z podnikateľskej činnosti však Tatra banka neakceptuje. 

Doklady o svojom príjme musíte banke preukázať podrobnejšie. Potvrdenie o príjme zo závislej činnosti nesmie byť staršie ako 30 dní ku dňu podania žiadosti za obdobie posledných 12 mesiacov. Tatra banka vyžaduje výpis z bežného účtu s bezhotovostne poukazovanou mzdou na účet v slovenskej alebo zahraničnej banke minimálne počas posledných 6 mesiacov a pracovnú zmluvu. „Pri dokladovaní príjmov zo zahraničia, ktoré sú vystavené v inom ako v slovenskom alebo českom jazyku je potrebné, aby si klient zabezpečil aj úradný preklad,“ dodáva Gandel. V poštovej banke musíte predložiť aj kompletnú pracovnú zmluvu. „V prípade Luxemburska, Malty je potrebne dokladovať aj pracovné povolenie,“ dodáva Eva Sagálová, horkyňa Poštovej banky


V prípade ak pracujete v zahraničí kratšie ako 6 mesiacov, UniCredit Bankvyžaduje predloženie výpisu z daňového priznania príslušného správcu dane v Slovenskej republiky za posledné zdaňovacie obdobie. „Ak v zahraničí pracuje klient dlhšie ako 6 mesiacov, preukazuje sa daňovým priznaním podaným v štáte, v ktorom pracuje,“ vysvetľuje Zuzana Ďuďáková, hovorkyňa UniCredit Bank. Ak ste zamestnaný štátom či slovenskou firmou mal by váš príjem potvrdiť zamestnávateľ ako platiteľ dane. 

Príjem zo zahraničia by vám mali banky započítať celý i keď postupujú dosť individuálne, ale nie každá banka vám dá hypotéku na základe plného príjmu. Napríklad UniCredit Bank poskytuje úver na bývanie len do výšky 80 % z hodnoty zakladanej nehnuteľnosti a s max. dobou splatnosti 25 rokov „Niekedy banka vyžaduje aj pristúpenie ručiteľa s príjmom, ktorý poberá na území Slovenska,“ dodáva Ďuďáková. Ak máte príjem v inej mene ako v eurách banka prepočíta príjem v cudzej mene na eurá aktuálnym kurzom platným v deň, keď žiadate o úver. 

Pozrite si tiež: