Na detských účtoch si banky vychovávajú budúcich klientov

Autor: Ľudovít Petržala
20.04.2012 (07:00)

Na sporenie pre deti sa najčastejšie využívajú termínované vklady. Ale aj klasický účet môže byť v mnohých prípadoch pre potomkov výhodný.  
 
Banky ponúkajú založenie účtu pre deti už od nízkeho veku. Získavajú tak budúcich klientov a popri tom zvyšujú ich finančnú gramotnosť. BANKY.sk zisťovali aké produkty pre deti majú niektoré banky. 

Karta už pre prváčikov

Tatra banka ponúka Tatra Personal Detské konto bez akéhokoľvek spodného obmedzenia veku, pričom už od 6 rokov sa k účtu vydáva aj platobná karta. Je zjavné, že banka kladie veľký dôraz na aktívne využívanie platobnej karty. Tú sa snaží aj zatraktívniť motívmi z rôznych kreslených filmov. 

Otvorenie a disponovanie v pobočke resp. prostredníctvom elektronických komunikačných kanálov je samozrejme výlučne v kompetencii zákonného zástupcu dieťaťa. Marína Smolková, hovorkyňa Tatra banky, zdôrazňuje najmä princíp hospodárenia s „vreckovým v elektronickej podobe" a to najmä neobmedzeným využívaním platobnej karty či už vo forme platieb kartou alebo výbermi z bankomatov. 
Karty sú automaticky s bez kontaktnou funkciou, ktorá sa hodí práve na malé platby, ktoré deti robia. Výhodou pre rodičov, ktorý už vlastnia balík služieb Tatra Personal, je možnosť založiť účet pre svoje dieťa bez poplatku.

Karta s limitmi

Slovenská sporiteľňa neponúka bežný účet určený výhradne pre deti do 15 rokov. Vo svojom portfóliu ale má iXtra kartu, ktorá je určená deťom a mládeži vo veku od 10 do 18 rokov. Tú je podľa slov Štefana Frimmera, hovorcu Slovenskej sporiteľne, možné získať k osobitnému účtu, kde majiteľom účtu je dieťa a disponentom je zákonný zástupca. Ide o predplatenú platobnú kartu, kredit môže dobiť ktokoľvek, či už je to rodič, starý rodiť, teta alebo strýko. Používanie karty je bezplatné a je možné platiť ňou doma i v zahraničí. 

Samozrejme je možný aj výber hotovosti v bankomate, dobýjanie kreditov telefónnych kariet a kontrola obratov a zostatkov v bankomate. Frimmer ešte dodáva, že karta má nastavené aj štandardné mesační limity. Pre výber hotovosti je to 100 eur a pre bezhotovostné platby 200 eur.

Podobnú politiku voči deťom ako Slovenská sporiteľňa má aj UniCredit Bank. Pre deti do 15 rokov neponúka žiadny špecifický účet. Deťom od 10 do 15 rokov je však možné zriadiť platobnú kartu XtraKartu. Tá sa vydáva k účtu rodiča. Je limitovaná len na výber z bankomatov do stanovenej výšky limitu.

Neprehliadnite:
Lov na klientov cez bežné účty
Banky chytajú budúcich klientov
Online účet pre cudzincov je problém

 



Detský balík

ČSOB ponúka samostatný produkt, ktorý je určený pre deti prakticky od narodenia až do 15 rokov, ide o Detský balík Sloník. Andrea Lazar, riaditeľka odboru Komfort platieb ČSOB, charakterizuje detský balík ako značne flexibilný účet. Spočiatku je zameraný skôr na sporenie, ale keď sa dieťa dostane do školského veku, tak pribúdajú nové možnosti správy a využívania účtu (kreditná karta). V rámci detského balíka Sloník je tiež možné zriadiť sporiaci účet, stavebné sporenie, investičné sporenie a výhodnejšie úrazové poistenie.

Účet na vzdelávanie

VÚB banka ponúka pre deti vo veku od 8 do 14 rokov účet Start Junior. Podľa Aleny Walterovej, hovorkyne VÚB banky, ide najmä o edukačný nástroj, ako správne naučiť svoje deti spravovať financie. Start Junior je bezplatná služba k Flexiúčtu rodiča a vedenie účtu je bezplatné. K účtu dieťa získa platobnú kartu Visa Inspire. Rodič pritom má cez internet banking prístup k účtu dieťaťa. A môže napríklad určiť limit na denné transakcie. K zriadeniu účtu Start Junior je potrebný rodný list dieťaťa, do jeho plnoletosti disponuje s účtom zákonný zástupca dieťaťa. A zostatok na účte je tiež výhodnejšie úročený.
Zdroj: banky, Foto: BANKY.sk