Online účet pre cudzincov je problém

Autor: Andrej Dorič
02.04.2012 (07:00)

Internetové banky sa pýšia tým, že skoro všetko v nich vybavíte z pohodlia obývačky, bez nutnosti navštíviť pobočku. To však platí len pre Slovákov.  
 
Na BANKY.sk sa obrátil čitateľ z Česka s otázkou či si môže na Slovensku účet online bez navštívenia pobočky. Obrátili sme sa na online banky na Slovensku, kde sme predpokladali najľahšiu cestu k online účtu. Internetové banky nás však prekvapili, že až tak úplne online nie sú.

Účet v mBank si môžu otvoriť iba ak máte na Slovensku trvalý pobyt, pretože rodné číslo je nutné v mBank uviesť do žiadosti o účet. Pri založení účtu mBank vyžaduje osobne predložiť slovenský občiansky preukaz alebo v prípade cudzincov stačí cestovný pas či ID karta. Tí však musia mať tiež na Slovensku trvalý pobyt. „Zmluvu je tiež nutné osobne podpísať buď na obchodnom mieste banky, alebo pri doručení potrebných dokumentov kuriérom,“ dodáva Matej Kubinec, hovorca mBanky. 

Zuno bank má pravidlá otvorenia účtu trocha miernejšie, ale bez prechodného pobytu na Slovenku si tiež cudzinec účet v tejto banke neotvorí. „Účet si môžu otvoriť osoby staršie ako 18 rokov, ktoré majú trvalý pobyt na Slovensku alebo v inom štáte Európskej únie a na Slovensku majú prechodný pobyt a sú daňovými rezidentmi,” informuje Katarína Jurigová, hovorkyňa Zuno banky. 

Ďalšou podmienkou je využívanie účtu len na súkromné účely. Navyše cudzinci s prechodným pobytom potrebujú na otvorenie účtu okrem čísla občianskeho preukazu alebo pasu aj údaje z povolenia na prechodný pobyt. Ak podmienky splníte účet máte v tejto banke zadarmo. 

Na rozdiel od online bánk sú niektoré kamenné banky v pravidlách uvoľnenejšie. Banky zvyčajne vyžadujú od cudzinca na založenie účtu pas, ale v prípade občanov Česka stačí aj občiansky preukaz. V ČSOB stačí pre Čechov predložiť iba vodičský preukaz alebo preukaz zdravotného poistenia. UniCredit Bank dokonca od cudzinca pri zakladaní účtu nežiada ani trvalý či prechodný pobyt na Slovensku. Osobne však pobočky bánk navštíviť musíte. Elektronické podpisy nie sú veľmi rozšírené. 

Pozrite si tiež:
Cudzinec potrebuje na kreditku trvalý pobyt 
mBank opäť zjednodušila prístup do internet bankingu 
Zuno Bank láka najmä mladých