Zrušenie účtu, napriek nulovým poplatkom, niečo stojí

Autor: Andrej Dorič
23.07.2012 (07:00)

Podľa zákona by klient, ktorý má účet v banke viac než rok nemal platiť žiadne poplatky za jeho zrušenie. Zavretie účtu po dlhšej dobe vás napriek tomu môže niečo stáť. 
 
BANKY.sk riešili situáciu modelového klienta, ktorý si zrušil v banke účet po viac ako 10 rokov. Podľa zákona by nemal platiť žiadne poplatky, ale na poslednej faktúre si našiel okrem sumy zostatku, ktorá bola zaslaná na jeho nový účet aj položku ZRUSENIE vo výške 80 centov. Zisťovali sme aký je to poplatok.

Banky nám potvrdili, že poplatok za zrušenie účtu, u ktorého od zriadenia účtu uplynulo viac ako 12 mesiacov je nulový a 80 centov si mohli účtovať za zaslanie zostatku na účte na nový účet. „Klientovi odošleme celý zostatok účtu na nový účet, a na rušenom účte ostane 0,80 Eur na poplatok za poslednú transakciu v tomto prípade bezhotovostný prevod. Je to vlastne posledná transakcia na účte, kedy následne ostane na účte nulový zostatok a klient má informáciu, že účet bol zrušený,“ vysvetľuje Zuzana Ďuďáková, hovorkyňa UniCredit Bank. 

Aj v OTP banke zaplatíte poplatok 80 centov za platbu zadanú prevodným príkazom v pobočke. „Je to poplatok za prevod zvyšných prostriedkov zo zrušeného účtu na nový účet klienta v inej banke,“ hovorí Zuzana Krenyitzká, hovorkyňa OTP banky. 

Keď máte v banke účet kratšie ako 1 rok poplatok za jeho zrušenie bude drahší. V UniCredit Bank zaplatíte 6,60 eur. OTP banka si za skoré zrušenie zaúčtuje 3,35 eur. V Poštovej banke je to až 6,64 eur a vČSOB až 7 eur. 

Poplatky za zrušenie účtu do roka
OTP banka 3,35 eur
UniCredit Bank 6,60 eur
Poštová banka 6,64 eur
ČSOB 7,00 eur



V prípade, keď si chce zrušiť účet, z ktorého splácate v banke hypotéku poplatky sú rovnaké, ale čakajú vás ešte ďalšie prekvapenia. Niektoré banky taký účet nedovoľujú zrušiť iné áno. „Hypotéka nie je viazaná na bežný účet, a tak je možné bežný účet zrušiť nezávisle od hypotéky,“ informuje Krenyitzká. 

V OTP banke si priplatíte ak z daného bežného účtu, ktorý chcete zrušiť, boli inkasované mesačné splátky hypotéky. Vtedy vám musí banka zriadiť takzvaný technický účet na splácanie, z ktorého sa budú tieto splátky inkasovať. „Zmenu účtu pre splácanie úveru je potrebné vykonať formou dodatku k úverovej zmluve. Poplatok za vypracovanie dodatku je momentálne 40 eur. Vedenie technického účtu k úveru je bezplatné,“ dodáva hovorkyňa OTP banky. 

Pozrite si tiež:
Porovnávanie bežných účtov a balíkov služieb
Zrušenie účtu je bez poplatku, ale jeho presun už nemusí
Aj drobné informácie z banky niečo stoja
Foto: Ivan Sedlak