Prima banka ponúka 5 % úrok na sporení

Autor: Andrej Dorič
17.09.2012 (07:00)

Prima banka sľubuje vysoký úrok na sporiacom účte, ale má to isté podmienky.  
 
Boj o klienta sa medzi bankami na Slovensku pritvrdzuje, najmä na jeseň. Prima banka najnovšie prišla s ponukou vysokého úroku na sporiacom účte. BANKY.sk sa na tento účet pozreli bližšie a porovnali s inými bankami.

Prima banka sľubuje v novom produkte- Sporenie k Osobnému účtu ročný úrokom 5 %. Ten však dostanete iba ak splníte bankou stanovené podmienky. V prvom rade si musíte sporiť pravidelne každý mesiac od 15 do 150 eur, sumu aj deň kedy vám majú peniaze na sporiaci účet odchádzať si môžete vybrať. Ku každému účtu je možné si zriadiť maximálne tri Sporenia. Takže ak, by niekto chcel sporiť veľa na rôznych dobách sporenia (12, 18 aj 24 mesiacov) má isté limity. 


Výhody a nevýhody

Ak by ste v priebehu sporenia chceli meniť výšku sporiacej sumy, vkladať mimoriadne vklady či dĺžku sporenia to banka neumožňuje. „Zmluvné podmienky Sporenia nie je možné meniť počas doby sporenia. Ide o pravidelné sporenie rovnakej sumy, bez možnosti mimoriadnych vkladov,“ uvádza Naďa Urbanová, manažérka komunikácie Prima banky. 

Výhodou sporenia v Prima banke je aj to, že neplatíte žiadny poplatok za jeho zriadenie, vedenie či zrušenie. Ale ak by ste si chceli sporenie ukončiť predčasne, tak síce dostanete nasporené peniaze ale bez atraktívneho úroku. 

Porovnanie sporiacich účtov
Banka Ročný úrok
Prima banka 5,00%
ZUNO bank 2,50%
Slovenská sporiteľňa 2,50/2,00%
AXA bank 2,10%
Volksbank 2,00%
UniCredit Bank 2,00%



Nevýhodou sporiaceho účtu od Prima banky je to, že banka neúročí aj úroky z úrokov ako iné banky.Úročenie sporenia je postupné podľa výšky nasporenej sumy a úroky sú klientovi pripisované pri ukončení doby sporenia. „Sporenie v našej banke má charakter terminovaného účtu s pravidelnými mesačnými vkladmi počas dohodnutej doby sporenia, s garantovanou úrokovou sadzbou a pripísaním úroku pri ukončení doby sporenia,“ vysvetľuje úrokovú politiku banky Urbanová. 

Sporenie nemôžete mať bez bežného účtu v banke, pretože je naň naviazané. Mesačný poplatok za Osobný účet v Prima banke zaplatíte 3,90 eur. K účtu môžete dostať aj povolené prečerpanie.

Urbanová vysvetľuje, že sporenie je určené predovšetkým na pravidelné odkladanie menších súm, ktoré nezaťažia váš mesačný rozpočet. Na druhej strane termínovaný vklad je vhodný pre tých, ktorí majú k dispozícii väčšiu sumu peňazí a dokážu ju zaviazať na dlhšie obdobie.


Na porovnanie úroky v ostatných bankách na Slovensku pri sporiacich účtov sa pohybujú iba okolo 2% ročne. ZUNO banka má na sporení Plus úrok 2,5%, AXA banka ponúka úrok 2,10% a UniCredit Bank,Slovenská sporiteľňa a Volksbank majú 2% úrok. Slovenská sporiteľňa sadzbu zvýši na 2,5% v prípade, že vám chodí na účet výplata. Ostatné banky majú úroky nižšie ako 2% alebo aj nižšie ako 1%.

Neprehliadnite:
Aké výhody Vám prinesie študentský účet
Na študentské úvery potrebujete ručiteľa
Banky ponúkajú akcie na hypotéky
Foto: Prima banka