Online banky začínajú vydávať bezkontaktné karty

Autor: Andrej Dorič
05.10.2012 (07:00)

mBank začala vydávať k bežným a podnikateľským účtom novú platobnú kartu Visa PayWave s bezkontaktnou technológiou. V tejto aktivite nie je sama.  
 
Bezkontaktné karty od mBank postupne nahradia doterajšie karty s čipovou technológiou a k účtu budú bezplatne. Nová karta má platnosť tri roky. Podľa mBank ňou budete môcť zrealizovať všetky operácie, na ktoré ste boli doteraz zvyknutí, vrátane nastavovania limitov pre jednotlivé transakcie v Internet Bankingu.

Bezkontaktná technológia zrýchľujú platenie v obchodoch, ale len pri nižších sumách do 20 eur. Nad touto hranicou už musíte platbu potvrdzovať PIN kódom. „Zákazník tak nemusí svoju platobnú kartu dávať z ruky, čo výrazne zvyšuje bezpečnosť transakcií,“ hovorí manažér produktového oddelenia v mBank Martin Lupa.

Rovnaký limit na bezkontaktné platby majú aj iné banky na Slovensku. Tvrdia, že ho zvyšovať nebudú, kvôli zachovaniu bezpečnosti, ale aj odporučaniam kartových spoločnosti. “Z hľadiska bezpečnosti aj klienti vnímajú takúto sumu ako ideálnu,” tvrdí Marína Smolková, hovorkyňa Tatra banky.

ZUNO bank, online rival mBanky má už tiež v obehu od septembra bezkontaktné kreditky. „Keďže ide o rýchly a pohodlný spôsob platenia, predpokladáme, že klienti ho budú využívať v čoraz väčšom rozsahu. Preto máme v pláne aj bezkontaktné debetné karty, ktoré by sme chceli predstaviť v priebehu budúceho roka,“ prezrádza Lukáš Tomis, hovorca ZUNO bank.

Používateľov pribúda

Tatra banka už vydáva všetky platobné karty ako bezkontaktné s možnosťou zaktívniť, pripadne blokovať tuto funkcionalitu. “94 % držiteľov bezkontaktnej karty si žiada a aj ponecháva bezkontaktnú funkcionalitu aktívnu,” informuje Smolková dodáva, že túto kartu má 60% klientov banky.

Slovenskej sporiteľni má bezkontaktnú kartu 23 % zo všetkých držiteľov platobných kariet. “Do konca roka 2012 by 1/3 našich klientov mala byť držiteľom bezkontaktnej karty,” odhaduje Milan Bednár, vedúci oddelenia kartových produktov Slovenskej sporiteľne.

Banky dúfajú, že sa bezkontaktné plaby rozšíria, ale masívnejšiemu nárastu zatiaľ bráni nízky počet bezkontaktných terminálov u obchodníkov. Tatra banka má za dva roky používania bezkontaktné platobné terminály v 5 500 prevádzkach. Platiť bezkontaktne môžete napríklad v sieti drogérii DM, v IKEA, v niektorých lekárňach alebo v kníhkupectve Panta Rhei.

Väčšina bánk zatiaľ nezvýhodňuje platby touto kartou. Slovenskej sporiteľňa pre vybrané typy účtov odmeňuje klientov za pravidelne platby kartou mesačne vo výške 0,5 % z hodnoty platieb. 

Okrem spomínaných bánk ponúkajú rôzne formy bezkontakných platieb aj VolksbankVÚBOTP Banka,UniCredit Bank a Poštová banka. 


Neprehliadnite:
Online banky sa púšťaju do kreditiek
V Slovenskej sporiteľni budú všetky nové karty bezkontaktné
Bezkontakné platby sú stále populárnejšie
Foto: Ivan Sedlák