Pravidelné platby debetkou v zahraničí sú možné

Autor: Andrej Dorič
19.10.2012 (07:00)

Ak pracujete dlhodobejšie v zahraničí zrejme po čase zistíte, že potrebujete platiť pravidelné platby aj za hranicami. Môžete na to využiť vašu debetnú či kreditnú kartu, ale aj inkaso či trvalé príkazy.  
 
Pri platbách za telefón či poistku auta v zahraničí môžete použiť aj debetnú kartu, z ktorej vám bude obchodník sťahovať pravidelne čiastku za účty. Musíte si však zistiť či debetky obchodník akceptuje. Niektorí neembosované karty odmietajú prijať. Vtedy sa oplatí si v banke priplatiť sa embosovanú debetnú kartu, ktorá je akceptovanejšia. Poplatky za viac ako jednu kartu k účtu sú podľa typu balíka od 7 do 40 eur ročne. S kreditkou by ste nemali mať problém nikde. 

Aby vám platby u obchodníka prechádzali mali by ste mu dať všetky potrebné údaje z karty ako číslo karty, dátumu jej expirácie a bezpečnostný CVC2 kód, čo je trojčíslie ktoré nájdete na zadnej strane karty pri podpisovom prúžku.

Čo robiť, ak platba neprejde

Napriek všetkým údajom sa môže stať, že vám platba do zahraničia neprejde. O neúspešnosti transakcie by vás mal informovať obchodník, nie vaša banka.Ak si vyžiadate avízo o nezrealizovanej platbe bude vás to stáť v ČSOB 10 eur.

Dôvody môžu byť rôzne a zisťovať by ste ich mali tiež najprv u obchodníka, ale aj u banky. “Ak nebola transakcia zrealizovaná, klient sa môže informovať v banke a my mu dôvod zistíme,” tvrdí Alena Walterová, hovorkyňa VÚB banky. 

Platba nemusí prejsť vtedy ak nemáte na karte dostatok peňazí, ak karta exspirovala, alebo je zablokovaná. Tiež ak prekročíte denný limit. 

Poplatky za platby do zahraničia( SEPA krajiny)
Banka Trvalý príkaz Inkaso
ČSOB 0,4 % z platby, minimálne však 10 eur  15 centov
Tatra banka - 15 centov
VÚB - 19 centov
UniCredit Bank 0,5%, minimálne 5 eur 27 centov
Slovesnká sporiteľňa - 20 centov



Inkaso len v rámci EÚ

Pre pravidelné platby banky odporúčajú používať trvalý príkaz alebo inkaso, pri neúspešnosti ktorých klienta informujú, prečo peniaze neodišli. Lenže inkaso či trvalý príkaz nie je možné v každej banke realizovať do každej krajiny. 

ČSOB môžete do zahraničia posielať peniaze cez trvalý príkaz alebo inkaso. „Poplatok za trvalý príkaz do zahraničia je 0,4 % z platby, minimálne však 10 eur a maximálne 40 eur. Platba na základe služby SEPA Inkaso je 15 centov, „ informuje Zuzana Eliášová, hovorkyňa ČSOB.

Tatra banka vám do zahraničia trvalý príkaz nezriadi, ponúka iba SEPA inkaso, čo je bezhotovostná cezhraničná platba do SEPA krajín (EÚ a EHP). „Tento typ platby je spoplatnený rovnako ako platby v rámci Slovenska 15 centami,“ hovorí Marína Smolková, hovorkyňa Tatra banky.

Podobné obmedzenie zasielanie platieb iba v rámci SEPA krajín a v euromene má aj VÚB banka. Za takúto platbu zaplatíte rovnaký poplatok ako za štandardnú domácu platbu – 19 centov.

Neprehliadnite:
Druhá karta k účtu či balíku nie je zadarmo
Pri zneužití karty prídete najmenej o sto eur
Online banky začínajú vydávať bezkontaktné karty
Foto: BANKY.sk