Banky bojujú o klientov lacnejšími hypotékami

14.02.2013 (07:00)

Banky od začiatku roka hromadne znižujú úrokové sadzby na úvery na bývanie a odpúšťajú poplatky za ich vybavenie. Prehľad tých najzaujímavejších zliav Vám prinášajú BANKY.sk.  
 
Prvé mesiace v roku už tradične patria medzi obdobia, kedy sa ľudia rozhodujú o kúpe bytu, či domu a banky sa snažia pritiahnuť čo najviac klientov.

Jednou z najnižších úrokov na hypotéke sa môže pochváliť mBank. Na mHypotéke ponúka úrok 1,99%, korý je nanižší na trhu . Na to, aby ste však takúto sadzbu získali, tak hypotékou môžete financovať len 50 % kupovanej nehnuteľnosti, mať variabilnú sadzbu a poistený úver. 

Ak si chcete od mBank požičať peniaze na viac ako polovicu nehnuteľnosti sadzba bude vyššia. To isté platí pri fixnom úroku.

Tieto podmienky podľa údajov z mBank spĺňa každá tretia poskytnutá mHypotéka. „Sadzba 1,99% je pre túto konkrétnu hypotéku konečná. Nemáme žiadne ponuky od-do. Každý zákazník už pri žiadosti o hypotéku vie, akú sadzbu dostane," hovorí generálny riaditeľ mBank Roman Truhlář. 

Pri výške úveru 40 tisíc eur a dĺžke splatnosti 25 rokov a úroku 1,99% zákazník mesačne zaplatí 169 eur + poistenie. To však nie je lacné. Za prvých 24 mesiacov vás poistenie bude stáť 1,5% z poskytnutej sumy úveru. Po uplynutí dvoch rokov bude mesačné poistné vo výške 0,025% z dlžnej sumy úveru.

V nasledujúcej tabuľke si môžete porovnať úroky na hypotékach s paramentrami podobnými horeuvedenému príkladu, pričom sme namodelovali čistý mesačný príjem 30 ročného žiadateľa na 700 eur a fixáciu úroku na rok. Žiadateľ by mal poistený úver a spolužiadateľa s čistým príjmom 500 eur. Použili sme hypokalkulačky na weboch bánk.

názov banky úrok mesačná splátka
mBank  1,99% 169 eur + poistenie
VÚB 3,09% 191,56 eur+ poistenie
UniCredit Bank 3,70 % 205 eur
Prima banka 3,80 % 206,74 eur+ poistenie
Volksbank od 3,89 % od 209,90 eur
ČSOB  5,20% 238,52 eur+ poistenie



Oberbank naopak od 10. februára sadzby na úveroch zvýšila z 3,19% na 3,21% a to pri spotrebnom úvere zabezpečenom nehnuteľnosťou a pri úvere na prefinancovanie bývania. 

Deň po Oberbank menila svoje sadzby aj Prima banka a to pri štandardnej hypotéke a aj pri hypotéke pre mladých. Pri trojročnom fixnom období sadzba klesla z 4,49% na 4,19% a pri päťročnom z 4,35% na 4,15%. Pozrieť podrobnejšie hypotéky jednotlivých bánk si môžete tu.

Úľavy na poplatkoch

Mnohé banky zasa v rámci svojich akcií ponúkajú 100% zľavu z jedného alebo viacerých poplatkov za zriadenie hypotéky. 

mBank pri svojej mHypotéke odpúšťa poplatky za posúdenie žiadosti o úver, za poskytnutie úveru, vedenie úverového účtu a za mimoriadne splátky. 

Aj Prima banka pripravila pre všetkých možnosť získať hypotéku bez poplatku. Klient však musí mať zriadený Osobný účet, z ktorého bude splácať hypotéku. Po splnení tejto podmienky potom Prima banka ponúka 100% zľavu z poplatku za spracovanie, možnosť získať úver až do 100 % hodnoty založenej nehnuteľnosti. Maximálna výška úveru nie je limitovaná a časť úveru je možné využiť na čokoľvek bez dokladovania účelu, splatnosť hypotéky až 40 rokov. 

Banka tiež garantuje všetkým klientom, ktorí si vyberú 3-ročnú fixáciu a financovanie do 80 % hodnoty nehnuteľnosti úrokovú sadzbu 4,19 %. Bez ohľadu na všetky ostatné parametre ako napríklad výška príjmu, účel použitia úveru či iné záväzky.

Odpustenie poplatku za poskytnutie úveru (ušetríte 0,80 % z výšky poskytnutého úveru, min. 250 eur, max. 950 eur) ponúka aj Tatra banka. Akcia sa týka všetkých jej hypo produktov, ale odpustenie poplatku neplatí pre úvery bez dokladovania príjmu.Viac informácií o všetkých akciových ponukách jednotlivých bánk nájdete tu. 

Pri presmerovaní mzdy do OTP Banky vám táto banka v rámci akcie zvýhodní váš nový úver na bývanie až o 0,4 % ročne. Banka ponúka hypotéky od 3,99% dp 5,59% ročne podľa dĺžky fixácie úveru.

Neprehliadnite:
Banky znižujú pokuty na neplatenie úverov
Ak nesplácate hypotéku poctivo, banka vám môže zvýšiť úrok
Porovnajte si úroky na hypotékach
Zdroj: weby bánk, Foto: BANKY.sk