Ak nesplácate hypotéku poctivo, banka vám môže zvýšiť úrok

Autor: Andrej Dorič
15.01.2013 (07:00)

Končí vám viazanosť úroku na hypotéke a banka vám ho zvýšila? BANKY.sk zisťovali možné dôvody zvyšovania sadzby.  

Banky menia úroky na hypotékach pravidelne po skončení doby fixácie úrokovej sadzby. Zvyčajne je to každý rok, raz za tri roky alebo päť rokov. „Po uplynutí tejto doby dôjde k opätovnému prehodnoteniu správania klienta počas doterajšieho splácania úveru a na základe toho sa určí nová výška úrokovej sadzby platná pre nasledujúce obdobie fixácie,“ vysvetľuje Zuzana Eliášová, hovorkyňa ČSOB

Na rozhodnutie banky, aký nový úrok vám ponúkne vplýva viacero faktorov. Je to základná úroková sadzba na medzibankovom trhu, marža banky, ktorú si k tejto sadzbe prihadzuje, dĺžka fixácie, ale aj váš rizikový profil. 

Základnú úrokovú sadzbu určuje Európska centrálna banka, tá je teraz je veľmi nízka na úrovni 0,75%. Na Slovensku sa však úroky na hypotékach pohybujú od 4 do 7%. Navyše rátajte s tým, že ak ste bežný klient s priemerným príjmom bude váš úrok o 1 - 2% vyšší než uvádzajú banky v lákavých reklamách.Najnižšie úroky sú iba pre bonitných klientov s vysokým príjmom. 

Pri viazanostiach úroku platí, že pri kratších fixáciách sú zvyčajne úroky nižšie, lebo banka môže sadzbu upravovať častejšie a vyhnúť sa riziku, že základný úrok sa zvýši, ale ona nemôže svoj úrok kvôli fixácii zdvihnúť. Takýto úrok je však rizikovejší aj pre klienta lebo sa mu môže často meniť a ovplyvniť jeho mesačnú splátku smerom hore aj dole.

Ak sú úroky na trhu stabilné, môže sa stať, že vám banka neurobí po uplynutí fixácie žiadnu zmenu.
Pri rizikovom profile banka posudzuje vašu schopnosť splácať úver. Ak ste splátky splácali počas celej doby na čas nemala by vám banka úrok meniť. Ale ak ste neporiadny dlžník a nesplácate úver na čas, banka vám môže úrok zdvihnúť. 

"Stanovenie výšky úrokovej sadzby je vždy podľa individuálneho posúdenia každého klienta. Jedným z dôvodov, ktoré môžu ovplyvniť jej výšku je aj platobná disciplína klienta pri splácaní jeho úveru, záleží však na miere zhoršenia platobnej disciplíny," vysvetľuje Marína Smolková, hovorkyňa Tatra banky.

Neprehliadnite:

O výške nového úroku sa môžete s bankou hádať

Keď sa vám výška vášho nového úroku nepáči môžete sa v banke informovať prečo vám ho napríklad zdvihla. Ak sa vám jej vysvetlenie nebude pozdávať, máte možnosť banku zmeniť a hypotéku predčasne splatiť. 

„Klient má možnosť k dátumu výročia úrokovej sadzby bezplatne hypotéku splatiť. Odporúčame, aby si klient komunikáciu s bankou nenechával na poslednú chvíľu, oznámenie o novej úrokovej sadzbe banka zasiela dva mesiace vopred,“ dodáva Eliášová.

V Tatra banke, ak nesúhlasíte s novou úrokovou sadzbou, môžete sa vyjadriť do stanoveného termínu a požiadať banku o ďalšie riešenie. 

Ak sa vám napríklad zvýšil za tri roky príjem, a vedeli by ste splácať úver mesačne vo vyšších splátkach mali by ste ísť do banky a podpísať tam žiadosť o zmenu úveru. Banka vám zvyčajne vyhovie a vystaví nový splátkový kalendár, prípadne skráti dobu splácania. Pri znížení príjmu sa tiež môžete s bankou dohodnúť na nižších splátkach a predlžení doby splácania.
Foto: BANKY.sk