Čo so zdedenou hypotékou

Autor: Andrej Dorič
25.03.2013 (07:00)

Dlh na bývanie môžete prijať aj odmietnuť. Obe rozhodnutia majú svoje výhody aj nevýhody.  
 
V prvom rade, si treba zistiť či bol úver na bývanie poistený pre prípad smrti, či mal dlžník aj spoludlžníka.

Ak pri hypotéke je aj spoludlžník banka má situáciu ľahkú. Úročí úver naďalej pretože spoludlžník má povinnosť úver splácať. V tomto prípade zvyčajne banka účtuje riadne úroky a aj úroky z omeškania aj počas dedičského konania.

V prípade, ak na úvere je iba jeden dlžník, po jeho úmrtí banka úročenie úveru pozastaví až do ukončenia dedičského konania. Ten kto vyjde z toho konania ako dedič, zdedí aj dlh a musí ho splácať. 
Príbuzní môžu ešte pred začatím dedičského konania podpísaním dohody s bankou o pristúpení k záväzku prevziať úver na seba.

Poistenie sa oplatí, keď nie je spoludlžník

Poistenie úveru pre prípad smrti sa oplatí mať jednému dlžníkovi. Ak je na úvere spoludlžník, ten bude musieť platiť úver aj počas dedičského konania. Až po jeho vyriešení úver zatiahne poisťovňa.
Ak máte úver poistený pre prípad smrti poisťovňa zvyčajne splatí váš záväzok voči banke v plnej výške teda istinu aj úroky a aj poplatky spojené s bežnou správou účtu za obdobie od dátumu splatnosti poslednej splátky úveru. Peniaze pôjdu priamo banke nie vám ako dedičovi.

Odmietnuť dlh sa dá

Pokiaľ nemáte záujem splácať hypotéku po príbuznom môžete dedičstvo a teda aj dlh odmietnuť. Problém môže byť v tom, že odmietnutím dedičstva nemôžete zdediť ani prípadné aktíva zosnulého ako napríklad úspory v banke či zbierku známok. 

Neprehliadnite:
Oplatí sa poistiť si úver pre prípad smrti?
Pri predčasnom splatení hypotéky si postrážte dobu fixácie
Porovnajte si úroky na hypotékach
Foto: BANKY.sk