Živnostník by si mal dávať pozor na prijaté platby

Autor: Andrej Dorič
12.07.2013 (07:00)

Ak podnikáte na živnosť, a máte príjem z e-shopu zaplatíte banke za drahší účet a niekde ešte aj za prijaté platby.
 


Na BANKY.sk sa obrátil živnostník, ktorý podniká cez e-shop a má business účet Slovenskej sporiteľni. Okrem mesačného poplatku vo výške 5,15 eur platí banke aj za prijaté platby 15 centov. Keďže mesačne má asi 100 objednávok, zaplatí banke navyše 15 eur. Zisťovali sme, ako by mohol na týchto poplatkoch ušetriť.

"V takomto prípade je pre klienta najvýhodnejší Podnikateľský účet. Všetky prijaté platby bez obmedzenia bude mať zadarmo v cene účtu," radí Peter Janovíček, vedúci oddelenia retailových depozít Slovenskej sporiteľne.

Vo VÚB banke mu odporúčajú založiť si Flexibiznis účet, ktorý si môže poskladať podľa vlastných potrieb a v rámci neho sú v cene zahrnuté aj poplatky za prijaté platby.

“Prijaté platby sú bezplatné, ale v prípade, že by klient účet využíval hlavne na prijaté platby a z účtu by uskutočňoval nižší počet transakcií, najlacnejší účet by mal za 2,90 eur mesačne, “ informuje Alena Walterová, hovorkyňa VÚB banky. 

Tatra banka ponúka pre podnikateľov bežný účet s piatimi rôznymi balíkmi služieb. Tie sa odlišujú počtom platobných kariet a hodnotou predplatených transakcií. Pri stovke prijatých platieb by Marína Smolková, hovorkyňa Tatra banky, odporúčala podnikateľovi založiť si Tatra Busienss 20. 

“V prípade, ak by klient využíval účet výlučne na prijímanie platieb od zákazníkov, pri počte transakcií 100 ks by zaplatil 17 eur mesačne,” dodáva.

ČSOB ponúka niekoľko typov balíkov pre podnikateľov koncipovaných v závislosti od ich potrieb. Nové Podnikateľské konto ponúka limit 30-tich voľných transakcií na prijaté a elektronicky odoslané platby, ktorý môže klient pohodlne využiť práve tak, ako v danom mesiaci potrebuje. 

Ďalším typom balíka je Podnikateľské konto Elektron, vhodný pre podnikateľov, ktorí odosielajú a prijímajú väčšie množstvo platieb. V balíku máte za cenu 15 eur limit 50-tich prijatých platieb a neobmedzené množstvo elektronicky odoslaných platieb.  Za každú platbu navyše by si banka účtovala 15 centov, teda za ďalších 50 platieb by zaplatil majiteľ 7,5 eura. Za prijaté platby cez službu E-Comm však  v ČSOB neplatíte ani cent, bez ohľadu na typ balíka. 

Ceny podnikateľských účtov
Banka názov účtu cena poplatok za účet + 100 prijatých platieb
Tatra banka Tatra Busienss 20 17 eur 17 eur  (neobmedzené prijaté platby )
VÚB banka Flexibiznis účet 2,90 eur 2,90 eur  (neobmedzené prijaté platby )
Slovenská sporiteľňa Podnikateľský účet 5,90 eur 5,90 eur (neobmedzené prijaté platby)
ČSOB Podnikateľské konto Electron 15 eur 22,50 eur (15 centov za prijatú platbu) 
Poštová banka Živnostník Plus 4,50 eur 27,90 eur (26 centov za prijatú platbu) 
OTP banka Biznis konto extra 11,50 eur 20,50 eur (18 centov za prijatú platbu) 
Zdroj: Cenníky bánk

Za dva účty si zaplatíte dvakrát

Ak by mal tento živnostník vo VÚB banke účty dva, zľavu z mesačného poplatku by nedostal. Poplatok za vedenie viacerých Flexibiznis účtov by platil za každý účet zvlášť. Za ďalší účet, ale osobný nie podnikateľský, by v Tatra banke dostal polovičnú zľavu.

VÚB banka neponúka živnostníkovi ani možnosť mať virtuálny alebo oddelený účet, kde by mu chodili iba platby z e-shopu. V Tatra banke by si náš živnostník mohol otvoriť samostatný účet, ktorý bude využívať prevažne na prijímanie platieb od zákazníkov z internetového obchodu.

Neprehliadnite:

Foto: Ivan Sedlák