Ako ušetriť na viacerých účtoch

Autor: Andrej Dorič
13.02.2013 (07:00)

Ak máte v jednej či viacerých bankách viac účtov, môžete na poplatkoch pri ich využívaní ušetriť. BANKY.sk vám poradia ako.  
 
Dôvody pre držanie viacerých účtov v bankách, či v rámci jednej banky môžu byť rôzne. V jednej banke máte účet, z ktorého splácate hypotéku v inej zase sporíte, prípadne máte podnikateľský účet. Málokedy sa však oplatí živiť a platiť dva účty. 

Marína Smolková, hovorkyňa Tatra banky tvrdí, že sa to oplatí iba v prípade máte v rôznych bankách devízové účty a prevádzate si finančné prostriedky medzi nimi, keďže banky môžu mať rôzny kurzový lístok. 

Ľubomíra Chmelová, hovorkyňa Volksbank, zase pripomína, že viacerými účtami si môžete ochrániť vaše financie pre prípad krachu jednej banky, alebo získať extra služby, ktoré v jednej banke nemáte.

Presuny peňazí robte online

Všeobecne však platí, že viac účtov znamená viac starostí aj nákladov. Ak už potrebujete viac účtov skúste ich držať pod jednou strechou v jednej banke. Vo väčšine bánk si môžete otvoriť okrem bežného aj sporiaci či kreditný alebo devízový účet. Nie všade sú presuny peňazí medzi nimi zadarmo. 

“Spravidla presuny z vkladových účtov (určených na sporenie) nie sú spoplatnené. Iné presuny bývajú spoplatnené,” vysvetľuje Chmelová. Platí tiež pravidlo, že presuny cez internetbanking sú lacnejšie alebo úplne zadarmo. Tiež záleží na type balíka, ktorý máte. Niekde sú presuny medzi účtami v cene balík,a inde nie. 

Poplatky za prevody z účtu na účet mimo balíka
  debetný prevod z bežného účtu
Tatra banka 0 € cez internet
1 € na pobočke
Poštová banka 0,09 € cez internet
0,85 € na pobočke
UniCredit Bank 0,1 € cez internet
1 € na pobočke
 VÚB banka,Prima banka,
ČSOB,OTP banka
0,15 €cez internet
1 € na pobočke
Slovenská sporiteľňa 0,20 € cez internet
1,20 € na pobočke

V Tatra banke máte v rámci balíka prevody z bežného účtu na iný účet cez internet banking bezplatné, ale na pobočke zaplatíte 1 euro. Prevod zo sporiaceho systému na bežný účet je aj na pobočke bezplatný. Sporiaci účet je zvyčajne podúčtom bežného účtu v rámci balíka služieb, a preto sú medzi oboma účtami presuny bez poplatku. Za prevody z devízového účtu zaplatíte 15 centov cez internet banking a na pobočke 1 euro. 

Ak máte v banke aj kreditku a kreditný účet, môžete ho splácať bez poplatkov z bežného ale nie zo sporiaceho účtu. Sporiaci účet slúži len na sporenie. Banky odporúčajú kreditný úver splácať inkasom kvôli pravidelnosti. Za inkaso v rámci balíka tiež neplatíte. 

Neprehliadnite:
Zdroj: cenníky bánk, Foto: Ivan Sedlák