Ako sa vyhnúť zneužitiu bankových údajov internetovými pirátmi

Autor: Andrej Dorič
12.08.2013 (07:00)

Robiť úkony cez internet banking je pohodlné, ale aj pri tom treba dbať na bezpečnosť. 
 
BANKY.sk zisťovali čo všetko sa vám môže stať pri používaní online bankingu a ako sa tomu brániť. 
V prvom rade by ste si mali zabezpečiť svoj domáci počítač kvalitným antivírusový programom, ktorý budete pravidelne obnovovať. 

Túto investíciu netreba podceňovať, lebo internetoví piráti či vírusy nikdy nespia a môžu si vyhliadnuť práve váš počítač na neočakávaný útok. Čo sa vám môže stať vysvetľuje Radovan Ako, manažér pre inovácie vo VÚB banke v našej novej poradni. 

„Hrozí odchytenie bezpečnostných prvkov do internet bankingu, útočník môže prezerať dáta, ktoré vidí sám používateľ (zostatky, transakcie), v krajnom prípade môže dôjsť k pozmeneniu transakcie zadanej klientom, ktorú môže s troškou nepozornosti klient pri autorizácii prehliadnuť a transakciu potvrdiť,“ vysvetľuje Ako. 

Bankoví odborníci tiež neodporúčajú používať online banking v neoverenej verejnej sieti napríklad v internetovej kaviarni. Možnosť, že sa do nej niekto nepovolaný nabúra a ukradne vám heslo či PIN je väčšia ako doma. Vyvarovať by ste sa mali najmä plateniu účtov v takejto verejnej sieti.

Neprehliadnite

Pozor na rybárov hesiel

Pozor by ste si mali dávať aj na takzvaný phishing, čo je výraz pre rybárčenie alebo odchytávanie hesiel cez internet. Podvodník vám pošle e-mail, v ktorom sa vydáva za banku a snaží vás presvedčiť, aby ste mu za účelom overenia či aktualizácie údajov na falošnej webstránke banky, potvrdili vaše heslá, kódy z GRID karty, alebo údaje o svojej platobnej karte. Tieto údaje následne zneužije.

Keď vám príde takýto podozrivý mail, Radovan Ako radí, že treba byť opatrný, pretože môže ísť o podvod, prostredníctvom ktorého je možné ukradnúť súčasné prístupové údaje. Preto by ste nemali v žiadnom prípade niekomu mailom posielať svoje heslá. 

„VÚB banka nevyžaduje pravidelnú zmenu hesla pre internet banking cez email,” dodáva.Podobne sa správajú aj iné banky na Slovensku. 

Ako sa chrániť pred internetovými rybármi

  • Zabezpečte si svoj domáci počítač kvalitným antivírusový programom
  • Pravidelne si ho aktualizujte
  • Nepoužívajte online banking v neoverenej verejnej sieti 
  • Neposielajte nikomu mailom svoje heslá k internetbankingu
  • Neprezrádzajte svoje prístupové údaje nikomu cez telefón
 


Podobný phishingu je vishing (názov vychádza z kombinácie voice – hlas – a phising),ktorý funguje tak, že podvodník vás kontaktuje telefonicky, pričom predstiera, že je pracovník vašej banky. Snaží sa vás presvedčiť a vylákať od vás heslá, číslo kreditnej karty či kódy z GRID karty, a zneužiť ich. Podvodník spravidla používa utajené telefonické číslo.
 
Foto: BANKY.sk