Aké výhody a obmedzenia má hypotéka pre mladých

Autor: Andrej Dorič
25.10.2013 (07:00)

Keď ste mladí a nezarábate veľa, oplatí sa vám skúsiť požiadať o lacný úver na bývanie s dotáciou štátu. Dostanete nižší úrok, ušetríte na poplatkoch. 
 
Hypotekárny úver so štátnym príspevkom pre mladých má v prvom rade jednu veľkú výhodu, a to až 3% zľavu z úrokovej sadzby (2% jej poskytne štát a 1% banka). To znamená, že hypotéku môžete dnes pri nízkych úrokoch dostať už od 0,09% ročne, čo sú naozaj lacno požičané peniaze. Nezabudnite však na to, že tento výhodný úrok bude platiť len na prvých päť rokov splácania. 

Navyše dotovaný úver je len do výšky 50 tisíc eur. Ak by ste chceli drahší byt, musíte si zvyšok požičať za bežných trhových podmienok. 

Úver na bývanie pre mladých má výhodu aj v tom, že môžete požiadať kedykoľvek počas jeho splácania o odklad splátky istiny úveru na päť rokov. Pri odklade si však musíte uvedomiť, že splátky tak či tak budete musieť zaplatiť, len neskôr. Navyše  štátny príspevok vám v čase odkladu splátky nebude vyplácaný a po odklade vám ho nikto nevráti.

Hypotekárne úvery pre mladých neponúka každá banka. Na slovenskom trhu je v ponuke hypotéka pre mladých od Tatrabanky, od UniCredit Bank, od VÚB banky, ponúkajú ju tiež ČSOB, OTP Banka, Prima banka, SBERBANK a Slovenská Sporiteľňa.

Neprehliadnite

Pri tejto hypotéke si môžete aj znížiť splátky až na polovicu na dobu dvoch rokov pri narodení dieťaťa. 

Tento úver môžete aj mimoriadne splácať každý rok v prvých piatich rokov, ale neponáhľajte sa s tým príliš. Ak by ste ho predčasne splatili už za 4 roky, museli by ste vrátiť štátu aj banke ich príspevok. 

Výhody a obmedzenia hypotéky pre mladých

 

+Nižšia úroková sadzba o 3 % na 5 rokov
+Päťročný odklad splátok istiny úveru 
+Mimoriadne splátky bez poplatku po dobu 5 rokov
+Možnosť predčasne splatiť hypotéku bez poplatku na konci fixácie
+Dvojročný odklad splátok alebo zníženia mesačnej splátky až na polovicu pri narodení dieťaťa

- Strop vo výške hypotéky do sumy 50 000 eur
- Vek žiadateľa do 35 rokov
- Príjmový strop, ktorý je 1,3-násobok priemernej mzdy teraz 1 063,40 eur

Obmedzenia veku a príjmu

Hypotéku pre mladých získate iba aj máte do 35 rokov. Navyše nemôžete zarábať príliš veľa. Od 1.10.2013 sa príjmová hranica žiadateľa o zvýhodnenú hypotéku stanovila na 1 063,40 €.

Ak o úver žiadajú manželia alebo partneri, hranica je dvojnásobná a posudzuje sa ich spoločný príjem teda nesmiete zarábať dokopy viac ako 2 126,80 eur.

Ak by sa vám v priebehu tých piatich rokov zvýšil príjem, lacný úver nestratíte. Podmienky pre uplatnenie štátneho príspevku pre mladých musí totiž klient spĺňať ku dňu podania žiadosti o úver. 
Foto: BANKY.sk