Hypotéka a spotrebák na bývanie majú podobné úroky

Autor: Andrej Dorič
24.02.2014 (07:00)

Banky ponúkajú niekoľko typov úverov na bývanie. Klasickú hypotéku, hypotéku pre mladých a rôzne spotrebné úvery na bývanie. 
 
Úvery na bývanie sa podobajú ako vajce vajcu, i keď majú rozdielne názvy. Podobné majú úroky, spôsob krytia, podmienky na poskytnutie a rozlišujú sa často iba účelom použitia. 

Ak sa rozhodujete aký typ hypotéky si zoberiete, v prvom rade budete riešiť či bude účelová alebo bezúčelová.

„Bezúčelová hypotéka je určená pre klientov, ktorí nevedia alebo nechcú zdokladovať, na aký účel chcú použiť finančné prostriedky z úveru,“ vysvetľuje Zuzana Eliášová, hovorkyňa ČSOB. Ak si zoberiete taký úver, musíte založiť nehnuteľnosť a prostriedky použiť na čokoľvek.

Pri účelovej alebo klasickej hypotéke musíte banke zdokladovať účel použitia úveru napríklad kúpnou zmluvou alebo dokladmi o výstavbe či rekonštrukcii bývania.

Pri bezúčelovej hypotéke budete mať menej papierovačiek, ale úroky sú na oboch typoch hypoték porovnateľné. Sadzby si pozrite tu.

Rozdiel medzi klasickou hypotékou a úverom na bývanie je ešte v tom, na koľko percent hodnoty nehnuteľnosti vám banky požičajú. Zo zákona sa klasická hypotéka môže dať iba na 70 % z hodnoty založenej nehnuteľnosti. Ale banky to vedia obísť kombináciou klasickej hypotéky a spotrebného úveru na bývanie.

UniCredit Bank napríklad ponúka účelový úver na bývanie až do výšky 100 % z hodnoty založenej nehnuteľnosti. Na druhej strane bezúčelovú Free Hypo poskytujeme iba do výšky 70 % z hodnoty založenej nehnuteľnosti. 

„Klienti môžu využiť takýto úver na čokoľvek – napríklad na financovanie kúpy nákladnejšieho automobilu, či financovanie nákladnej dovolenky alebo cesty okolo sveta,“ vysvetľuje Zuzana Ďuďáková, hovorkyňa UniCredit Bank. Odborníci na úvery však neodporúčajú zakladať nehnuteľnosť kvôli momentálnej spotrebe.

Neprehliadnite

Hypotéka pre mladých



Špecifická je hypotéka pre mladých, ktorá má isté výhody aj nevýhody. Najväčšou výhodou, je až 3% zníženie úrokovej sadzby (2% poskytne štát a 1% banka). Tento výhodný úrok bude platiť len počas prvých 5 rokov splácania a najviac do sumy 50 000 eur.

Ďalšou výhodou pri tejto hypotéke je aj to, že môžete požiadať kedykoľvek počas splácania hypotéky o odklad splátky istiny úveru na 5 rokov, alebo zníženie splátky až na polovicu na dobu dvoch rokov pri narodení dieťaťa. 

Na druhej strane je táto hypotéka obmedzená vekom žiadateľa do 35 rokov. Rozhodujúci je vek ku dňu podania žiadosti. Ak by ste chceli tento úver deň po dovŕšení 35 nemusíte pochodiť všade.

Navyše pri tomto zvýhodnenom úvere nemôžete zarábať veľa. Existuje tu totiž príjmový strop, ktorý je 1,3-násobok priemernej mzdy za predchádzajúci štvrťrok. Aktuálne je to 1043,90 eur a v prípade dvojice je limit vo výške dvojnásobku uvedenej sumy.

„Do posudzovania nároku na štátny príspevok sa nezapočítavajú napríklad diéty, výživné alebo štipendium doktoranda,“ dodáva Eliášová.

Napokon podľa zákona vám banky môžu dať hypotéku pre mladých len do výšky 70 % hodnoty nehnuteľnosti. „Na zostávajúcich 30 % z hodnoty nehnuteľnosti, vám môže banka požičať cez klasickú hypotéku alebo spotrebný úver na bývanie.

Americká hypotéka je bezúčelový úver


Americká hypotéka v podstate hypotékou nie je a jej názov môže mýliť. Je to bezúčelový spotrebný úver, za ktorý ručíte nehnuteľnosťou. 

Tento úver sa oplatí vtedy keď potrebujete väčšiu investíciu napríklad na zariadenie či opravu bývania a ste ochotní zaručiť sa svojím bývaním. 
Foto: Ivan Sedlák