Bitcoin je bublina, nemôže nahradiť zlato

Autor: Jozef Ryník
24.03.2014 (08:30)

Bitcoin môže byť v budúcnosti nový platobný systém, ale funkciu zlata ako uchovávateľa hodnôt nenahradí, tvrdí Lukáš Trebula, hlavný investičný stratég hedžového fondu Slovak Hedge Fund a konateľ poradenskej spoločnosti CPM Associates.  
 
Minulý rok cena zlata padala a cena akcií stúpala. Tento rok sa zlato opäť zviecha na nohy, čím to je? 
V 70-tych rokoch, kedy zlato stúplo zo 40 USD na 800 USD, malo zlato tiež prestávku a skorigovalo z 200 USD na 100 USD, čo predstavovalo 50% prepad. Domnievam sa, že súčasná situácia je tomu podobná a teraz ide iba o dočasnú korekciu v oveľa väčšom pohybe smerom hore, ktorý ešte neskončil. Dôvodom minuloročného poklesu sú paradoxne výpredaje krátkodobých špekulatívnych pozícií, ktoré zaplavili trh likviditou. Išlo o niekoľko stoviek ton naakumulovaného zlata, ktoré sa zrazu ocitli na trhu. Celkový štandardný dopyt po zlate má vo svete rastúcu tendenciu a väčšina zlata sa ťaží stratovo, a preto zníženie ponuky je vysoko pravdepodobné. Preto po uvoľnení týchto nadbytočných špekulatívnych rezerv očakávame, že sa cena v krátkodobom horizonte dostane minimálne na hranicu 1400 až 1500 USD. To je fundamentálna rovina založená na udržateľnosti ťažby a dopytu. V prípade akýchkoľvek makroekonomických, geopolitických alebo menových problémov však cena zlata môže enormne vystreliť smerom nahor ako predikcia inflačných stimulov a neistoty.

Napriek rastu ceny zlata je jeho hodnota hlboko pod vrcholmi spred rokov, keď sa obchodovalo okolo 1900 dolárov. Môže v budúcnosti jeho cena ešte takto narásť?
To, či zlato niekedy dosiahne úroveň 1900 USD, nie je otázka, ale to je istá vec. Otázka je iba kedy dosiahne túto úroveň. Je tomu tak preto, lebo svetový monetárny systém je založený od pádu zlatého štandardu začiatkom 70-tych rokov na kontinuálnej tvorbe inflácie. Volá sa to inflačné ciele centrálnych bánk. Inflácia alebo znehodnocovanie kúpnej sily meny miernym tempom je ich primárnym cieľom. Pokiaľ má mena znehodnocovať X % ročne, je pochopiteľné, že jedného dňa bude mať kúpnu silu o 50% nižšiu ako dnes. Zlato si uchováva kúpnu silu, a preto skôr či neskôr musí dosiahnuť úrovne 1900 USD za uncu. Môže to byť o 10 rokov, ale aj o 1 rok. Podľa aktuálnych fundamentov, ako sú vysoké náklady na vyťaženie, pozastavovanie projektov a nachádzanie nových nálezísk, silný globálny dopyt a množstva iných, vieme predpokladať, že cena už nemá veľký priestor na pokles a ak áno, tak iba v krátkodobej volatilite. Avšak v prípade akýchkoľvek problémov vo svete má potenciál vzrásť aj o 200%.

Odporucame Prečo cena zlata súvisí aj s cenou amerického dolára a s menovou politikou Fedu?
Cena zlata je kótovaná v amerických dolároch. Ak cena dolára prudko oslabuje voči iným menám, pochopiteľne aj voči zlatu. Ak dolár skolabuje ako rezervná mena, cena zlata bude veľmi vysoká. V skutočnosti ale cena zlata nerastie. Napr. v 18., 19. a väčšinu 20. storočia až do 70-tych rokov bola cena konštantná, lebo bola takmer nulová inflácia. Ak má dnes cena 1 unce zlata cenu 1350 USD a v roku 1970 mala cena zlata cenu cca 40 USD, tak za tú istú uncu si kúpite zhruba rovnaké množstvo tovarov. Menová politika Fedu nemá až taký význam na dlhodobú cenu zlata, pokiaľ nedochádza k zvyšovaniu inflácie cien a spotreby. Kvantitatívne uvoľňovanie mnohí považujú za tlačenie peňazí, ale v skutočnosti neovplyvňuje peniaze v obehu, nakoľko tieto vytlačené peniaze ostávajú v bankových trezoroch, resp. na účtoch bánk. Nedostávajú sa do systému cez nové úvery, a teda nezvyšujú infláciu. Zatiaľ. Oveľa väčší dosah na cenu zlata a USD má ale tvorba nového dlhu vládami štátov a to najmä USA. Ak je totiž táto tvorba vysoká a vláda si stále viac a viac požičiava na krytie svojich výdavkov, dostávajú sa tieto prostriedky priamo k obyvateľstvu a firmám, ktoré ich obratom míňajú na nákup tovarov a služieb. 

Číňania a Indovia v posledných rokoch skupujú fyzické zlato. Prečo to robia? Už nedôverujú doláru a americkým dlhopisom, ktorých majú nakúpených habadej?
V týchto krajinách to má hlavne kultúrny význam a zlato nakupujú prevažne kvôli rôznym sviatkom a vo veľkej miere sa využíva zlato stále ako ozdoba ženy. Taktiež je to aj kvôli nedôvere zakorenenej v mysliach ľudí, kde zlato stále vnímajú ako istotu v porovnaní s modernými finančnými systémami. To, že Čína masívne nakupuje zlato v posledných rokoch, je len prirodzeným javom doplnenia zásob zahraničných rezerv na úroveň, ktorá by lepšie reflektovala ich ekonomickú silu a potrebu diverzifikácie. Západné krajiny majú bežne v zlate viac ako 70% objemu svojich zahraničných menových rezerv. Čína má iba 1%. Tu je vidieť potenciál, kam sa môže Čína dostať. Čína sa chce postupne transformovať na kľúčovú ekonomickú veľmoc a to nielen ako fabrika pre západ, ale aj ako zdroj pre svoje vlastné hospodárstvo a internú spotrebu. Na to, aby mohla zohrávať dôležitú úroveň, potrebuje silnú menu a silné zahraničné rezervy. I keď Čína nie je zďaleka pripravená na to, aby jej domáci trh pokryl potreby ekonomiky, tento krok je možné vnímať minimálne ako potrebu diverzifikácie po dosiahnutí významného rastu a svetovej pozície za posledné dve desaťročia.

Čo si myslíte o bitcoine ako investícii? Môže nahradiť z dlhodobého hľadiska zlato alebo je to len investičná bublina, ktorá časom spľasne? 
Bitcoin je bublina a nikdy nemôže nahradiť zlato. Nič, čo vytvoril človek a môže zničiť, nemôže nahradiť zlato. Zlato je extrémne vzácna prakticky nezničiteľná komodita, ktorej sa vyťažilo za celú 5000 ročnú históriu ľudstva iba objem kocky s hranou 20 m. Pre porovnanie, toľko sa dnes vyťaží železa na svete za 1 hodinu. Zlato sa nepoužíva ako peniaze už tisícročia pre svoju krásu. Zlato sa používa, lebo má množstvo unikátnych vlastností, ktoré peniaze musia mať, aby boli akceptovateľné. Oproti menám má aj vlastnosť, ktorú môžu mať iba peniaze a tou je udržateľnosť hodnoty. Bitcoin je mena vytvorená ľuďmi tak ako každá iná. Jedna chyba a systém spadne ako domček z karát. Ako každý monetárny systém alebo systém vytvorený človekom, podlieha možnosti zneužitia a rozpadu. Jeho rizikovosť je podstatne väčšia, ako sa mnohí domnievajú. Odzrkadľuje to aj nedávny bankrot najväčšej bitcoinovej burzy Mt Gox. Takáto udalosť pripravila mnohých o veľké majetky, ale to najdôležitejšie je, že zlomila dôveru.

Je dôvera v menu dôležitá?
Pri platobných alebo monetárnych systémoch je dôvera všetko. Ak ju z časti stratíte, stratíte ju celú a obnova trvá 1-2 ľudské generácie. Keby naša generácia zažila konfiškáciu zlata v 30-tych rokoch v USA alebo peňažnú reformu v Československu v 50-tych rokoch, naša dôvera voči bankám a vládam by bola podlomená už natrvalo. Dnešná generácia nezažila silu zlata, ako ju zažili ľudia posledné tisícročia. Preto sa súčasné monetárne systémy snažia cez infláciu znižovať hodnotu peňazí nevyditeľne, aby šoky v podobe honby za zlatom nespôsobili rozpad celého systému. Obyčajne všetky finančné inštitúcie bankrotujú v momente, kedy klesne úroveň dôvery a klienti začnú masívne vyberať svoje aktíva. Je jedno, či ide o Bitcoin, zlato alebo peniaze. 

Môže Bitcoin fungovať ako alternatívna mena?
Bitcoin môže predstavovať v budúcnosti funkčnú nadstavbu, nový platobný mechanizmus tak ako iné meny. Som presvedčený, že aktuálnu funkciu zlata nikdy nič tak ľahko nenahradí a to pre jeho unikátne chemické, fyzikálne, spoločenské a mnohé iné vlastnosti. Zlato je istota za hranicu všetkého, čo človek vytvoril. Odkaz na zlato ako barbarskú relikviu je veľmi nezodpovedné skúmanie histórie a podcenenie extrémnej nevyspytateľnosti a emocionálnosti ľudstva. Vždy bude zlato resp. iné vzácne kovy s podobnými vlastnosťami základom iných systémov. Ostatné bude len pokus ľudstva stavať nové systémy, ktoré budú vznikať a zlyhávať s rôznymi obdobiami úspešnosti a reprezentovať dôležitú výmennú funkciu, avšak nie nahrádzať zlato ako monetárny základ spoločnosti.
 
Foto: BANKY.sk