Aké sú najdôležitejšie kritéria pri výbere spotrebného úveru

Autor: Andrej Dorič
03.04.2014 (14:55)

Niekoho zaujíma nízky úrok, iných rýchlosť schválenia žiadosti o pôžičku alebo výška mesačnej splátky.

Kritéria pri výbere spotrebnej pôžičky môžu byť pre každého individuálne. Pre niektorých klientov je dôležitá výška mesačnej splátky, iní klienti preferujú rýchlosť schválenia žiadosti o pôžičku. Zvažovať by ste mali viacero kritérii súčasne a nemali by ste sa pri výbere unáhliť.

Jednoznačne najviac klienti vnímajú cenový parameter, teda úrokovú sadzbu,“ tvrdí Martin Krajniak, hovorca Raiffeisen banky.

ZUNO-ucet-0eur-rekl-pasik

Podľa prieskumu online banky Zuno bank Slováci sa pri výbere spotrebného úveru najčastejšie rozhodujú podľa úroku alebo výšky mesačnej splátky.

Mnohokrát zabúdajú, že najdôležitejším kritériom je práve ročná percentuálna miera nákladov (RPMN), ktorá určuje celkové náklady spojené s úverom,“ informuje Lukáš Fúčela, produktový špecialista online banky Zuno bank v poradni BANKY.sk

RPMN je číslo, ktoré nie je zhodné s ročnou úrokovou sadzbou. Jeho hodnota je väčšinou vyššia ako úrok a udáva, koľko prostriedkov navyše musíte zaplatiť, keď si požičiavate peniaze od bankovej či nebankovej inštitúcie. V RPMN máte zahrnuté aj ďalšie poplatky, ktoré sú spojené s úverom.

ZADAJTE OTÁZKU DO PORADNE


Doklady a dĺžka vybavenia


Keď si niekto chce požičať na spotrebu teda na práčku alebo televízor, zvyčajne nechce dlho čakať na schválenie úveru, lebo potrebuje peniaze čo najskôr.

Na vybavenie našej pôžičky stačí občiansky preukaz. Opýtame sa na niekoľko základných údajov a žiadosť o pôžičku vyplníme za 5 minút. Všetko vrátane načerpania vybavíme s klientom na jednu návštevu pobočky,“ tvrdí Krajniak a dodáva, že výsledok o schválení pôžičky vie banka povedať na počkanie, už do 15 minút.

Vo VÚB banke budete pri žiadosti o spotrebný úver potrebovať dva doklady totožnosti (občiansky preukaz alebo pas a vodičský preukaz) ak ste jej klient. Ak nie ste klient VÚB, musíte tam doniesť aj doklad o adrese napríklad faktúru za telefón.

V prípade vysokoškolsky vzdelaných ľudí, ak nemajú v občianskom preukaze zapísaný titul, je potrebné predložiť aj doklad o vzdelaní,“ dodáva Alena Walterová, hovorkyňa VÚB banky.

V tejto banke nemusíte ani dokladovať príjem, ak ste zamestnanec, lebo si ho banka overí v sociálnej poisťovni. „Príjem dokladujú len podnikatelia a aj to len v prípade, ak sa nejedná o predschválený úver,“ dodáva Walterová. V tejto kamennej banke vám úver schvália do 24 hodín a pri predschválených úveroch aj na počkanie.

Odporucame

Bez dokladov, ak máte účet


V Zuno dokonca pri žiadosti o pôžičku nie je potrebné dokladať žiadne dokumenty. Stačí, ak máte v tejto banke účet, ktorý je bez poplatkov za jeho založenie aj vedenie.

V prípade, že budeme počas spracovávania žiadosti potrebovať doplniť niektoré údaje, klienta budeme kontaktovať prostredníctvom správy v online bankingu, emailom alebo sms,“ dodáva Fúčela zo ZUNO banky.

V Zuno si žiadosť o úver vyplníte v priemere za 8 minút v online bankingu a podpíšete žiadosť pomocou sms - kódu. Ak banka potrebuje niečo k žiadosti doplniť, kontaktuje vás.

Všetky žiadosti sa snažíme posúdiť čo najskôr, no záleží to aj od dostupnosti klienta. Po schválení žiadosti a podpise zmluvy má klient peniaze na účte takmer okamžite. Náš rekord v pripísaní peňazí na účet od chvíle, kedy si klient požiadal o pôžičku, je 17 minút,“ dodáva Fúčela.
Foto: BANKY.sk