Na čo si dať pozor pri zadavaní inkasných platieb

Autor: Andrej Dorič
30.01.2015 (10:30)

Platiť účty v banke sa dá nielen cez trvalý príkaz, ktorý je vhodný na platby v rovnakej sume, ale aj cez inkaso. Táto forma platby sa hodí vtedy, ak vaše platby sú v rôznej výške. 
Ak chcete platiť za telefón, kde každý mesiac prevoláte inú sumu môžete to urobiť sami prevodom z účtu na účet. Ak na platbu zabudnete, čakajú vás penále za omeškanie. V prípade, že ste zábudliví a nechcete platiť pokuty môžete túto platbu riešiť aj inkasom.

Zriadiť  inkaso si musíte od minulého roka tak, že dáte mandát (povolenie) priamo inkasantovi (mobilný operátor, elektráreň) a ten získa právo na sťahovanie peňazí z vášho účtu. Inkasant potom oznámi vašej banke povolenie na inkaso a vy jej to potvrdíte.


Zvyčajne sa to dá online, ale niektoré kamenné banky vyžadujú, aby ste prišli na pobočku a predložili kópiu mandátu alebo len uvediedli povinné údaje príjemcu.

Mandát na inkaso je potrebné potvrdiť v internetovom bankovníctve na základe doručenej výzvy na inkaso. Klient je informovaný SMS správou, že má nový mandát na potvrdenie. Potvrdiť mandát a zadať limit sumy môže klient online, alebo prostredníctvom call centra,“ vysvetľuje Lukáš Matúška, expert na bežné účty z mBank v našej poradni.

Nevýhody inkasa


Pri zadávaní inkasa si dobre premyslite akú výšku si nastavíte. Tá môže byť rôzna pre každé inkaso, ale limit nie je povinný. Banky odporúčajú ponechať si aj rezervu, aby v prípade zvýšenia mesačnej sumy klient nemusel chodiť na pobočku, alebo elektronicky meniť mandát.

Nevýhodou inkás je aj to, že už nie je možné opakovanie platby v prípade, že na účte nemáte v deň platby dostatok peňazí. Ak sa inkaso nezrealizuje môžete ho dodatočne uhradiť  prevodom.

Banky zvyčajne o nezrealitovaných inkasách informujú cez SMS alebo e-mail, len si overte či avíza máte zriadené  v rámci elektronického bankovníctva.

Ak máte v banke povolené prečerpanie, nebuďte prekvapení, že banka môže stiahnuť inkaso aj z neho. Povolené prečerpanie je súčasťou vašich disponibilných zdrojov na účte. Podobne to funguje aj pri trvalých príkazoch.

Odporucame

Ako reklamovať  inkaso
 

Pri platení inkasa sa vám môže stať, že vám elektrárne či plynárne  stiahnu z účtu inú sumu ako máte na faktúre. Chybu môžete reklamovať do 8 týždňov od dátumu odpísania inkasa z vášho účtu platbu. Banka automaticky stiahne túto sumu od príjemcu späť. Ak pôjde o neautorizované inkaso, lehota na reklamáciu je až 13 mesiacov.

Poplatky za zmeny a zrušenie
 

Založenie inkasnej platby majú všetky banky zadarmo. Pri zmenách či ich zrušení však už môžete niečo platiť. Navyše za úkony mimo balíka alebo na pobočke si tiež priplatíte.

V mBank je potvrdenie, zmena aj zrušenie  inkasa cez internet bezplatné, rovnako ako aj vykonávanie inkasa.

„Tieto úkony je možné realizovať aj cez mLinku, kde je to však spoplatnené sumou 0,70 eura za každý úkon,“ dodáva Matúška .

Kamenné banky má tiež zriadenie, zmeny a zrušenie inkasa cez internet bezplatne, ale na pobočke zaplatíte jedno alebo dve eurá.  Za realizáciu  SEPA inkasa si tieto banky vypýtajú niekoľko centov, ak ho nemáte zahrnutý v balíku služieb.  
Foto: Ivan Sedlák