Sporíte a stále nič nemáte? Poradíme vám, ako sporiť a nasporiť

Autor: Jana Sedláková
13.05.2015 (13:05)

Pri sporení je dôležitá pravidelnosť a vytrvalosť. Podstatný je aj cieľ sporenia a prehľad v nasporených peniazoch.

V rámci témy sporenia vám BANKY.sk prinášajú rady, ako si zvoliť vhodný sporiaci produkt v banke a ako si porovnať výnosy. Dôležité pri sporení sú však aj základné rady, ako vôbec dokázať ukladať niečo bokom.

Veľa ľudí tvrdí, že nemôže sporiť, lebo nemajú z čoho. Lenže odborníci na sporenie tvrdia, že vždy sa dá niečo odložiť, len treba chcieť a začať. Neodkladajte začiatok na neskôr, začnite sporiť hneď. Čím skôr začnete, tým skôr sa splnia vaše vysnívané ciele.

Aby ste mali motiváciu sporiť, treba si určiť cieľ sporenia. Môže to byť vec, dovolenka či úspory pre deti. Cieľov môžete mať aj viacero.

Stanovte si konečnú sumu, ktorú potrebujete nasporiť a čas, za aký sa k nej chcete dopracovať. V čase môžete byť flexibilní. Ak sa vám nedarí sporiť každý mesiac, tiež môžete termín posunúť. Dôležité je však neprestať sporiť, pretože pravidelnosť je dôležitá. Keď dostanete výplatu, najprv si odložte čiastku na sporenie. Zo zvyšnej sumy hraďte bežné výdavky. Nepostupujte opačne.

Zvoľte si tiež mesačnú sumu, ktorú si budete pravidelne odkladať. Aj pri nej môžete byť flexibilní, ale dôležite je niečo si stále odložiť bokom. Pokiaľ si zo začiatku nedokážete odkladať toľko, koľko by ste si želali, začnite s menšou čiastkou a postupne ju zvyšujte. Kontrolujte svoje výdavky. Pokiaľ budete mať prehľad o tom, na čo míňate, podarí sa vám nájsť oblasť, kde môžete ušetriť.

Vyhýbajte sa vyberaniu zo sporenia na bežné výdavky, pokiaľ to nie je nevyhnutné. Môže sa vám stať, že napriek tomu, že ste už dlhšiu dobu sporili, na sporení nebudete mať nič.

Sedem rád ako sporiť efektívne
1. Najdôležitejšie pri sporení je začať
2. Zvoľte si cieľ sporenia
3. Stanovte si časový horizont, do kedy by ste chceli na svoje ciele nasporiť
4. Stanovte si čiastku, ktorú budete pravidelne každý mesiac sporiť
5. Zo sporenia nevyberajte peniaze, ak to nie je nevyhnutné
6. Zvoľte si spôsob, ako chcete sporiť
7. Preštudujte si podmienky banky pri založení sporenia

Kde a ako sporiť

Keď máte všetky predchádzajúce body vyriešené, až potom si zvoľte spôsob, ako chcete sporiť. Na pravidelné sporenie sú vhodné najmä sporiace účty, ale aj vkladné knižky. Na dlhodobejšie jednorazové sporenie sú vhodné termínované vklady či stavebné sporenie. Ich výhody a nevýhody si môžete pozrieť v našich článkoch.

V súčasnej dobe sú úroky na sporiacich účtoch veľmi nízke. Nízka úroková sadzba v kombinácii s nízkou sumou sporenia vám neprinesie takmer žiaden výnos. Pokiaľ si však chcete uložiť úspory vo výške niekoľko tisíc euro, úroky na termínovaných vkladoch sa vám oplatí porovnať. Pomôžu vám pri tom porovnávače bankových produktov.

Porovnajte si termínované vklady
Porovnajte si sporenie bez výpovednej lehoty
Porovnajte si sporenie s výpovednou lehotou

Poriadne a vopred si preštudujte podmienky banky pri založení účtu, aby ste neskôr neboli nepríjemne prekvapení, že sporiaci účet, ktorý ste si vybrali, nie je pre vás až taký výhodný.

Nezabúdajte na to, že pri sporení vlastne investujete cez banku. Požičiavate jej svoje peniaze, s ktorými ona ďalej podniká. Za pôžičku vám banka platí úrok, na ktorý máte nárok. Keď nie ste spokojný s výnosmi na sporení, nebojte sa zmeniť banku, ale sporenie nerušte úplne.

Neprehliadnite
Foto: redakcia