Aká pôžička sa hodí na kúpu televízora, auta či rekonštrukciu domu

Autor: Mário Skyba
24.05.2017 (12:40)

Spotrebný úver použite na drahšie veci, ktoré môžete splácať dlhšie. Kreditka a povolené prečerpanie sú na nevyhnutné krátkodobé výdavky.
Ak sa rozhodujete požičať si v banke či nebankovke, máte veľa možností. Môžete si zobrať klasický účelový či bezúčelový spotrebný úver, ísť do mínusu na svojom účte (takzvané povolené prečerpanie), použiť svoju kreditku, alebo si zobrať leasing. Nie všetky formy úverov sa však hodia na všetko. Ponúkame vám niekoľko modelových príkladov, kde vám vysvetlíme, ktorý úver sa hodí na akú spotrebu.

PORADŇA: Ako refinancovať alebo získať výhodný spotrebný úver

Kupujete televízor za 500 eur

Mnohé banky poskytujú spotrebný úver už aj na takúto nízku sumu a jeho výhodou je nižšia úroková sadzba. Nevýhodou však viac papierovačiek. Musíte banke napríklad doložiť váš príjem.
Bežný spotrebák dnes dostanete už od 3 do 9%. Lenže práve menšie sumy pôžičiek banky prevažne úročia vyššou úrokovou sadzbou, ktorá môže prekročiť aj 10%. Na jednej strane je výhodou spotrebného úveru fakt, že si splátky môžete rozložiť na viacero mesiacov, na druhej strane úver viac preplatíte, čím dlhšie ho splácate.
 
Televízor si môžete kúpiť tiež cez povolené prečerpanie k účtu. Banky zvyčajne povoľujú ísť do mínusu aj niekoľko stoviek či tisícok eur. Tam sú však úroky vysoké a šplhajú sa až do 20% za rok, rovnako ako pri kreditke. Výhodou je, že splácate len úroky z vyčerpanej čiastky na mesačnej báze. S každým vkladom na účet (ak vám tam chodí výplata) sa vám váš dlh zníži a úroky platíte z nižšej sumy.
 
Prečerpaný limit je najlepšie splatiť čo najskôr, preto sa hodí cez neho nakupovať len v prípade, ak ho dokážete splatiť z najbližšej výplaty. Ak to nezvládate a úver potrebujete splácať niekoľko mesiacov, vezmite si radšej lacnejší spotrebný úver. Na úrokoch z povoleného prečerpania totiž môžete zaplatiť mesačne niekoľko desiatok eur a úver výrazne viac preplatíte.

Odporucame
Televízor si môžete kúpiť aj cez kreditnú kartu. Tá má výhodu v tom, že požičanú čiastku môžete vrátiť v rámci bezúročného obdobia (niektoré banky ponúkajú lehotu až do 55 dní), takže nič navyše neplatíte. Problém je v tom, že ak kreditný úver nesplatíte v rámci tohto obdobia, čakajú vás vysoké úroky - až do 20% ročne. Navyše, ak sa omeškáte aj pri minimálnej splátke kreditky (tá je zvyčajne stanovená vo výške od 3 do 5% z vyčerpanej sumy), zaplatíte aj úroky z omeškania, ktoré sú vo výške 5% - a to navyše k bežnému úroku. Za kreditný úver tak môžete zaplatiť aj viac ako 25% ročne. Takže televízor sa vám poriadne predraží.

Kupujete ojazdené auto za 5.000 eur

Automobil je vec, ktorá nie je určená na krátkodobú spotrebu. Zvyčajne ho človek potrebuje používať niekoľko rokov a je ochotný ho aj dlhšie splácať. Preto sa na jeho kúpu hodí spotrebný úver - či už od banky alebo nebankovky. Prípadne si auto môžete kúpiť na leasing. Ten sa oplatí hlavne podnikateľom, lebo odpisy auta si môžu dávať do nákladov. Samotné leasingové splátky však do nákladov podnikateľa nevstupujú.

Chcete si rekonštruovať byt s rozpočtom 10.000 eur

V tomto prípade odborníci odporúčajú siahnuť po spotrebnom úvere. Dostanete nižšiu sadzbu ako na kreditke a môžete úver splácať dlhšie a s nižšími splátkami. Na druhej strane, úver o dosť preplatíte. Napríklad pri splácaní počas 8 rokov ho preplatíte aj o viac ako 2.000 eur. Zvážiť môžete ešte hypotéku, ktorá je výrazne lacnejšia ako spotrebák, no čaká vás viac papierovačiek a musíte založiť byt v prospech banky.

Využívať povolené prečerpanie či kreditku na splácanie takej vysokej sumy sa dlhodobo určite neoplatí. Navyše, lacnejšie kreditky majú zvyčajne horné limity na úvery. Napríklad v mBank je to 6.500 eur, v ČSOB je maximálny limit 3.000 eur.

Čo sa viac oplatí

Z uvedeného vyplýva, že spotrebný úver je vhodné použiť na drahšie veci či na účel rekonštrukcie bytu, ktorú môžete splácať dlhšie. Kreditka a prečerpanie sú na nevyhnutné krátkodobé výdavky, ktoré splatíte do mesiaca.
Dá sa teda tvrdiť, že keď si chcete požičať na televízor na obdobie jedného roka a splácať úver pravidelne, oplatí sa spotrebný úver. Ak máte možnosť splácať úver nepravidelne aj vyššími splátkami, oplatí sa ísť do mínusu alebo mať kartový úver.

Pri kúpe auta sa už viac oplatí spotrebný úver a splácanie na niekoľko rokov. Napokon, pri rekonštrukcii bytu sa rozhodnite medzi drahším spotrebným úverom, ktorý sa jednoducho vybaví alebo lacnejšou hypotékou, ktorá je zložitejšia na papierovačky.
Foto: redakcia