Predčasné splatenie hypotéky

Autor: Viera Schleifová
23.11.2018 (10:00)

Predčasným splatením hypotéky ušetríte na zaplatených úrokoch, ale môžete pri ňom výrazne ušetriť aj na poplatkoch. Ako nato?


 

Predčasné splatenie časti hypotéky

Keď už neexistuje možnosť zbaviť sa nutnosti splácať hypotéku definitívne, čo je asi snom všetkých, každý má možnosť uskutočňovať na hypotéke mimoriadne vklady. Hypotéka je úver na dlhé obdobie, často až na celých 30 rokov. A to je dosť dlhá doba, počas ktorej sa môžete dostať k väčším sumám peňazí. Sporením, mimoriadnymi príjmami,dedením... Zo zákona môžete uskutočňovať mimoriadne vklady počas fixácie alebo pri konci fixačného obdobia.
 

Mimoriadne vklady počas trvania fixácie

Mimoriadne vklady počas trvania fixácie sú spoplatnené 1% z výšky mimoriadneho vkladu. Ak je suma mimoriadnej splátky do 20% z aktuálneho zostatku úveru, banka vám za tento vklad nebude účtovať žiadnu sankciu. Sú banky, ktoré umožňujú robiť mimoriadne splátky hypotéky bez poplatku počas trvania fixácie aj nad rámec zákonných 20%.
 
Neprehliadnite  

Mimoriadne vklady v čase konca fixácie

Ak chcete uskutočniť mimoriadnu splátku hypotéky pri konci fixácie, poplatok za predčasné splatenie nebudete platiť pri akejkoľvek výške mimoriadnej splátky.

Predčasné splatenie časti hypotéky vám môže pomôcť výrazne na hypotéke ušetriť, dokonca je rozdiel, či si ponecháte výšku splátky alebo dobu splatnosti. Po vykonaní mimoriadnej splátky sa totiž zníži zostatok istiny, čo má vplyv na výšku splátky alebo dobu splatnosti. Viac ušetríte, ak si necháte pôvodnú splátku a skrátite si dobu splatnosti hypotéky.
 

Predčasné splatenie celej hypotéky

Samozrejme, vždy máte možnosť splatiť aj celý zostatok vašej hypotéky. Počítajte ale s tým, že ak budete úver vyplácať mimo obdobia konca fixácie, banka bude od vás požadovať poplatok za predčasné splatenie vo výške 1% zo zostatku úveru. K úplnemu splateniu hypoték väčšinou dochádza v dvoch prípadoch: keď máte k dispozícii potrebnú sumu alebo chcete predať nehnuteľnosť, ktorá bola založená na hypotéke. Aj tu platí, že najviac sa oplatí vyplácať celý zostatok hypotéky v dobe konca fixácie, kedy je predčasné splatenie hypotéky bez poplatku.
 

Odporúčanie

Ak máte k dispozícií väčšiu sumu peňazí a chcete ušetriť na hypotéke a úplne sa vyhnúť poplatkom, počas fixácie vložte najviac 20% z aktuálneho zostatku a zvyšok vložte ako mimoriadnu splátku až pri konci fixácie. Nebudete tak platiť žiadny poplatok za predčasné splatenie úveru. Ak vám ešte ostanú voľné finančné zdroje a do konca fixácie máte aspoň jeden rok, túto čiastku si môžete uložiť do banky na termínovaný vklad a tak ešte získať ďalšie peniaze z úrokov. V mnohých prípadoch sa vám tento postup oplatí.


 
Zdroj: Hypo Consulting – hypotekárne centrum, Foto: redakcia