Fakty o 2. dôchodkovom pilieri. 1. časť

Autor: redakcia
24.01.2020 (09:30)

Čoraz viac sa diskutuje o dôchodkoch a o význame 2. dôchodkového piliera. Niekedy sa prezentujú informácie vytrhnuté z kontextu a celú situáciu iba zneprehľadňujú. Pripravili sme v jednoduchej forme FAKTY o 2. pilieri, ktoré by ste určite mali vedieť.

Súkromný 2. pilier je nevyhnutný aby odľahčil nápor na verejné financie a diverzifikoval dôchodok sporiteľa.

Výnosnosť fondov

To, že dôchodkové fondy zarábajú málo oproti zahraničným fondom, nie je až tak celkom pravda. Za rok 2019, najvýkonnejší negarantovaný fond zarobil až 28,6%. Dokonca aj garantované dlhopisové fondy prinášajú kladný výnos, a to aj v časoch záporných sadzieb ECB. Garantované fondy v roku 2019 priniesli výkonnosť od 0,9%-4,9%.

Priemerné zhodnotenie fondov 2.piliera bolo na úrovni 14,9%.

2. dôchodkový pilier je populárny

V roku 2019 vstúpilo do 2.piliera rekordných 81 409 sporiteľov. Čím skôr sporiteľ do 2. dôchodkového piliera vstúpi, tým vyššiu sumu si v ňom dokáže nasporiť.

Rozloženie majetku v garantovaných vs. negarantovaných fondoch

Ako sme už spomínali v predchádzajúcom článku, sporiteľ má možnosť vybrať si medzi garantovanými fondami, ktoré sú menej kolísavé, no aj dosahovaný výnos je nižší a negarantovanými fondami, ktoré sú viac kolísavé, no dosahujú aj vyššie priemerné zhodnotenie.

Do apríla 2013, kým do 2.dôchodkového piliera nezasahoval štát, až 88% majetku sporiteľov bolo alokovaných v negarantovaných fondoch. Po zásahu štátu, do 2. piliera, v negarantovaných fondoch zostalo iba 9,5% majetku sporiteľov (máj 2013). Dnes je tento pomer opäť iný, DSS-ky správnym smerovaním sporiteľov túto chybu naprávajú a v negarantovaných fondoch sa aktuálne nachádza 27,5% majetku sporiteľov.
 
FAKTY o 2. dôchodkovom pilieri 2019
  • Najvýkonnejší negarantovaný fond zarobil 28,6%
  • Priemerné zhodnotenie fondov 14,9%
  • 81 409 nových sporiteľov
  • 27,5% majetku je v negarantovaných fondoch

Odporúčanie pre mladých

Mladým ľuďom, ktorí vstupujú do 2. dôchodkového piliera jednoznačne odporúčame zvoliť si práve negarantované fondy. Dlhé obdobie sporenia im vygeneruje oveľa vyššie výnosy, ako keby celý čas zotrvali v garantovaných fondoch.
 
Blog: Toto vás ešte môže zaujímať o investovaní

Druhé odporúčanie je vstúpiť do 2. dôchodkového piliera čím skôr, aby sa naplno prejavil efekt zloženého úročenia. Vysvetlíme to na príklade:

Do 2. piliera vstúpia 2 ľudia, prvý vo veku 20 rokov, druhý vo veku 35 rokov. Obaja majú rovnaký príjem a zvolia si rovnaký fond. Keď pôjdu do dôchodku vo veku 64 rokov, prvý sporiteľ bude mať nasporených 2,5 násobne viac oproti druhému sporiteľovi.

2020-01-24-2-pilier-graf

Nabudúce vám prinesieme detailnejšie čísla o výkonnosti jednotlivých fondoch v roku 2019.

Informácie v tomto článku poskytla Asociácia dôchodkových správcovských spoločností.
 
Zdroj: ADSS, Foto: redakcia