O aké akcie mali Slováci počas koronakrízy najväčší záujem?

Autor: redakčne upravené
27.07.2020 (14:00)

Po výraznom marcovom prepade začali investori v druhom štvrťroku horúčkovito nakupovať akcie. Vďaka tomu zažil index S&P 500 svoj najlepší kvartál od roku 1998.

Nákupnáhorúčka spôsobila comeback akciových trhov. To však ešte neznamená, že už je všetko v poriadku. Index strachu – VIX, predpovedá na leto vysokú volatilitu a až zverejnenie výnosov firiem za 2. kvartál ukáže skutočné škody, ktoré kríza napáchala v korporátnom sektore. „Celkovo čakáme prepad ziskov o viac ako 40 percent. Bol by to najhorší výsledok od konca roku 2008, kedy prepadol dosiahol 69 percent. Na jednej strane nie sú vyhliadky ružové, no na druhej strane môžu trhy dosiahnuť pozitívnu reakciu aj napriek výrazne nižším výnosom a to práve vďaka nízkym očakávaniam,“ naznačuje pražský analytik Saxo Bank, Tomáš Daňhel.

Slovenskí investori počas nákupnej horúčky najviac obchodovali tieto akciové tituly. V zátvorke je uvedený ich výnos v druhom kvartáli.
  1. Tesla (+124%)
  2. Apple (+51%)
  3. Microsoft (+ 34%)
  4. Boeing (+40%)
  5. Amazon.com (50%)

Tesla

Keď sa akcie Tesly v druhom štvrťroku znovu vyšplhali nad 1000 dolárov, firma si týmto comebackom získala opäť pozornosť médií. Dokonca aj sám Elon Musk v máji na Twitteri protestoval, že akcie jeho spoločnosti sú nadhodnotené. Investori si to však evidentne nemyslia. Aktuálne sa obchodujú nad 1500 dolármi. Bude zaujímavé sledovať hospodárske výsledky spoločnosti za druhý kvartál. Tie nám presnejšie povedia, ako Tesla pandémiu zvládla. Vzhľadom k raketovému nárastu cien akcií, však nejde o racionálny jav zakladajúci sa na dobrých hospodárskych výsledkov. Ide skôr o špekulatívne obchody, ktorých cieľom je zarobiť na vysokej volatilite akcií. Môžu sa teda dočasne pokojne vyšplhať až k 2000 dolárom, no rovnako môže dôjsť k obrovskému prasknutiu bubliny.

Apple

COVID-19 otriasol celou spoločnosťou ešte začiatkom roku. Väčšina jej výroby zostala totiž uzavretá v čínskej karanténe. Rovnako tak jej čínske obchody. Keď krajina znovu otvorila hranice a počiatočný strach opadol, začali investori zasypávať výrobcu inteligentných telefónov peniazmi, čím sa jeho akcie šplhajú na stále nové maximá. Aktuálne sa predávajú za 390 dolárov.

Momentálne ich povzbudil vyhraný súdny spor, podľa ktorého firma nebude musieť zaplatiť dane, ktoré požadovala Európska únia. Ide o daňové úľavy v hodnote viac ako 14,3 miliárd eur. Nemusí to však byť konečný stav, pretože EÚ nedávno oznámila svoj plán zakročiť proti politike nízkych daní v mnohých členských krajinách, napríklad Írsku, Holandsku, Belgicku a Luxembursku. Finančné výsledky spoločnosti Apple za druhý kvartál budú pravdepodobne najhoršie od roku 2011. Treba ich však vidieť v kontexte. Až zhruba 80 % spoločností z indexu S&P 500 totiž nevydalo na konci prvého štvrťroku pre investorov komentár pre ďalšie výsledky. Znamená to, že investori zostali bez informácií. Rekordne veľká koncentrácia technologických spoločností v indexe S&P500 by preto mohla počas letných mesiacov spôsobiť buď prielom smerom nahor alebo naopak obrovský pád.

Microsoft

Od chvíle, kedy sa v roku 2014 stal novým riaditeľom Satya Nadella, kormidloval Microsoft smerom k on-line budúcnosti s veľkým dôrazom na cloud computing. Bolo to evidentne správne rozhodnutie, pretože on-line riešenia firmy Microsoft najmä v oblasti digitálnych komunikácií a pracovných technológií sa počas karantény stretli s obrovským úspechom.

Boeing

Po nešťastnom vykročení do nového roka sa akcie výrobcov lietadiel odlepili v druhom štvrťroku od dna. COVID-19 si vybral veľkú daň, pretože pandémia výrazne obmedzila osobnú leteckú prepravu a oddialila tak nákupy nových strojov. Opätovné otváranie krajín a cestovného ruchu by mohlo priniesť potrebné svetlo na konci tunela. Zatiaľ však nie je jasné, ako dlho ešte potrvá, než sa cestujúci aj letiská vrátia do normálnu platného pred pandémiou.

Amazon

Môžeme s nadhľadom povedať, že Jeff Bezos, CEO Amazonu, stanovuje každým dňom novú a vyššiu hranicu v rebríčku najbohatších ľudí planéty. Takmer neohrozene riadi svoje e-commerce impérium. Amazon previedol pandémiou COVID-19 s gráciou a tempo, ktoré následne nastavil, sa zdá byť nezastaviteľné. Nemožno sa teda čudovať, že Amazon patrí medzi najviac obchodované spoločnosti sveta.

Uvedených päť spoločností sa tešilo najväčšej popularite medzi investormi Saxo Bank na Slovensku. Pohľad na jednotlivé krajiny sa však mierne líši. V Českej republike je napríklad cítiť silu lokálneho akciové trhu. Prehľad populárnych akcií vo vybraných krajinách a regiónoch vyzerá nasledovne:

sb1

sb2
 
Zdroj: Saxo bank, Foto: Shopify Partners, Burst.shopify.com