Ako investovať v čase krízy a po jej skončení?

Autor: redakčne upravené
23.06.2020 (09:40)

Rozsah výkyvov na finančných trhoch, najmä akciových, prekonal aj tie krízy, ktoré investori zažili počas globálnej finančnej krízy v rokoch 2007 – 2009. Pri akciových trhoch bol prepad najrýchlejší v histórii.

Dno počas krízy dosiahli finančné trhy koncom marca. Najväčšie straty utrpeli podielové fondy zamerané na akciové investície. „Index S&P 500 padol za mesiac o neuveriteľných 33 %, čo je jeden z najrýchlejších prepadov v histórii. Rovnako šokujúcim tempom akciové trhy svoje straty aj vymazali. Dnes už majú na dosah svoje historické maximá,“ hovorí Michal Nalevanko riaditeľ The Benchmark Research & Consultancy. Index Nasdaq, ktorý tvoria predovšetkým technologické akcie, už od začiatku tohto roka stúpol približne o 6 %. Ak nesledujete správy z finančných trhov, krízu by ste si ani nevšimli.

Vývoj indexu S&P 500 za posledných 5 rokov


2020-06-22-investovanie-graf
Zdroj: Google Finance

Podobný vývoj mali aj iné dôležité indexy v ostatných regiónoch sveta, no nie všetky. Dlhopisové trhy zaznamenali menšie straty a napríklad trh amerických dlhopisov investičného stupňa je od začiatku roka v pluse.

Aký postoj zaujali Slováci?

Podľa aktuálnych údajov Asociácie správcovských spoločností (ASS) tri najväčšie otvorené podielové fondy, ktoré spravujú slovenskí správcovia, vykázali za posledné tri mesiace stratu od 17% do 19 % (z údajov k 22. 5. 2020). Straty utrpeli akciové podielové fondy, pričom priemerná výkonnosť za všetky podielové fondy na Slovensku bola -10,65 %, pri akciových fondoch -16,52 % a pri dlhopisových -5,35 %.

Slovenskí investori nepodľahli takej panike, ako to bolo v roku 2008, viac v článku K tejto kríze pristúpili investori rozumnejšie než k tej minulej, no na druhej strane ani nevyužili príležitosť na nákup lacných podielov.

Predaj akcií, keď akcie padajú, a nevyužitie investičných príležitostí, keď sú trhy na dne, hovoria o neskúsenosti slovenských investorov. „Aj my sme zaznamenali mnoho otázok a obáv našich klientov. Vysvetlili sme im, že vzhľadom na dlhodobé horizonty na 14 až 22 rokov, na ktoré má väčšina naplánované svoje investície, nebude mať na ne táto kríza dosah,“ hovorí Maroš Ovčarik, riaditeľ PARTNERS INVESTMENTS.

Investovať či neinvestovať v čase krízy?

Pri rozhodovaní sa o tom, či investovať alebo nie, by „faktor krízy“ mal byť irelevantný. Výrazné poklesy investícií počas krízy krátkodobo prinášajú značné straty, z dlhodobého hľadiska pri pravidelnom investovaní sú však tie peniaze, ktoré boli investované pri výraznejších poklesoch trhov, najziskovejšie a majú najvýraznejší podiel na celkovej bilancii investičnej stratégie.

Zmierniť straty z investície v kríze môže pravidelné investovanie. Pri jednorazovej investícii môžete mať jednoducho smolu, že podiely nakúpite v nesprávnom čase. Pri pravidelnom investovaní sa nákupná cena priemeruje a investorovi to prináša oveľa nižšie riziko.

Porovnanie výkonnosti jednorazovej investície a pravidelnej investície

  Výkonnosť jednorazovej investície od začiatku roka Výkonnosť pravidelnej investície od začiatku roka
Konzervatívna stratégia - 6,14 % - 2,36 %
Vyvážená stratégia - 8,27 % - 3,17 %
Dynamická stratégia - 10,14 % - 3,95 %
(Zdroj: PARTNERS INVESTMENTS)

Investovať teraz, alebo pre istotu počkať?

"Podľa prepočtov, ktoré vychádzajú z reálnych historických údajov za posledné polstoročie (od začiatku roku 1970), je vyčkávacia taktika vždy horšou možnosťou,“ vysvetľuje Michal Nalevanko.

O tom, prečo je to tak a aké investičné odporúčania majú odborníci na investovanie pre bežných ľudí sa dozviete v pokračovaní tohto článku.
 
Zdroj: Partners Investments, Foto: redakcia