Ako investovať v čase krízy a po jej skončení? časť 2.

Autor: redakčne upravené
26.06.2020 (09:45)

Prečo sa trhy prepadli tak prudko? Kedy začať s investovaním? Podľa prepočtov, ktoré vychádzajú z reálnych historických údajov za posledné polstoročie (od začiatku roku 1970), je vyčkávacia taktika vždy horšou možnosťou.

„V obavách, čo môže budúcnosť priniesť, môžu investori zvažovať, či je v súčasnosti vhodný čas na začatie dlhodobej pravidelnej investície, alebo by bolo prezieravejšie počkať, napr. rok. Podľa prepočtov, ktoré vychádzajú z reálnych historických údajov za posledné polstoročie (od začiatku roku 1970), je vyčkávacia taktika vždy horšou možnosťou,“ vysvetľuje Michal Nalevanko riaditeľ analytickej spoločnosti The Benchmark Research & Consultancy. „Hlavnými dôvodmi, prečo neodkladať začiatok investovania, je skracovanie investičného horizontu a menšia suma, ktorú tak investujeme.“ Ak sa pozrieme do histórie, pri investičnom horizonte 20 rokov, každý odklad začiatku investovania o jeden rok znamenal nižšiu hodnotu konečnej výšky investície o 4,9% až 13,78%. Uvedené výsledky simulácie zahŕňajú aj obdobia, v ktorých finančné trhy „trpeli“, napr. kvôli ropnému šoku a prudkému nárastu inflácie v 70. rokoch minulého storočia, krachu na burze v roku 1987, kolapsu internetovej bubliny alebo spľasnutiu hypotekárnej bubliny a vypuknutiu globálnej finančnej krízy. Koronavírus nie je zďaleka jedinou svetovou epidémiou. V minulosti svet zachvátila Španielska chrípka, ktorá mala zásadne silnejší dopad na zdravie, keďže nakazila 600 miliónov ľudí a spôsobila až 100 miliónov úmrtí. Táto pandémia držala trhy v poklese až 2,5 roka. Následne sa však akciový trh v USA do 3 rokov zotavil a prekonal pôvodnú úroveň.

Investičné odporúčania a ponaučenia

Odborníci na investovanie sa zhodujú v nasledujúcich záveroch a odporúčaniach, ktoré priniesla (nielen) koronakríza:
  • Aj koronakríza je kríza ako každá iná.
  • Nepanikárte: Keď trhy padajú, strach a panika sú prirodzené inštinkty, no podľahnúť im môže mať katastrofálne následky. To, čo sa na trhoch v nejakej chvíli deje, nemá byť dôvodom na zmenu vhodne zvolenej dlhodobej stratégie. Nemeňte stragégiu a dodržte investičný horizont.
  • Ak vám klesol príjem, znížte investovanú sumu, podľa možnosti však investíciu neprerušte.
  • Výkyvy počas krízy sú pripomenutím toho, že krátkodobé investovanie je oxymoron.
  • Investujte. Pokiaľ má niekto záujem dlhodobo investovať, odkladať začiatok v nádeji na „lepšie časy“ je vždy horšou možnosťou. Práve poklesy trhov sú ideálne na investovanie a výrazné zhodnotenie investície.
  • Zvýšte pravidelné vklady. Samozrejme ak to vaša finančná situácia dovoľuje. Pri poklese ceny akcií, nakupujete vo výpredaji
  • Čas sú peniaze. V kríze to platí ešte viac. Kríza, aj tá koronová, je len jedna malá epizóda dvadsať- či tridsaťročného investovania. Z dlhodobého hľadiska investície nestrácajú. Rastú.
  • Diverzifikujte. Pravidelným investovaním si znižujete riziko v čase. Nespoliehajte len na jeden cenný papier. Vždy sa nájdu investície, ktoré majú vyššie výnosy, prípadne nižšie straty. Vhodnou kombináciou väčšieho počtu cenných papierov dokážete správne diverzifikovať a chrániť svoje úspory.
  • Ak chcete teraz urobiť jednorazovú investíciu, rozhodne by to nemalo byť o jednom nákupe. Rozdeľte ju na 3-6 tranží.

Prečo bol jarný prepad na akciových trhoch taký prudký?

Prečo sa trhy od polovice februára až do približne polovice marca prepadli najrýchlejším tempom v histórii? Faktorov bolo viac. V prvom rade to boli predražené akcie. Na korekciu trhu sa v podstate čakalo. Ďalším faktorom boli špekulanti s horúcimi (teda požičanými) peniazmi, ktorí rýchlo „odskakovali“ z trhu a robotickí, investori. Títo prepad prehĺbili tým, že reagovali rýchlym stiahnutím veľkých súm z akciového trhu. A v neposlednom rade to bola oneskorená reakcia investorov: príchod krízy bol jasný už v januári, avšak trhy si dlho nepripúšťali globálny dopad, a tak sa pokles skoncentroval do jediného mesiaca.
 
Zdroj: Partners Investments, OVB , Foto: Ivan Sedlák