Pri platbe kartou budú mať klienti lepší prehľad o nákupoch

Autor: redakčne upravené
12.02.2021 (15:00)

Ak si chcete upratať vo financiách, je dôležité vedieť, na čo peniaze míňate. MasterCard spolu s firmou Ethoca pripravuje riešenie, aby sa vo výpise pri každej platbe kartou zobrazili detaily platby ako logo obchodníka, jednoznačný názov, adresa aj poloha na mape.

Ak platíte často kartou a na konci mesiaca si chcete skontrolovať výpis z účtu, môžete mať problém spätne identifikovať niektoré platby. Napríklad preto, že bola firma predajcu uvedená nezrozumiteľne alebo nahradená názvom spracovateľa platby. Kvôli obavám z možného podvodu klienti tieto platby často reklamujú v banke. Ak by však platbu dokázali sami identifikovať, reklamáciu by podávať vôbec nemuseli. V prieskume spoločnosti Mastercard, nemožnosť rozpoznať niektorú z transakcií spomínalo celkom 89 % slovenských respondentov.

Akonáhle dôjde k podaniu reklamácie, musí ju vydavateľ karty došetriť a uzavrieť, čo je spojené s nákladmi na kontaktovanie držiteľa karty, overovanie transakcie a riešenie podanej sťažnosti. Celý proces v priemere zaberie dva týždne. Aby počet neoprávnených reklamácií klesol, vydavateľ platobných kariet MasterCard v spolupráci so spoločnosťou Ethoca pripravuje riešenie, aby sa vo výpise v digitálnom bankovníctve pri každej platbe kartou zobrazili podrobnejšie informácie ako logo, jednoznačný názov, adresa aj poloha na mape. Táto pridaná funkcionalita by mala byť už štandardom v roku 2022. Ďalším rozšírením funkcionality môže byť aj zobrazenie digitálnej účtenky.

Klienti bánk tak budú vedieť ľahšie a rýchlejšie spätne identifikovať svoje nákupy, čím klesne počet neoprávnených reklamácií.

Ďalšou výhodou pre užívateľa bude ľahšie roztriedenie výdavkov do jednotlivých kategórii. Keď si totiž chcete urobiť analýzu svojho rodinného rozpočtu a nájsť tie výdavky, na ktorých môžete ušetriť, musíte vedieť, na čo peniaze míňate. Bez podrobnej analýzy výdavkov, je náročné nájsť vo výdavkoch rezervy a zostaviť si finančný plán.
 
Foto: Sarah Pflug, Burst.shopify.com