Účet v digitálnej banke Revolut a N26. Čo by ste o ňom mali vedieť?

Autor: redakcia
26.02.2021 (09:00)

Slováci už dávno nie sú odkázaní len na účty v kamenných bankách. Konkurenciu im robia aj zahraničné digitálne banky.

Na Slovensku už pôsobia aj rôzne online či digitálne banky, ktoré tu nemajú žiadnu pobočku. Niektoré z nich nemajú pobočku nikde. Najznámejšie sú britská digitálna banka Revolut či nemecká N26. Na Slovensku pôsobí aj zatiaľ bezpobočková 365 banka. Aké výhody ponúkajú tieto banky oproti bežným kamenným bankám?

Rýchle založenie účtu

V prvom rade digitálne banky lákajú zákazníkov na ľahké založenie účtu cez mobilnú aplikáciu za niekoľko minút. Človek tak ušetrí čas.

V 365.banke si stačí stiahnuť aplikáciu, oskenovať svoj občiansky preukaz a následne overiť totožnosť krátkym videohovorom s pracovníkom banky. Podobne fungujú aj zahraničné digitálne banky. Po založení účtu v britskej online banke Revolut je potrebné poslať naň minimálny vklad 10 eur a odfotiť občiansky preukaz. N26 vám založí účet po krátkom videohovore, odfotení vašej tváre a pasu. Všetko trvá necelých 10 minút. Táto online registrácia už nie je rarita ani medzi kamennými bankami. Na Slovensku založenie účtu cez internet ponúka napríklad Slovenská sporiteľňa či Tatra banka.

Základné účty ZDARMA, extra služby za poplatok

Digitálne banky lákajú aj na nízke poplatky za svoje služby. Bežne ponúkajú účet bez poplatkov, ale zadarmo klient dostane len základný bez ďalších extra služieb.

Napríklad Revolut má základný účet zadarmo, ale za prémiový už človek zaplatí skoro 7 eur a účet metal stojí dokonca necelých 13 eur, čo je viac ako drahšie účty v tradičných bankách. Za tieto peniaze človek dostane prémiové služby v podobe poistenia, prístup k nákupu kryptomien či neobmedzené obchodovanie s akciami. N26 má tiež štandardný účet zadarmo, ale za extra služby k nemu si priplatíte. Napríklad virtuálnu karta v mobile je bez poplatku, ale za fyzickú kartu si zaplatíte až 10 eur.

365.bank ponúka tiež bežný účet zadarmo, ale účet Plus je už za 5 eur. Už v základnej verzii účtu si klient môže zriadiť niekoľko digitálnych kariet bez poplatku. Pri účte Plus klient navyše získava 4 výbery z cudzieho bankomatu bez poplatku. Online banky jednoducho narábanie s hotovosťou nemajú radi.

Efektné aplikácie aj karty

Keďže online banky očakávajú, že ich klienti si spravujú svoje financie primárne cez mobil, kladú veľký dôraz práve na mobilné aplikácie. Sú vizuálne príťažlivé a jednoducho sa ovládajú, čo láka najmä mladých klientov. Napríklad 365.bank ponúka prihlásenie sa pomocou emotikonov alebo voľbu tykania a vykania v bankovej aplikácii.

Nemecká N26 má tiež užívateľsky príjemnú aplikáciu. Ak si u nej priplatíte za najdrahší účet, dostanete aj kovovú platobnú kartu s prestížnym dizajnom.

Služby pre investorov aj cestovateľov

Cez Revolut môžete investovať rýchlo a ľahko aj do akcií veľkých firiem ako je automobilka Tesla. Výhodou je, že nakupovať môžete aj časť akcie už od 1 eura. Investovať môžete aj do kryptomien. Možnosť investovania do akcií a fondov plánuje zaviesť aj slovenská 365.bank.

Medzi ďalšie zaujímavé služby, ktoré ponúkajú online banky sú výhodné prevody mien, čo ocenia najmä tí, ktorí veľa cestujú. Napríklad Revolut ponúka prevod peňazí v 29 menách za výhodný stredový výmenný kurz. Kartou si môžete vybrať peniaze z bankomatov v 150 krajinách. Lepšie kurzy čakajú aj klientov N26 pri prevodoch v cudzej mene vďaka spolupráci so spoločnosťou Transferwise.

Nevýhody: nekompletné služby

Pre niekoho môže byť nevýhodou chýbajúca slovenská verzia aplikácie, či nemožnosť komunikovať s online podporou v slovenčine.

Negatívum online bánk je aj to, že nemajú kompletné bankové služby ako bežné banky. V Revolute nie je v ponuke kontokorent ani sporiace účty. N26 síce sporiaci účet má, ale s nulovým úrokom. 365 banka ponúka sporenie zo zaujímavým úrokom aj spotrebný úver, no nemá v ponuke napríklad povolené prečerpanie.

Hypotéky online banky neposkytujú vôbec.

Fond ochrany vkladov

Na peniaze uložené v zahraničnej online banke sa nevzťahuje fond ochrany vkladov na Slovensku. Lenže peniaze klientov napriek tomu chránené sú. Revolut je autorizovaná britským Úradom pre dohľad nad finančným trhom. Peniaze na účte sú chránené v zmysle Európskeho systému poistenia vkladov. N26 vlastní nemeckú bankovú licenciu, vklady sú preto chránené nemeckým Fondom na ochranu vkladov do výšky 100 000 eur. Vklady v 365 banke sú chránené slovenským Fondom ochrany vkladov taktiež do výšky 100 000 eur.
 
Foto: Revolut