Koľko stojí kreditka a ako ju môžete mať zdarma

Autor: redakcia
25.06.2021 (16:00)

Okrem vysokých úrokov na kreditnej karte, klienti platia aj poplatok za vedenie kreditného účtu. Pozrite si, koľko vás bude stáť kreditka.

Pokiaľ dlžnú sumu vrátite v rámci bezúročného obdobia, banka vám nebude účtovať žiadne úroky. Ak sa vám podarí ušetriť na mesačnom/ročnom poplatku za kreditku, budete ju využívať úplne zadarmo.

Banky vydávajú niekoľko druhov kreditných kariet. Od základných, označovaných ako Basic, cez štandardné až po prémiové Gold. Ročný poplatok sa pohybuje okolo 30 eur za bežné kreditky, za prémiovú kreditnú kartu zaplatí klient okolo 100 eur ročne. V rámci vernostných programov, banka poplatok odpustí, ak klient mesačne zaplatí kreditkou určitú sumu. Kreditná karta, je úverový produkt a nie je viazaná na váš bežný účet. Ak ju používate len občas a zďaleka nezaplatíte sumu pri ktorej by vám banka odpustila poplatok, zvážte či si radšej nevybavíte kreditku v banke, v ktorej by ste ju mohli mať zdarma. V tabuľke uvádzame výšku ročného poplatku za kreditku, a minimálnu sumu platieb, kedy vám banka poplatok už účtovať nebude.

25_6

Pokiaľ kreditku nepoužívate, len vám zavadzia v peňaženke, je rozumné vrátiť ju banke. Ušetríte na ročnom poplatku, a zároveň sa zníži vaša celková zadĺženosť v úverovom registri. Ak by ste totiž žiadali o hypotéku, kvôli kreditnej karte by ste nemuseli dostať sumu, akú by ste potrebovali.
 
Foto: redakcia