Nečakaným poplatkom v bankách sa dá vyhnúť. Prečítajte si ako

Autor: redakcia
25.04.2022 (14:00)

Ak vás prekvapia na výpise poplatky za služby, ktoré ste nečakali, je vhodné zmeniť svoje finančné správanie a nie banku.

Hoci sa éra nízkych úrokov zrejme blíži ku koncu, banky sa stále snažia vykompenzovať nižšie príjmy z úrokov vyššími poplatkami. Majú na to samozrejme právo, pretože ich služby nie sú zadarmo. Investujú veľké peniaze do bezpečnosti platieb, do vývoja nových bankových aplikácii a popri tom musia živiť sieť pobočiek a tisícky zamestnancov.

Napriek tomu sa medzi poplatkami za bankové služby objavujú aj také, ktoré klienta bánk prekvapia. BANKY.sk sa zamerali na niekoľko poplatkov, ktoré sa klientom zdajú nezmyselné.

Poplatky v pobočke

Málo obľúbený je poplatok za vklad peňazí na vlastný účet alebo ich výber v pobočke banky.

Tento poplatok sa môže vyšplhať až na 6 eur. Z pohľadu klienta je absurdné platiť za to, že banke dáva svoje peniaze. Naopak, pre banku sú operácie v pobočke nákladom na personál aj na manipuláciu s hotovosťou.

Rada: Snažte sa obmedziť operácie v pobočke banky a peniaze si radšej vyberajte alebo vkladajte cez bankomat. Tam sú poplatky nižšie alebo nulové, ak použijete bankomat vlastnej banky.

Poplatky v bankomate

Aj pri používaní bankomatu vás môžu prekvapiť nečakané poplatky. Napríklad za zobrazenie zostatku na účte cez bankomat si niektoré banky účtujú zvyčajne 50 centov. Ak si skontrolujete zostatok v cudzom bankomate, môže vás to stáť až 3 eurá.

Tiež zmena PIN ku karte cez bankomat vás môže vyjsť draho, niektoré banky si za tento úkon pýtajú až 5 eur.

Výška poplatku vás môže prekvapiť aj pri výbere hotovosti v bankomate kreditnou kartou. Vo väčšine bánk klient zaplatí poplatok vo výške 2% z vyberanej sumy, pričom minimálna výšla poplatku sa pohybuje od 3 do 8 eur.

Rada: Zostatok na účte si radšej zistite cez mobilnú aplikáciu alebo cez internet banking. Je to zadarmo. Zmenu PIN nerobte často, len v nevyhnutných prípadoch pri jeho zneužití či strate. Hotovosť z bankomatu si vyberajte debetnou kartou, pri ktorej nie sú žiadne alebo len nízke poplatky za výber.

Prekvapenia v internet bankingu

Banky povzbudzujú svojich klientov, aby využívali ich služby online, lebo sú lacnejšie. Nie sú však úplne bezplatné. Zákazníka môžu prekvapiť niektoré spoplatené operácie cez internet banking, ale aj cez mobilné aplikácie. mBank si napríklad vypýta poplatok 1 euro, ak si cez internet banking klient prevedie úspory zo sporiaceho účtu na bežný. Jeden takýto prevod do mesiaca je bezplatný, banka účtuje poplatok za každý ďalší.

mBank vysvetľuje tento poplatok tým, že niektorí jej klienti využívajú sporiaci účet skôr ako paralelný bežný účet. Pritom na sporiacom účte by si mal človek vytvárať núdzovú finančnú rezervu na nečakané výdavky. „Časté prevody peňazí medzi sporiacim a bežným účtom sú pre nás komplikáciou, preto sme zaviedli tento poplatok,“ vysvetľuje mBank.

Rada: Sporiaci účet je určený na odkladanie finančných prostriedkov a vytváranie rezervy. Časté prevody zo sporiaceho účtu idú proti jeho účelu. Skúste si svoje financie plánovať vopred, aby ste nemuseli každú chvíľu siahať na úspory. Trvalý príkaz si tiež človek môže zriadiť aj zrušiť cez internet banking. Pokiaľ potrebujete príkaz zrušiť, môže vás prekvapiť, že niektoré banky si za túto online operáciu účtujú 50 centov.

Rada: Ak sa chcete tomu poplatku vyhnúť, nerušte trvalé príkazy príliš často. Niekedy ich stačí iba prerušiť a neskôr znova aktivovať. Za to sa poplatok neplatí.

Poplatky za pasivitu

Ďalší z pohľadu klienta nezmyselný poplatok je spoplatnenie nepoužívanej platobnej karty. Banky sa snažia motivovať klientov, aby platili kartou, pretože z kartových transakcií má banka príjem.

Platby kartou sú niekedy aj podmienkou, ktorú musíte splniť, aby ste mohli mať účet v banke zadarmo. Napríklad, ak chcete mať vedenie účtu Pohoda v ČSOB zadarmo, mesačne musíte zaplatiť kartou 5 krát, v Sporiteľňa zas pri Space účte vyžaduje platby kartou v objeme aspoň 250 eur.

Rada: Ak už máte k účtu platobnú kartu, využívajte ju aj na drobné nákupy, potom ľahko splníte limity banky na počet či výšku transakcií.

Veľmi vysoké poplatky

Vysoký poplatok čaká klienta, ktorý využije možnosť urgentnej platby. Banky si za rýchlosť pýtajú peniaze navyše, lebo je to extra služba.Poplatok vo výške niekoľko desiatok euro môže prevýšiť aj samotnú sumu, ktorú klient urgentne uhrádza.

Rada: Aj tomuto poplatku sa dá vyhnúť, napríklad tak, že platíte záväzky s predstihom niekoľkých dní. Prípadne môžete využiť novú službu niektorých bánk- okamžitú platbu. Cez ňu dokážete tiež poslať peniaze na účet prijímateľa v priebehu niekoľkých sekúnd a je súčasťou bežných balíkov služieb.
 
Foto: Ivan Sedlák