2.pilier: Oplatí sa vám čakať, kým vám politici presunú úspory?

Autor: redakče upravené
08.09.2022 (15:00)

V minulosti vám štát už raz dôchodkové úspory presunul. A nebola to žiadna sláva. Čo vám radia odborníci teraz? Opäť vyčkať, nech to za vás spraví štát, alebo to zobrať do svojich rúk?

V minulosti boli sporitelia hromadne presunutí do málo výnosných dlhopisových fondov. Politici chcú teraz túto chybu napraviť, čo vítajú aj odborníci na financie, a presunúť dôchodkové úspory v 2. pilieri späť do síce rizikovejších, no viac výnosných fondov. Chýba však spôsob, akým sa to zrealizuje.

V zásade ide o postupný presun úspor z garantovaných dlhopisových fondov do negarantovaných. Nevyriešenou otázkou je, kedy sa tento presun má začať a ako dlho má trvať. Dovtedy, kým sa úspory v dôchodkových fondoch nezačnú presúvať, sporiteľ nič nezískal. Čo môže trvať ešte zopár mesiacov. A pritom, správne nastavenie 2. piliera má zásadný vplyv na životnú úroveň v dôchodku.

Čakať či konať?

Má sporiteľ čakať, kým sa odsúhlasí zákon a začnú sa jeho dôchodkové úspory dostávať do želanej podoby? Určite nie. Celý proces môže urýchliť a zlepšiť si tým vyhliadky na výšku dôchodku.

Už dnes si môže presunúť časť dôchodkových úspor do výnosnejších fondov. Stačí sa prihlásiť do svojho účtu v DSS-ke a zmeniť rozloženie majetku medzi fondami. Keďže má ísť o postupné a nie nárazové presúvanie, tento krok treba opakovať v pravidelnom intervale. Či už pôjde o týždenný, mesačný alebo štvrťročný, je už na samotnom sporiteľovi.

Veľkosť presúvanej sumy súvisí s dĺžkou obdobia, počas ktorého sa celý proces má zrealizovať. Hovorí sa o dvanástich mesiacoch až troch rokoch. To je opäť otázka na samotného sporiteľa. Čím kratšie trvanie, tým vyššie investičné riziko s potenciálom vyššieho výnosu. Celá zmena spočíva v nastavení rozloženia existujúceho majetku a nasmerovania nových príspevkov. Nové príspevky by mali smerovať do negarantovaného fondu.

Rozloženie existujúceho majetku sa rieši cez pomerové rozdelenie medzi garantovaný a negarantovaný fond. Napríklad môžete začať tak, že si 5% úspor z garantovaného fondu presuniete do negarantovaného. A potom ďalších 5%, a tak ďalej až kým nedosiahnete želaný pomer medzi garantovaným a negarantovaným fondom.

Neviete, či máte čakať kým tento presun za vás urobí opäť štát, alebo to radšej máte zobrať do vlastných rúk? Čím dlhšie budete mať peniaze v rizikovejších fondoch, tým nižšie riziko budete podstupovať a zároveň máte vyššiu šancu viac zhodnotiť svoje dôchodkové úspory.

Ak si neviete poradiť ako na to, máte viacero možností

  • kontaktujte svojho sprostredkovateľa dôchodkového sporenia, je uvedený na zmluve, ktorú ste podpisovali.
  • alebo sa obráťte na ľubovoľného finančného agenta s licenciou na starobné dôchodkové sporenie.
  • kontaktujte priamo dôchodkovú správcovskú spoločnosť, v ktorej máte vedenú zmluvu.
Politik je totiž posledný človek, ktorý by vám vytvoril dôchodok podľa vašich predstáv.
 
Zdroj: Swiss Life Select, Foto: redakcia