Úver pri príjmoch zo zahraničia dostanete, ale nie všade

Autor: Andrej Dorič
19.03.2012 (07:30)

Aký úver je možné získať na Slovensku, ak pracujete za hranicami?  
 
S takou otázkou sa na BANKY.sk obrátil jeden z čitateľov. Samozrejme banky potrebujú o potenciálnom žiadateľovi o úver vedieť viac, aby sa rozhodli a poradili aký úver je najvhodnejší.

Zistili sme, že čitateľ je občanom Slovenska aj s trvalým pobytom na Slovensku a pracuje vo Švajčiarsku ako zdravotník na dobu neurčitú na trvalý pracovný pomer pričom nie je v skúšobnej dobe a má záujem o spotrebný úver vo výške 12 tisíc eur na vyplatenie nevýhodných úverov z minulosti. 

S takým profilom máte u väčšiny bánk na Slovensku veľkú šancu na získanie spotrebného úveru, ale aj hypotéky. Vo VÚB banke je v takomto prípade vhodná flexihypotéka na refinancovanie alebo flexipôžička na vyplatenie úverov. „Výber konkrétneho úveru závisí od preferencií a potrieb klienta. Ak má nehnuteľnosť, ktorou by mohol úver zabezpečiť, odporúčame flexihypotéku na refinancovanie. Výhodou oproti spotrebnému úveru je nižšia úroková sadzba a možná dlhšia splatnosť úveru. Ak daný klient nechce založiť nehnuteľnosť, odporúčame flexipôžičku na vyplatenie úverov,“ radí Alena Walterová, hovorkyňa VÚB banky. 

Aj v OTP banke by náš čitateľ so žiadosťou o spotrebný úver pochodil. Musel by si však pripraviť niekoľko dokladov. „Klient musí doložiť k žiadosti o úver pracovnú zmluvu a výpisy z účtu, na ktorý mu je mzda poukazovaná,“ informuje Zdenka Dobreová vedúca oddelenia úverových produktov OTP banky. Klientovi by odporúčala spotrebný úver na vyplatenie úverov z iných bánk. „Úver by mohol zabezpečiť nehnuteľnosťou, tento je výhodnejší pre klienta z hľadiska výšky úrokovej sadzby, alebo aj bez zabezpečenia, kde je úroková sadzba vyššia,“ dodáva.

Na druhej strane v Poštovej banke by náš čitateľ odišiel bez úveru. Banka má totiž podmienku na poskytnutia úveru Lepšia splátka, aby bol žiadateľ v pracovnom pomere u zamestnávateľa registrovaného v Sociálnej poisťovni alebo zamestnávateľa so sídlom na území Českej republiky alebo Maďarska. „Pokiaľ má teda klient trvalý pobyt na Slovensku ale pracuje vo Švajčiarsku, nemôže tento úver využiť,“ dodáva Eva Sagálová, hovorkyňa Poštovej banky. 

Pozrite si tiež:
Hypotéku dostanete aj na príjem zo zahraničia 
Úvery v banke splácajte načas, ušetríte 
Banky hlásia malý záujem o pôžičky na zahraničné domy
Zdroj: banky,