Internet banking využíva zhruba tretina Slovákov

11.04.2012 (09:50)

Za ostatných päť rokov vzrástol na Slovensku počet používateľov internet banking takmer trojnásobne, a to z 13 % na 34 %.  
 
Spolu s rozmachom internetu Slováci čoraz viac prichádzajú na chuť aj on-line spravovaniu svojich financií. Ako ďalej vyplýva z analýzy Poštovej banky, svoje financie má prostredníctvom služby internet banking pod kontrolou každý tretí Slovák vo veku 16 až 74 rokov. "Za ostatných päť rokov vzrástol na Slovensku počet používateľov služby internet banking takmer trojnásobne, a to z 13 % v roku 2006 na 34 % v roku 2011," uviedla analytička Poštovej banky Eva Sadovská.

Hoci za priemerom Európskej únie, ktorý je na úrovni 37 %, stále mierne zaostávame, urobili sme podľa Poštovej banky v tejto oblasti veľký krok vpred. Rekordérom z Holandska alebo zo škandinávskych krajín, kde internet banking využíva takmer 80 % ľudí, však zatiaľ stále nestačíme. Internet banking je v súčasnosti v rámci bankových služieb považovaný za absolútny štandard. Klientom nielen šetrí čas a finančné prostriedky, ale je aj významným komunikačným kanálom medzi nimi a bankou. Preto sa dá podľa analytikov Poštovej banky očakávať, že rozmach internet bankingu bude na Slovensku pokračovať aj v nasledujúcich rokoch. 

Rastúci trend využívania internet bankingu potvrdila aj samotná Poštová banka. "Počet užívateľov internet bankingu nám medziročne narástol o takmer 30 %, pričom v minulých rokoch bol nárast obdobný," uviedol Peter Klimo z oddelenia platobných kariet a elektronického bankovníctva Poštovej banky. Počas jedného prihlásenia do internet bankingu v ňom dokážu klienti banky stráviť v priemere 15 minút a priemerná výška jednej transakcie je takmer 120 eur. 

Pozrite si tiež:
UniCredit Bank začne spoplatňovať niektoré SMSky 
Smartphone banking má potenciál na rozvoj 
mBank opäť zjednodušila prístup do internet bankingu
Zdroj: SITA,