Poplatky za výber hotovosti sú vyššie ako za vklady

Autor: Andrej Dorič
22.08.2012 (15:15)

Banky spoplatňujú vyberanie peňazí na pobočkách viac ako ich vkladanie lebo je so zabezpečením dostatku peňazí majú vyššie náklady.  
 
Možno ste si už všimli, že v bankách je zvyčajne výber hotovosti na pobočke spoplatnený vyšším poplatkom ako vklad hotovosti na pobočke, i keď ide v podstate podobnú operáciu. BANKY.sk zisťovali prečo je to tak.

Hoci by sa laikovi zdalo, že ide o rovnakú operáciu, výbery sú pre banku nákladnejšie. „Okrem samotnej manipulácie s hotovosťou na pobočke, ktorá sa deje tak pri vkladoch ako aj výberoch, je v pozadí výberov dennodenné plánovanie a distribúcia zásob hotovosti v rámci celej pobočkovej siete, tak, aby mali všetky pobočky k dispozícii dostatok prostriedkov pre našich klientov,“ vysvetľuje Alena Walterová, hovorkyňa VÚB banky. Pri výberoch je často potrebné na konkrétnu pobočku doručiť peniaze v stanovený čas v klientom požadovanom množstve a niekedy aj v konkrétnej mene, čo je nákladnejšie ako relatívne jednoduchý príjem vkladov.

Vyššie náklady s výberom peňazí potvrdzuje aj Štefan Frimmer, hovorca Slovenskej sporiteľne. „Výber v hotovosti je pre banku finančne náročnejší. Je spojený s nákladmi na zabezpečenie hotovosti, s rozvozom peňazí do pobočiek a s tým spojenými bezpečnostných opatreniami,“ informuje.

Zuzana Eliášová, hovorkyňa ČSOB Finančnej skupiny, zase odporúča namiesto pobočky na výber hotovosti používať bankomaty. „Táto možnosť je aj podstatne cenovo výhodnejšia ako výber hotovosti na pobočke. „V balíkoch sú všetky výbery z bankomatov ČSOB v cene balíka. Bankomaty sú pre klienta často aj podstatne dostupnejšie z pohľadu vzdialenosti,“ dodáva Eliášová. Vklad v hotovosti na pobočke ČSOB je lacnejší preto, lebo klient nemá zvyčajne inú možnosť ako zrealizovať vklad priamo v pobočke, čo ČSOB zohľadňuje v cene poplatku.

Porovnanie poplatkov za vklady a výbery
  Poplatok za vklad v hotovosti na pobočke Poplatok za výber hotovosti na pobočke  Poplatok za výber z vlastného bankomatu  Poplatok za výber z cudzieho bankomatu v SR
ČSOB 50 centov  2 eur 20 centov 1,20 eur
Slovenská Sporiteľňa 50 centov  2 eur 20 centov 1,30 eur
VÚB banka 50 centov  2-2,50 eur podľa sumy výberu 20 centov 1,50 eur



Poplatok za vklad v hotovosti na pobočke Poplatok za výber hotovosti na pobočke Poplatok za výber z vlastného bankomatu Poplatok za výber z cudzieho bankomatu v SR
ČSOB 50 centov 2 eur 20 centov 1,20 eur
Slovenská Sporiteľňa 50 centov 2 eur 20 centov 1,30 eur
VÚB banka 50 centov 2-2,50 eur podľa sumy výberu 20 centov 1,50 eur

Vkladacie bankomaty sa neosvedčili

Lacnejšie by malo byť aj to, keby sa dalo cez bankomat vkladať peniaze na účet. Prečo sa to na Slovensku nedá? Je to technický problém alebo problém dôvery vo férovosť zákazníkov, že nebudú službu zneužívať?

Banky odpovedajú, že takéto bankomaty sú drahšie, už ich v minulosti mali, no klienti ich nevyužívali, preto ich zrušili. 

Na to, aby bolo možné do bankomatu vkladať hotovosť, ktorá by sa ihneď pripísala na účet klienta, je potrebné inštalovať špeciálny bankomat, ktorý umožní rozpoznať vkladané bankovky, preveriť ich pravosť a zároveň ich uloží v bankomate do kaziet tak, aby ich bankomat mohol použiť pri výbere hotovosti ďalšieho klienta. „Takýto bankomat je drahý a aj jeho prevádzka si vyžaduje rádovo vyššie náklady ako pri klasickom bankomate. To, že takéto bankomaty sa na trhu zatiaľ moc neosvedčili, má teda skôrekonomický dôvod,“ vysvetľuje Walterová.

Slovenská sporiteľňa dokonca také bankomaty prevádzkovala pred pár rokmi v samooblužných zónach v Bratislave aj v Banskej Bystrici. „To, že momentálne tieto bankomaty neprevádzkujeme, nesúvisí s dôverou či férovosťou klientov. O služby spomínaných bankomatov nebol zo strany klientov dostatočný záujem.“ hovorí Frimmer.

Aj VÚB v minulosti prevádzkovala zhruba 20 bankomatov, ktoré umožňovali vklad na účet prostredníctvom obálok, pričom hotovosť v obálke na pobočke prepočítali a pripísali klientovi na účet. „Táto služba však bola využívaná minimálne, preto sme od jej poskytovania upustili,“ dodáva Walterová.
Funkcie bankomatov sa možno rozširia.

Napriek negatívnym skúsenostiam VÚB plánuje v priebehu tohto roka spustiť pilotnú prevádzku bankomatu, ktorý bude schopný prijímať vklady a okamžite ich aj pripísať na účet klienta. 

Podobne aj ČSOB zvažuje zaviesť takéto recyklačné bankomaty. „Pre platbu inkás a účtov neplánujeme využívať bankomaty, keďže ponúkame pohodlnejšie a rýchlejšie zaplatenie účtov cez SmartBanking s možnosťou skenovať čiarový kód alebo QR kód, ktorý obsahuje všetky potrebné údaje na zaplatenie účtu, takže klient údaje nemusí do platobného príkazu prepisovať,“ dodáva Eliášová. 

Pozrite si tiež:
Ako platiť výdavky na dovolenku
Platba kartou do zahraničia je lacnejšia
Funkcie bankomatu sa rozširujú a sú flexibilnejšie
Foto: Ivan Sedlák