Ako platiť výdavky na dovolenku

Autor: Andrej Dorič
10.08.2012 (07:00)

Neplánované výdavky na dovolenku môžete financovať aj cez zmenu limitov na mojej debetnej karte. Aké sú so zmenou spojené pravidlá a poplatky?  

V prvom rade by ste na zmenu limitov mali mať dostatok peňazí na účte, pretože to nie je pôžička. Potom by ste mali mať po ruke internet či telefón. Ale dá sa to aj bez techniky. 

ZUNO banke si môže zmeniť limity pre platby kartou alebo výbery z bankomatov vo svojom online bankingu alebo prostredníctvom telefonátu do call centra. „Limity si môžete zmeniť do výšky maximálneho denného limitu, ktorý je pre výbery z bankomatov 2 000 eur a pre platby kartou 4 000 eur alebo do výšky maximálneho mesačného limitu, ktorý je pre výbery z bankomatov 10 000 eur a pre platby kartou 20 000 eur,“ informuje Lukáš Tomis, hovorca ZUNO. 

Aj v mBank si môžete kedykoľvek v internet bankingu nastaviť limity podľa svojich potrieb, pričom zmena je bezplatná.   Denný limit na debetnej karte si môžete zmeniť cez internetbanking v Slovenskej sporiteľni. 

Naopak v Prima banke si o zmenu denného limitu na debetnej karte môžete požiadať len na pobočke a to s dostatočným predstihom. Za takúto zmenu si banka účtuje poplatok 3,50 eur. „Klient môže realizovať platby kartou do výšky svojho denného limitu na platobnej karte a zároveň do výšky svojho disponibilného zostatku na účte,“ dodáva Naďa Urbanová, manažérka komunikácie Prima banky.

Viac ako je limit

Ak by ste potrebovali vybrať či platiť vyššiu sumu ako je váš maximálny denný limit, v ZUNO si môžete cez call centrum požiadať o jednorazové zvýšenie limitu, a to až do výšky 30 000 eur. „Tento limit má klient k dispozícii len na 24 hodín, následne mu je znížený na pôvodnú výšku. Podmienkou pre toto jednorazové zvýšenie je zostatok na účte minimálne vo výške požadovaného limitu,“ dodáva Tomis.

Ak by ste nemali dosť peňazí na účte, ale na dovolenku potrebujete viac peňazí môžete povolené prečerpanie účtu. Tu si však dajte pozor na vysoké úroky. Ak ste napríklad mesiac v mínuse 300 eur ZUNO banka vám úver zúročí sadzbou 16,9 % ročne, teda za 30 dní zaplatíte na konci mesiaca 4,16 eur. Podobné úroky má aj Prima banka, kde za 300 eur v mínuse zaplatíte 4,22 eur mesačne.

Slovenskej sporiteľni výška povoleného prečerpania závisí od obratov na účte klienta. "Banka vie poskytnúť až trojnásobok jeho mesačného príjmu, " dodáva Štefan Frimmer, hovorca banky. Za zmenu limitu na povolenom prečerpaní sa neplatí. Získaťprečerpanie alebo zmeniť si jeho výšku je možné buď na pobočke Slovenskej sporiteľne okamžite alebo cez internetbanking priebehu približne do troch dní. Slovenská sporiteľňa úročí úver cez povolené prečerpani 18,9% sadzbou ročne. 


Prednastavte si platby

Počas dovolenky si môžete uhradiť aj predpokladané výdavky doma, aj napriek tomu, že by ste boli v divočine a nemali tam internet či telefónny signál. „Ak poznáte presnú sumu, ktorú musí počas svojej neprítomnosti uhradiť, môže si pár klikmi v online bankingu nastaviť trvalú platbu v potrebnej výške. Ak klient presnú sumu potrebnú na uhradenie nepozná, môže využiť inkaso,“ radí hovorca ZUNO. Po návrate z dovolenky môžete trvalú platbu ako aj inkaso pár klikmi vo svojom online bankingu zrušiť.

V mBanke môžete tiež predpokladanú platbu zadať cez internet alebo cez call-centrum. Jednorazový platobný príkaz cez mLinku vás výjde na 70 centov.

V Prima banke si môžete všetky svoje plánované výdavky a úhrady pripraviť pred odchodom do zahraničia cez internet banking. Ten umožňuje zadať príkaz na úhradu s neskorším dátumom splatnosti. „Ďalším riešením je využitie trvalého príkazu alebo povolenia na inkaso, ktoré zabezpečia pravidelné úhrady bez potreby akejkoľvek ďalšej aktivity klienta,“ dodáva Urbanová.

Prednastaviť si platby a dávať pozor na výšku zostatnku na vašom účte sa oplatí, lebo upomenky sú drahé. Keď vám napríklad neodíde splátka za hypotéku počas dovolenky načas kvôli nedostatku financií na účte v Slovenskej sporiteľni zaplatíte za upomienku pri úveroch je 25 eur, pri nepovolených prečerpaniach účtov a omeškaní na kreditných kartách je to 10 eur. 

"Na omeškanie ešte pred vygenerovaním upomienok klientov upozorňujeme formou SMS správy (za čo klient neplatí) a tiež telefonátom. Ak je omeškaná suma nízka, klientovi posielame bezplatné upozornenie o omeškaní listom," dodáva Frimmer. 



Pozrite si tiež:
Cez bShop banky chytia potenciálnych klientov
Záloha za dovolenku mimo EÚ môže byť dosť drahá
Aj drobné informácie z banky niečo stoja
Foto: BANKY.sk