Banky lákajú klientov na lacnejšie hypotéky so zľavami

Autor: Andrej Dorič
21.09.2012 (07:00)

Jeseň je vždy bohatá na akciové ponuky bánk, hypotéky nie sú výnimkou. Výhodné úroky však majú skoro stále nejaké podmienky.  
 
VÚB banka naštartovala jesennú sezónu akcií s ponukou hypotéky s úrokom pod 4% ročne. Tento lákavý úrok však nedostane každý a nie pri hocijakej fixácii. „Flexihypotéku môžete získať už od 3,99% ročne, a to nielen pri ročnej, ale aj trojročnej fixácii úrokovej sadzby,“ uviedla Melinda Péková, vedúca oddelenia úverov VÚB banky. BANKY.sk sa pozreli aj na ponuku konkurencie.

Tatra banka ponúka tiež od začiatku septembra hypotekárne úvery so zvýhodnenou úrokovou sadzbou pri 3-ročnej fixácii. Odpustené vám budú aj niektoré poplatky. Hypotéku tak môžete získať s úrokovou sadzbou od 4,05 % ročne, hypotéku so štátnym príspevkom pre mladých od 1,05 % a americkú hypotéku od 4,45 % ročne. 

Prima banka znížila úrokové sadzby hypoték, 3-ročnú fixáciu ponúka teraz pre všetkých za 4,49 %, ale len v prípade ak si požičiate na financovanie do 80 % hodnoty nehnuteľnosti.

OTP Banka tiež čerstvo znížila úrok pri fixácii na 3 roky na 4,29 % p.a, ale akcia trvá len mesiac do 20.novembra. Na získanie lepšieho úveru však musíte posielať 1,5 násobku anuitnej splátky na účet v OTP Banke a poistiť si nehnuteľnosť v poisťovni Groupama Garancia.


Dlhšie fixácie sú najobľúbenejšie 

Úrokové sadzby VÚB banky pri 3- a 5-ročnej fixácii sú teraz najnižšie na trhu. „Štatistiky ukazujú, že práve tieto viazanosti sú najobľúbenejšie. Vo VÚB si 3-ročnú fixáciu vyberá 85% klientov a ďalších 10% volí istotu nemennej sadzby na 5 rokov. Na zvyšné fixácie pripadá len 5% záujemcov,“ dopĺňa Péková.

Klienti ČSOB majú tiež najobľúbenejšie 3- a 5-ročné fixácie a podobne je to aj v Slovenskej sporiteľni.„Nakoľko sú v súčasnosti úrokové sadzby úverov na bývanie nízke, klienti čoraz viac uprednostňujú dlhšie fixácie,“ vysvetľuje Ján Ondráš, vedúci oddelenia retailových úverov Slovenskej sporiteľne.

V Prima banke víťazia 3 ročné fixácie. „Toto obdobie sa javí ako rozumný kompromis medzi dlhodobou istotou nemennej mesačnej splátky a možnosťou robiť na úvere zmeny a mimoriadne splátky bez poplatku,“ informuje Naďa Urbanová, hovorkyňa Prima banky.

Úrokové sadzby hypoték (v % ročne)
  Fix 1 rok Fix 3 roky Fix 5   rokov Fix 10 rokov
Prima Banka od 3,80 od 4,49 od 4,35 -
VÚB banka  od 3,99  od 3,99   od 4,39 od 5,39
OTP Banka  od 4,19 od 4,29 od 4,79  od 5,69
mBank od 4,36 od 4,37 od 4,44 -
Slovenská sporiteľňa  od 4,59 od 4,39 od 4,69 od 5,49
Tatra banka od 4,65  od 4,05 od 4,95 od 5,65
ČSOB  od 5,20 od 4,35  od 4,59 od 5,65

Poplatkové úľavy 

Ľudia, ktorí majú záujem vyplatiť skôr poskytnutú hypotéku z inej banky, získajú vo VÚB banke aj úver bez poplatku za poskytnutie a s interným ohodnotením nehnuteľnosti zdarma. Nemusia dokladovať ani svoj príjem. Ušetria tak stovky eur, keďže bežne v tejto banke je poplatok za ocenenie nehnuteľnosti od 100 do 150 eur podľa toho či ide o byt alebo domu a poplatok za poskytnutie úveru je 0,80 % z objemu úveru, ale minimálne 200 eur a maximálne 1000 eur.

Tatra banka tiež odpúšťa niektoré poplatky. Dostanete tam 100 % zľavu na poplatok za poskytnutie úveru a zadarmo bude aj zavedenie služby zrýchlené splácanie pri nových a existujúcich klientoch.

V OTP banke neplatíte poplatok za poskytnutie úveru, ale iba v prípade, že preukážete čistý príjem nad 1200 eur, vtedy dostanete navyše úrokový bonus 0,1 %, p.a., čiže vaša výsledná úroková sadzba bude 4,19 % ročne. OTP Banka ponúka v rámci kampane na lacné hypotéky aj zľavy z balíkov služieb či 30% zľavu na poistenie nehnuteľnosti a domácnosti. 

ČSOB poskytuje pre klientov, ktorí plánujú splatiť svoje úvery z iných bánk hypotékou od tejto banky 100 % zľavu z poplatku za poskytnutie úveru a banka vám odpustí až 3 mesačné splátky. „Benefitom je aj bezplatné vypracovanie interného odhadu a jednoduché dokladovanie príjmu – ten stačí iba čestne prehlásiť,“ dodáva Dáša Polláková, riaditeľka odboru Bývanie a mobilita ČSOB.

Slovenská sporiteľňa tiež ponúka hypotéku bez spracovateľského poplatku (klient ušetrí 199 až 999 eur),aj bez znaleckého posudku, bez potvrdenia o príjme a bez listu vlastníctva. „Ak je znalecký posudok z roku 2004 a novší, akceptujeme ho,“ dodáva Ondráš.

V Prima banke získate 100 % zľavu z poplatku za poskytnutie, ale iba vtedy, ak úver splácate z účtu v tejto banke. 

Zľavy pri hypotéke ponúka aj online mBanka. Okrem bezplatného poskytnutia úveru v mBanke ušetríte aj za vedenie úverového účtu, ktoré je zadarmo. 

 
Úľavy pri hypotékach
  Poplatok za poskytnutie úveru Poplatok za ocenenie nehnuteľnosti Mimoriadne splátky Odpustenie niektorých splátok Poplatok za vedenie úverového účtu
Tatra banka nie nie áno nie  áno 
ČSOB nie áno áno  áno áno 
mBank nie  áno  áno nie   nie 
VÚB nie nie áno nie áno 
Slovenská sporiteľňa nie nie  áno  nie  áno 

Mimoriadné splátky pri dlhších viazanostiach

VÚB banka ponúka jednu mimoriadnu splátku ročne vo výške až 20% z pôvodnej výšky úveru bez poplatku hoci zo zákona môžete bez poplatku splatiť úver predčasne iba pri obnove fixácie úrokovej sadby, teda pri päťročnej fixácii len jeden krát za 5 rokov. 

V tejto ponuke nie je osamotená, keďže aj ČSOB ponúka možnosť realizovať každoročne bezplatne mimoriadnu splátku až do výšky 20 %, a to aj mimo dátumu obnovy úrokovej sadzby hypotekárneho úveru.

V Slovenskej sporiteľni pri úveroch poskytnutých od 23. marca tohto roka, môžu klienti predčasne splatiť ročne 10 % zostatku úveru bez poplatku.

Prima banka umožňuje mimoriadne splátky iba k dátumu refixácie sadzby. Mbank tiež ponúka bezplatné mimoriadne úverové splátky. 

Neprehliadnite:
Na začiatku tridsiatky sa oplatí hypotéka pre mladých
Hypotéka pre mladých bude opäť prístupnejšia
Banky ponúkajú akcie na hypotéky
  
Foto: BANKY.sk