V Slovenskej sporiteľni dostanete PIN už aj esemeskou

Autor: Andrej Dorič
10.10.2012 (07:30)

PIN kód dostanete už aj do mobilu, ale za jeho znovuvytlačenie či zmenu si priplatíte. 
 
PIN kód k platobnej karte bežne banky posielajú poštou a oddelene od platobnej karty .Tú si zvyčajne musíte osobne vyzdvihnúť na pobočke. Slovenská sporiteľňa začala posielať autorizačný kód už aj cez SMS správy. Tvrdí, že je to bezpečné.

„Naša nová služba PIN cez SMS je bezpečný a predovšetkým rýchly spôsob doručovania PIN kódu pri novovydanej platobnej karte, ako aj pri jej prevydaní z dôvodu straty alebo krádeže,“ tvrdí Milan Bednár, vedúci kartových produktov Slovenskej sporiteľne. 

O zaslanie PIN cez SMS musíte banku požiadať pred vydaním karty, inak vám príde normálne poštou.Náklady na nové PIN sú iba v cene SMS , ktorú musíte banke zaslať z dohodnutého telefónneho čísla a s požadovanými údajmi na vašu indentifikáciu. Potom dostanete bezplatne SMSku so 16-miestnym číselným reťazcom. Z neho si jednoducho zistíte svoj PIN kód. 

„Po získaní PIN kódu je potrebné si ho zapamätať a tabuľku aj SMS správu z bezpečnostných dôvodov zlikvidovať, aby sa zabránilo jeho prípadnému prezradeniu,“ dodáva Bednár. Ak pri posielaní SMS urobíte chybu či uvediete nesprávne údaje, príde vám o tom správa s upozornením. Rady ako postupovať dostanete aj na linke Sporotelu. 

Obavy o bezpečnosť

Iné oslovené banky na Slovensku sa zatiaľ nechystajú posielať PIN na mobil, lebo sa boja jeho zneužitia. „O doručovaní PIN kódu prostredníctvom SMSky alebo e-mailu zatiaľ vzhľadom na možnosť prípadného ľahkého zneužitia neuvažujeme,“ vysvětluje Lukáš Tomis, hovorca ZUNO bank. Táto online banka posiela PIN len tým klientom, ktorí si o platobnú kartu požiadajú prostredníctvom call centra a zašle im ho poštou oddelene od karty. 

„Zvažujeme iné alternatívy doručovania a to cez nové moderné kanály v SmartBankingu,“ informuje Zuzana Eliášová, hovorkyňa ČSOB.

Poplatky za znovuvydanie PINu
Slovenská sporiteľňa 3,50 eur
ZUNO bank 3,80 eur
ČSOB 5 eur
Tatra banka 5 eur



Znovu vytlačiť

Ak doručené PIN cez SMSku stratíte alebo zabudnete môžete v Slovenskej sporiteľni požiadať o jeho opätovné vytlačenie. To vás výjde na 3,50 eur. V ZUNO banke v tomto prípade môžete telefonicky požiadať o znovuvydanie osobného kódu, čo stojí 3,80 eur. Za opätovné zaslanie PINu si ČSOB účtuje poplatok vo výške 5 eur a môžete oň požiadať na pobočke, ale aj cez internet. 

Zmena cez bankomat

Ak sa vám nový PIN nepáči alebo je ťažko zapamätateľný, môžete si ho zmeniť cez bankomat. V Slovenskej sporiteľni za to zaplatíte poplatok 2 eurá. V ČSOB si za zmenu PINu cez bankomat priplatíte 2,50 eur. 

V ZUNO bank si môžete PIN zmeniť iba vtedy ak požiadate o novú kartu s novým PIN-om. Dá sa to urobiť aj online, a za novú kartu a  zablokovanie pôvodnej neplatíte žiadny poplatok. Len stratíte čas čakaním na novú kartu, ktorá príde poštou zvyčajne do 5 dní. 

Neprehliadnite:
Online banky začínajú vydávať bezkontaktné karty
Zmena PINu cez bankomat nie je zadarmo
Aj drobné informácie z banky niečo stoja
Zdroj: Slovenská sporiteľňa, cenníky bánk, Foto: Ivan Sedlák