Nečakané poplatky pri hypotékach

Autor: Andrej Dorič
26.03.2013 (07:00)

Pri úvere na bývanie sú poplatky, ktoré čakáte, ale aj také, ktoré sú skryté.

 
To, že za poskytnutie úveru budete platiť banke poplatok, alebo že zaplatíte aj za to, keď úver banke splatíte predčasne, vás pri hypotéke neprekvapí. BANKY.sk zistili aj iné poplatky, ktoré banky majú a nechvália sa nimi.

Ak chcete úver na viac ako 70% hodnoty nehnuteľnosti, banka vám ponúkne zvyčajne kombináciu hypo úveru a spotrebného úveru na bývanie. To znamená, že budete musieť s bankou uzavrieť dve úverové zmluvy. Hoci za ich uzavretie si banky zvyčajne neúčtujú dvakrát poplatok, ale za vedenie dvoch úverových účtov si už dvakrát zaplatíte.

„U nás má klient dve zmluvy s tým, že poplatok za poskytnutie platí len jeden, alikvótne rozpočítaný na obidva úvery. Poplatky za úverový účet zatiaľ platí klient z obidvoch úverov. Od júna už nebudú poplatky účtované,“ informuje Ľubomíra Chmelová, hovorkyňa Sberbank.

Mesačné poplatky za vedenie úverového účtu sa v bankách pohybujú okolo 3 eur takže dva účty vás výjdu na 6 a viac eur.

Poplatky za čerpanie a nesplácanie

Zvyčajne hypotéku alebo aj iný úver čerpáte naraz. Ak však chcete peniaze po častiach, priplatíte si za to. ČSOB ponúka prvé tri čerpania hypotekárneho úveru bezplatne, v prípade záujmu o ďalšie čerpanie, platí klient poplatok 50 eur.

Neprehliadnite:

Pokiaľ si v OTP Banke dohodnete realizáciu mimoriadnej splátky, ktorú nakoniec nezaplatíte, lebo nebudete mať na účte dosť peňazí, banka vám vyrúbi poplatok vo výške 50 eur. Tento nový poplatok sa vzťahuje na všetky úverové produkty.

Ďalší zo skrytých poplatkov je aj poistenie úveru. Banky vám ho odporúčajú, dajú vám pri jeho objednaní aj nejakú zľavu, ale potom si ho mesačne účtujú pri splátkach úveru. Podľa výšky úveru, môžete za toto poistenie platiť aj niekoľko desiatok eur mesačne.

Napokon, poplatok vám banky zaúčtujú aj za vyčíslenie zostatku úveru, keď si chcete preniesť hypotéku do inej banky.UniCredit Bank si za toto vyčíslenie zostatku úverovej pohľadávky účtuje 20 eur. Podobný poplatok vás čaká aj v Prima banke, ktorá si k nemu ešte priráta DPH. Pri prenose hypotéky by ste si mali dávať pozor hlavne na poplatky, ktoré sa skrývajú v cenníkoch bánk pod názvom "zmena zmluvných podmienok".
Foto: Ivan Sedlák