Banky lákajú na lacné hypotéky klientov aj v apríli

Autor: Andrej Dorič
04.04.2013 (07:00)

OTP banka a VÚB banka znížili úroky na hypotékach. Ich akciové ponuky sa pohybujú okolo 3%, ale musíte si priplatiť iné služby.  
 
OTP Banka znížila v rámci kampane do konca júna úroky na viacerých svojich hypotekárnych produktoch. Najlákavejší je pri trojročnej viazanosti úroku pri klasickej hypotéke. V akcii je od 3,29 % pričom predtým bol úrok na úrovni 3,99%. 

Banka navyše odpúšťa poplatok za poskytnutie úveru. V tomto nie je osamotená, keďže aj iné banky (ČSOB, mBank, Prima bankaTatra bankaOberbank) ponúkajú ako lákadlo odpustenie tohto poplatku. Ušetriť môžete niekoľko stoviek eur, pretože poplatok sa pohybuje zvyčajne okolo 0,8% z hodnoty úveru. 

OTP Banka láka klientov aj na refinancovanie starých úverov cez refinančný úver od 3,39% ročne pri trojročnej viazanosti. 

Táto banka chce využívať aj synergické efekty so svojou partnerskou poisťovňou. Ponúka až 30% zľavu na poistenie nehnuteľnosti a domácnosti, platnú počas celej poistnej doby ak si byt poistíte v poisťovni Groupama Garancia. 

Všetky akciové ponuky bánk si môžete pozrieť tu. 

3% hypotéka s podmienkami

VÚB banka od apríla znížila úrokové sadzby flexihypoték takmer o 1 percentuálny bod. Pri viazanosti na 1 a 3 roky banka ponúka úrokové sadzby od 3% ročne namiesto pôvodných 3,99%. Zníženie sa týka všetkých druhov flexihypoték a všetkých viazaností, ale pri dlhších viazanostiach je už úrok vyšší. Pri fixe na päť rokov dostanete hypotéku od 3,40% a pri desaťročnej fixácii od 4,40%.

Bezúčelové hypotéky sú trocha drahšie úroky sa pohybujú od 3,40% (fix 1 a 3 roky) do 3,80% pri päťročnej viazanosti úroku.

Banka navyše ponúka všetky hypotéky bez poplatku za poskytnutie úveru a aj bez poplatku za vedenie úverového účtu až do konca splatnosti úveru. 

Top 5 bánk s najnižšími úrokmi na klasickej hypotéke s 5 ročnou fixáciou
Banka Ročný úrok
Oberbank 3,21%
VÚB banka  3,40%
UniCredit Bank 3,69%
OTP banka  3,79%
mBank 4,14%


Samozrejme výhodný úrok dostanete iba za istých podmienok ako je zasielanie príjmu na Flexiúčet, zaplatenie si drahšieho Flexiúčtu, poistenia úveru, domácnosti alebo nehnuteľnosti. Celkovo tak môžete dostať zľavu na úroku 0,6 percentuálneho bodu. Ak si vyberiete iba niektoré doplnkové služby zľava bude nižšia. Pri výbere všetkých doplnkových služieb vám banka preplatí náklady na ocenenie nehnuteľnosti až do výšky 150 eur. 

VÚB banka ponúka aj možnosť predčasného splatenia 20% z hypotéky kedykoľvek v priebehu každého roka bez poplatku.

Konkurencia nespí

UniCredit Bank od polovice marca skresala úroky na klasických hypotékach o jeden percentuálny bod z 3,99% na 2,99% pri trojročnej viazanosti úrokov, ale musíte si u nej úver aj poistiť. S týmto úrokom patrí banka k najlepším na trhu. 

mBank pri mHypotéke ponúka úrok 1,99%, ktorý je najnižší na trhu. Na to, aby ste však takúto sadzbu získali, tak hypotékou môžete financovať len 50 % kupovanej nehnuteľnosti, mať variabilnú sadzbu a poistený úver. Prehľad úrokov na hypotékach si pozrite tu.

Samozrejme treba vedieť, že akciové najnižšie sadzby nedostane každý žiadateľ o hypotéku, ale len tí bonitnejší. Bežné sadzby môžu byť vyššie o 1 až 2%. 

Neprehliadnite:
Foto: BANKY.sk