Americká hypotéka je voľnejšia, ale drahšia ako klasická

Autor: Andrej Dorič
29.10.2013 (07:00)

Na bývanie si môžete požičať cez klasickú hypotéku, americkú hypotéku, ale aj cez spotrebný úver na bývanie. Aké sú medzi nimi rozdiely a ktorý sa kedy oplatí?  
 
Americká hypotéka je v podstate bezúčelový spotrebný úver, ktorý síce môžete použiť aj na bývanie, ale nie je to nutné. S hypotékou má spoločne okrem názvu aj to, že pri oboch ručíte za úver nehnuteľnosťou. Cez americkú hypotéku si môžete na rozdiel od klasickej hypotéky požičať aj na auto či na zariadenie a opravu bývania.

Úrokové rozdiely


Mierny rozdiel medzi bežnou hypotékou a americkou je vo výške úrokovej sadzby. Kým klasickú hypotéku dnes dostanete v bankách od 3% do 5%, americká či bezúčelová hypotéka je zvyčajne trocha drahšia od 3% do 6%. 

Na porovnanie spotrebný úver na bývanie sa dnes ponúka za podobné úroky ako bežná hypotéka.

Napokon americká hypotéka má výhodu aj oproti spotrebnému úveru, lebo je lacnejšia (úroky na bezúčelových spotrebákoch sa pohybujú od 6% do 13%) a tiež si môžete cez ňu požičať viac. 

Top tri banky s najlacnejšími americkými hypotékami pri 5 ročnej fixácii úroku

Banka ročný úrok od
 Oberbank
Spotrebný bezúčelový úver 
3,22%
 UCB
Free Hypoúver
3,99%
 Tatra banka
Americká hypotéka
4,15%

Limitované pôžičky


Americké hypotéky sa podobajú na klasické aj v tom, že banky na nich obmedzujú výšku úveru percentom z ceny nehnuteľnosti. Pri klasickej hypotéke vám banky môžu požičať zo zákona iba na 70% hodnoty bytu či domu. 

Odporucame
Pri americkej hypotéke je to v každej banke iné. Tatra banka vám požičia maximálne do výšky 80% hodnoty založenej nehnuteľnosti a limit má aj na dĺžku úveru, ktorý vám dá iba na 20 rokov. Na bežnej hypotéke vám táto banka požičia aj na 30 rokov. 

UniCredit Bank vám pri bezúčelovej Free hypotéke požičia iba na 70% hodnoty bytu či domu a rovnako iba na 20 rokov.

Na druhej strane, pri spotrebnom úvere na bývanie vám dnes banky vedia požičať aj na 100% nehnuteľnosti, čo je jeho výhoda.

Výhody a nevýhody americkej hypotéky
+voľnosť použitia požičaných peňazí
+lacnejšia oproti klasickému spotrebnému úveru
+možnosťpožičať si viac a na dlhšie ako pri klasickom spotrebnom úvere

-drahšia ako klasická hypotéka
-obmedzená výška úveru percentom z ceny nehnuteľnosti
-bez štátneho príspevku pre mladých
- nevhodná na refinancovanie starej hypotéky

Voľnosť použitia, ale bez zliav z úroku


Výhodou americkej hypotéky je jej bezúčelovosť. Môžete požičané peniaze minúť naozaj na čokoľvek, lebo banka neskúma účel tak ako pri klasickej hypotéke či spotrebáku na bývanie.

Nevýhodou tohto úveru je to, že na ňu nedostanete štátny príspevok pre mladých, keďže to nie je klasická hypotéka. Ušetriť 3% na úroku je lákavá ponuka, a preto keď máte do 35 rokov nedajte sa prehovoriť na americkú hypotéku.

Bezúčelovým spotrebným úverom sa podľa odborníkov tiež neoplatí refinancovať klasickú hypotéku, lebo nemusíte dostať úver na celú hodnotu bytu či domu a môžete dostať vyšší úrok. Na refinancovanie je vhodnejší účelový spotrebný úver alebo nová klasická hypotéka.

Foto: BANKY.sk