Investície do umenia na Slovensku

Autor: redakcia
22.05.2018 (14:00)

Trh umenia ako alternatívnej investície každoročne rastie. Len v minulom roku sa umenie podľa Wealth Reportu 2018 zhodnotilo o 21 %. Do čoho investujú Slováci?



Kúpa obrazu alebo iného umeleckého predmetu prináša svojmu majiteľovi nielen finančný výnos, ale poteší aj jeho oko a ducha. „Celkovo predaj umenia v posledných rokoch výrazne rastie. Cena diel osvedčených, ale aj začínajúcich umelcov rastie často dvojciferným tempom a na aukciách padajú rekordy. Na vývoj trhu s umením má samozrejme veľký vplyv súčasná priaznivá ekonomická situácia, zvyšujúci sa dopyt po kvalitných dielach a vysoká úroveň ponuky,“ prezrádza Roman Hajduk, riaditeľ pre privátnu klientelu UniCredit Bank.

Ako začať?

Na to, aby ste investovali do umenia, nemusíte kupovať diela starých majstrov za astronomické sumy. V ponuke sú aj cenovo dostupnejšie diela moderných autorov. Pokiaľ patríte k tým majetnejším a využívate vo svojej banke služby privatbankingu, s výberom a kúpou umeleckých diel vám pomôže privátny bankár. „Pomáhame klientom pri investovaní do umenia obrazne otvoriť oči a pomáhame im pri rozhodovaní, aké dielo by mohli zaradiť do svojej zbierky. Radíme ako investovať a kde objavovať nových autorov, alebo kam zájsť na výstavu,vraví Roman Hajduk.

Pokiaľ chcete investovať do umenia, no bohužiaľ nie ste klientom privatbankingu, môžete navštíviť umeleckú galériu a poradiť sa s galeristom.

► Máte doma vzácnosti či umelecké zbierky? Máte niekoľko možností, ako ich poistiť.
► Kryptomeny - ako ich zneužívajú kyberzločinci
► Diverzifikácia portfólia má zmysel
► Ako úspešne dosiahnuť svoj investičný cieľ


Investície do umenia sa síce každý rok zhodnocujú o desiatky percent, no klienti zatiaľ skôr nakupujú ako predávajú investičné umelecké diela. Predaj umeleckého diela vôbec nemusí byť jednoduchý ani rýchly. Pri predaji vám opäť pomocnú ruku podá váš privátny bankár, ktorý sa pokúsi nájsť kupca cez galérie, aukcie, alebo ponúkne dielo konkrétnym záujemcom. Čiže ak potrebujete urgentne finančnú hotovosť, sú aj likvidnejšie aktíva , napríklad cenné papiere, či podielové fondy.
Ako povedal Martin Iman, slovenský maliar aktuálne vystavujúci v priestoroch UniCredit Banky, pri kúpe umeleckého diela, vôbec nie je dôležité, či sa umeniu rozumiete, dôležité je, aby sa vám dielo páčilo. Budete sa na neho predsa každý deň pozerať.

Slováci pri investovaní do umenia radi kupujú diela slovenských maliarov. Okrem slovenských klasikov na popularite získavajú abstraktné maľby, ktoré sa na rozdiel od klasiky dajú dobre predať aj v zahraničí. Kvalitné umenie sa spája na Slovensku napríklad s menami Martin Iman, Ivan Pavle, Juraj Čutek, Peter Pollág, či Vojtech Farkaš.

► Najčastejšie chyby pri investovaní, bubliny, stratégie, kryptomeny...
► Toto vás najviac zaujíma o investovaní
► Ako funguje privátne bankovníctvo?


Ak vašu domácnosť, či kanceláriu zdobia vzácne obrazy, starožitnosti, sochy, plastiky, zbierky mincí či známok, nezabudnite si ich dať poistiť.

Alternatívne investície nie sú len o umení

Alternatívne investície sú dnes pevnou doplnkovou súčasťou portfólií investorov. Aj keď ich podiel na celkovom investičnom portfóliu sa pohybuje len v jednotkách percent. Nejde však len o investície do umenia. Vo svete privátni klienti investujú aj napríklad do cenných mincí, veteránov, archívneho vína alebo do rozvoja startupov. Na Slovenskom trhu investície do vína nie sú rozšírené. Investičné vína sú hlavne francúzske vína (napríklad z oblasti Bordeaux) a najväčší dopyt je od zberateľov z Ázie.

Trendom ďalších rokov môžu byť aj investície do pitnej vody, sektora healthcare alebo alternatívnych energií.
 
Zdroj: UniCredit Bank, Foto: redakcia