Ako mať účet zadarmo bez podmienok a ako sporiť aj keď to neviete?

Autor: redakcia
16.01.2019 (09:30)

Účet bez poplatku dnes sľubujú viaceré banky na Slovensku. Zvyčajne sú to menšie online finančné domy, ktoré tak chcú konkurovať veľkým kamenným bankám.


Dokonca aj veľké finančné domy klietom ponúkajú možnosť získať konto bez poplatkov, ale musia splniť rôzne podmienky. Napríklad aktivitu na účte, zasielanie si výplaty, či mať viacero iných bankových produktov ako sporenie alebo investovanie.

Minulý rok sa na trhu objavil ďalší finančný hráč - 365.bank. V čom je iná pri poplatkoch za účet?

„U nás je účet zadarmo, bez akýchkoľvek podmienok a pre všetkých,“ vysvetľuje Linda Gáliková, hovorkyňa tejto mobilnej banky. Podľa nej dnešný moderný človek nechce banke platiť za účet, ktorý považuje za samozrejmosť. Skôr si priplatí za nejaké nadštandardné služby. „Tak ako človek neplatí za Facebook, WhatsApp či Instagram, chce mať aj bankovú aplikáciu či účet zadarmo,“ vysvetľuje Gáliková.

690x65-A

Dobrá správa pre klientov je, že 365 banka neúčtuje ani poplatky, ktoré sa často zdajú až absurdné, ako napríklad poplatok za zrušenie trvalého príkazu alebo inkasa cez IB, zobrazenie zostaku na účte cez bankomat, či poplatok za kartu, keď ju nevyužívate.

Výhodné sporenie

V ére stále nízkych úrokov na sporení riešia ľudia aj to, ako zhodnotiť svoje usporené peniaze. Nie každý chce a vie investovať. Aj preto sa banky snažia aspoň mierne dvíhať úroky na sporiacich účtoch či termínovaných vkladoch. Na bežnom sporení bez viazanosti sa úroky pohybujú tesne nad nulou. Na viazaných úsporách sú banky štedrejšie a vedia zaplatiť aj viac ako jedno percento. No nie je ich veľa, spočítali by sme ich na prstoch jednej ruky.

Online banky aj na tomto poli súťažia s veľkými bankami. V minulosti tak lákala klientov na vyššie úroky na sporení Zuno bank aj mBank.

Pre tých, ktorí majú problém sporit pripravila 365 banka produkt s trefným názvom Syslenie. Tento sporiaci účet má vysoký úrok vo výške 3,65% ročne. V mesiaci, v ktorom zo Syslenia peniaze klient vyberie, sa úroková sadzba zníži na nulu, čo človeka prinúti nevyberať často.

Syslenie funguje tak, že vám spraví z konta bezcentový účet. To znamená, že každú sumu či platbu zbaví prebytočných centov a pošle vám ich na sporenie. „Bezcentový účet je úplná novinka na trhu a vzťahuje sa na všetky prevody a platby v aplikácii vrátane platieb kartou,“ dodáva L. Gáliková.

Druhá možnosť je zaokrúhľovanie platieb kartou. Tu si zvolíte či chcete zaokrúhľovať na jedno, päť alebo desať eur. Čím na vyššiu sumu zaokruhľujete a čím viac platíte kartou, tým rýchlejšie sporíte. Pri zaokruhľovaní na 10 eur, mesačne môžete usporiť viac ako stovku.

Lákavý úrok 3,65% na Syslení sa vzťahuje na 1500 eur úspor. Všetko, čo nasyslíte nad túto sumu, sa vám bude úročiť 0,365% ročne.

Okrem Syslenia ponúka 365 banka aj klasické sporenie s úrokom 0,365 % p.a., ktoré patrí medzi najvýhodnejšie na trhu. Sporiaci účet od tejto banky je bez podmienok a bez obmedzení, finančné prostriedky nie sú viazané a človek ich má kedykoľvek k dispoziícii.

Nie každý je disciplinovaný a odkladá si na sporiaci účet pravidelne rovnaké sumy každý mesiac. Aj na to niektoré banky myslia a ponúkajú klientom možnosť sporiť si napríkald pri platení kartou. mBank napríklad ponúka mSporenie troma spôsobmi-zaokrúhľovaním súm, percentom z platby alebo fixnou sumou.

V 365.banke si klient k bežnému účtu môže založiť až 50 sporiacich podúčtov. Účelom je, aby si človek vedel peniaze odkladať na viacero cieľov či vecí. Navyše sporiaci účet sa dá v bankovej aplikácii skryť, teda ho bežne používateľ nevidí. „Vychádzali sme z toho, že čo človek nevidí, to neminie,“ dodáva s úsmevom L. Gáliková.

Odmena za nákupy

Kto nevie sporiť, ale chcel by mať na účte nejaké peniaze navyše aj za to že nakupuje, môže si v niektorých bankách vybrať program, ktorý mu posiela na účet odmeny za platby kartou. Túto službu v minulosti ponúkala Slovenská sporiteľňa, no v roku 2015 ju zrušila. Dnes odmenu za nákupy kartou poskytuje Prima banka. UniCredit bank odmeňuje klientov za nákupy kartou, avšak len u vybraných partnerov, prostredníctvom programu U-šetrite. Podobný program má aj Poštová banka.

Aj online 365 banka má pre klientov program Peniaze s5. Ide v podstate o formu vracania časti peňazí na účet (cash back) za každý nákup kartou. Stačí si túto službu aktivovať v mobilnej aplikácii a to aj tesne pred nákupom, napríklad keď človek stojí v rade. Ušetrené peniaze za nákup sa pripíšu klientovi na účet. Ušetrená suma navyše nie je limitovaná, teda platí, čím viac platíte kartou, tým viac sa vám na účet pripíše. Zľavy však platia len vo vybraných obchodoch a na vybrané tovary.
 
Foto: Matthew Henry, Burst.shopify.com