Toto si určite musíte skontrolovať pred dovolenkou

Autor: redakcia
19.07.2019 (09:30)

Keď dodržite týchto 9 jednoduchých pravidiel, vaša dovolenka sa určite neskomplikuje. Pred dovolenkou venujte pár minút aj svojej platobnej karte.

1. Je vhodné mať na dovolenke so sebou 2 karty a to najmä kvôli istote v prípade straty jednej z nich (čítajte viac tu...). Kreditnou kartou môžete platiť v obchodoch a nebude vám za to účtovaný žiadny poplatok. Na druhej strane, z bankomatov je lacnejšie a vhodnejšie vyberať debetnou kartou.

2. Skontrolujte si platnosť vašej karty. Banky zvyčajne zasielajú nové karty ešte pred skončením expirácie starej karty. Ak sa chystáte na dlhší pobyt v zahraničí, určite sa oplatí platnosť karty kontrolovať vopred. Za expresné vydanie novej karty si totiž priplatíte, rátajte s poplatkom 10-40 eur.

3. Skontrolujte si, koľko peňazí máte na účte. Predídete tak nepríjemnostiam a úrokom, ktoré si banka účtuje v prípade, že sa dostanete do mínusu. 4. Je dobré informovať sa, či v danej krajine pôsobí banka, ktorá patrí rovnakej finančnej skupine ako vaša banka na Slovensku. Výbery zo "spriaznených" bankomatov sú výrazne lacnejšie.

5. Nastavte si Push notifikácie/SMS notifikácie. Je dôležité mať informácie o každej transakcii vykonanej vašou platobnou kartou. Počas celej dovolenky budete mať prehľad o tom, koľko ste zatiaľ minuli a naviac budete môcť rýchlo odhaliť podozrivé platby. Uistite sa, či vaša banka má na vás aktuálny telefonický kontakt. Pri podorzivých transakciách vás môže ihneď kontaktovať.

6. Vopred sa informujte, aký typ kariet je preferovaný v krajine, do ktorej cestujete. Nainštalujte si aplikáciu ATM lokátor, aby ste vedeli nájsť najbližší bankomat.

7. Do zoznamu kontaktov vo vašom mobilnom telefóne si uložte číslo na call centrum vašej banky. Oceníte to, ak budete potrebovať zablokovať platobnú kartu, resp. zaznamenáte podozrivé pohyby na vašom účte. Niektoré banky umožňuju blokáciu platobnej karty aj cez mobilnú aplikáciu.

8. Svoju platobnú kartu nedávajte deťom. Plaťte s ňou vždy len vy. V prípade, že dieťa odchádza do tábora či na študijný pobyt, vybavte mu platobnú kartu s obmedzeným limitom.

9. Ak ešte nemáte platobnú kartu, vybavte si ju pred dovolenkou. Kartu však vybavujte s dostatočným časovým predstihom.

Na záver jedna praktická rada. Pred kúpaním v mori vždy skontrolujte, či sa vaša platobná karta náhodou nenachádza vo vrecku vašich plaviek. Okúpanou platobnou kartou si totižto už ďalšie mojito nezaplatíte. ;-)
 
Foto: Ivan Sedlák