Investovať môžete do e-športov, striebornej ekonomiky či vzdelávania. Dajte si však pozor na riziká.

Autor: redakcia
16.10.2019 (09:45)

Starnutie populácie, umelá inteligencia, vzdelávanie, blockchain či elektronické hry. To všetko sú sektory v ekonomike, v ktorých investori vidia potenciál na vyššie zárobky. Samozrejme nesú so sebou aj riziká.

Už dlhšie demografi varujú pred starnutím populácie aj na Slovensku a zvyšujúcimi sa nákladmi na zdravotnú aj sociálnu starostivosť o starých ľudí. Lenže dôchodci môžu byť aj zdrojom príjmov, ak človek zainvestuje do takzvanej striebornej ekonomiky. O čo ide?

Strieborná ekonomika

So starnutím súvisia rastúce náklady na zdravie, na čom by mohli zarobiť farmaceutické akcie, ale aj firmy, ktoré sa venujú starostlivosti o starších ľudí. Seniori, najmä tí na západe Európy, si môžu na dôchodku viac dovoliť, keďže majú úspory. Preto cestujú, vzdelávajú sa, a doprajú si aj nadštandardnú osobnú starostlivosť. „Cestovanie už nie je zďaleka jedinou aktivitou ktorá má pre dôchodcov prioritu. Chcú sa starať o svoje zdravie, športovať, vyhľadávať kultúrne zážitky – jednoducho užívať si úspory naplno,“ vysvetľuje Roman Hajduk, riaditeľ pre privátnu klientelu UniCredit Bank. Firmy, ktoré sa im o tieto aktivity postarajú, môžu byť ziskové a oplatí sa do nich investovať. Tento trend podporuje rast v sektoroch ekonomiky ako je turizmus, farmácia, zdravotníctvo, ale aj záhradkárstvo.

Ako investovať do trendu stárnutia

Jednou možnosťou sú priame investície do cenných papierov v spomenutých sektoroch, ktoré rastú vďaka zvýšenej spotrebe seniorov. „Bezpečnejšou a hlavne diverzifikovanejšou variantou sú tématické podielové fondy zamerané na starnúcu populáciu, akým je napríklad Amundi CRP Invest – Global Silver Age,“ vysvetľuje R. Hajduk.

Riziká

Samozrejme aj s týmto investovaním sa spájajú aj riziká. Odborníci varujú najmä pred príliš vysokou koncentráciou zainvestovaných prostriedkov do jedného sektora. „Je to častá chyba niektorých investorov, ktorí hľadajú zväčša to jediné “pravé” aktívum od ktorého očakávajú neprestajný dlhodobo nadštandardný výnos. Netreba určite podceniť ani kolísavosť hodnoty týchto aktív,“ upozorňuje R. Hajduk. Tieto odvetvia či fondy s nimi spojené majú rozkolísanosť výraznejšiu ako je to u iných bezpečnejších aktív. Aj preto odborníci vnímajú investície do týchto trendov skôr ako doplnok k investičnému portfóliu. Doplnkové portfólio by malo tvoriť maximálne 30 % celkových investovaných aktív. Odborníci radia konzervatívnejším klientom mať takéto firmy v portfóliu v rozmedzí len od 2% do 10%.

Hranie ako biznis

Ak si rodičia všímajú čomu sa venujú ich deti, zistia, že online hry sú medzi nimi veľmi populárne. Akcie spoločností, ktoré sa venujú gamingu a online hrám, teda e-športom, sú podľa odborníkov vhodným kandidátom ako doplnok do akciového portfólia. „Trh videohier a online športov rastie svižným tempom kvôli zavádzaniu vyspelých technológií, meniacim sa preferenciám zábavy a rastúcemu dopytu po mobilných hrách,“ potvrdzuje Jakub Rosa, analytik Accross Private Investments.

Investovať do odvetvia e-športu sa dá napríkald cez akciové indexové fondy. Opäť však platí, že tématické investovanie do trendov by nemalo tvoriť jadro akciového portfólia. „Sú vhodné ako doplnok, ktorý portfóliu dlhodobo prináša zaujímavý nadvýnos nad globálny akciový trh. Na druhej strane ruka v ruke so zvýšenou volatilitou, preto by po nich mali siahať skôr skúsenejší investori,“ dodáva J. Rosa.

Investovanie do vzdelávanie

Vzdelávanie je tiež trend, do ktorého sa oplatí investovať. Veľa univerzít či vzdelávacích firiem však na burze nenájdete. Najmä v USA už existujú dlhopisy univerzít, ale nie je ich toľko, aby mohli tvoriť samostatnú oblasť. V USA sú napríklad na burze firma Grand Canyon Education, ktorá poskytuje služby univerzitám, ale aj čínska TAL Education Group. Vzdelanie je podľa odborníkov jednoznačný zdroj rastu ekonomiky. Takže sa oplatí investovať aj do firiem, ktoré sa venujú stále populárnejším online kurzom či stavbe internátov.

Ďalšou výhodou tohto druhu investovania je, že akcie vzdelávacích firiem sa veľmi neprekrývajú s akciovými trhmi. Vzdelanie má napríklad prekryv s burzami len päť percentný. Preto je investovanie do tohto trendu vhodné na diverzifikáciu portfólia.

Iné možnosti

Investorov môžu lákať aj investície v oblasti autonómnych áut, nových medicínskych technológií, lacnej výroby jedál, zdravého životného štýlu, voľného času, ale aj bezpečnosti. Podobne sa dá zarobiť aj na trendoch akými sú urbanizácia, zelená energetika či big dáta.
 
Foto: Nicole De Khors, Burst.shopify.com