Ako môžete založiť detský účet v banke?

Autor: redakčne upravené
02.09.2021 (14:00)

Na založenie detského účtu v banke budete potrebovať niekoľko dokladov. Pozrite si postup ako nato a prehľad, z čoho si môžete vyberať.

„Detský účet môže zriadiť rodič (či obaja rodičia) alebo zákonný zástupca dieťaťa. Pri výbere detského účtu je vhodné porovnávať jednotlivé ponuky na trhu. Možnosť založenia detského účtu už od narodenia dieťaťa do dovŕšenia 15 roku veku dieťaťa ponúka väčšina bánk, a to bez poplatku, alebo za zvýhodnených podmienok. V banke je potrebné predložiť občiansky preukaz rodiča, rodný list dieťaťa a v prípade študentského účtu aj potvrdenie o štúdiu. Pri špecifickej situácii, ako je napríklad rozvod rodičov dieťaťa sa predkladá právoplatné súdne rozhodnutie, z ktorého je zrejmá oprávnenosť spravovať majetok maloletého dieťaťa v prospech len jedného z rodičov,“ uvádza JUDr. Sylvia Ďatelinková z Inštitútu alternatívneho riešenia sporov Slovenskej bankovej asociácie.

Detský účet môže slúžiť napríklad na sporenie, vyplácanie vreckového deťom, aj k zvyšovaniu finančnej gramotnosti. Dieťa získava pocit zodpovednosti a učí sa hospodáriť s peniazmi. Dostupné transakcie na detských účtoch sú veľmi obmedzené, zvyčajne dieťa môže len vyberať peniaze z bankomatu a zaplatiť v obchode kartou. Internet banking je pasívny, dieťa nevie zadať žiaden platobný príkaz, k nahliadnutiu je len história transakcií na účte.

Platobnú kartu k detskému účtu banka vydá v závislosti od veku dieťaťa, zvyčajne od 8 rokov. Banky stanovujú pri detských účtoch maximálny denný limit na výber hotovosti a platby kartou, limity však môže upraviť rodič podľa potrieb dieťaťa. Ak zverí rodič dieťaťu do rúk platobnú kartu, mal by ho poučiť aj o bezpečnosti. Dieťaťu je potrebné vysvetliť, že na kartu si musí dávať pozor, že PIN kód sa nemá nikomu oznamovať, ani nikam zapisovať a kartu nesmie nikomu požičiavať.

Prehľad detských účtov

  Mesačný poplatok Platobná karta
SLSP
Space účet Junior
0 € Od 8 rokov
VUB
Účet pre juniorov
0 € Od 8 rokov
Tatra banka
Detský účet
7 €* Od 6 rokov
CSOB
Detský balík Sloník
3 €** Od 6 rokov
Prima banka
Detský účet
0 € Od 8 rokov
UniCredit bank
Detské konto
0 € Od 8 rokov
Fio banka
Účet pre deti
0 € Od 8 rokov
mbank - male
Konto pre deti
0 € Od 8 rokov
 
* ak má v Tatra banke účet aj rodič, dieťa bude mať detský účet zadarmo

** po splnení podmienok môžete mať detský účet zdarma. Podmienky: a) každý mesiac pošlete dieťaťu na účet min. 30 eur, alebo b) zostaok na detskom účte je vyšší ako 1 000 eur.
 
Zdroj: Slovenská banková asociácia (SBA), Foto: Sarah Pflug, Burst.shopify.com